Päivitetty viimeksi 16.1.2024
Kantoreppu on mainio tapa pitää vauva lähellä vanhempaa samalla, kun touhuaa muita arjen askareita. Vanhempi saa vapaat kädet touhuta asioita, kuten vaikkapa ruoan laiton ajaksi ja vauva saa samalla tarvitsemaansa läheisyyttä ja hoivaa, etenkin jos kannat vauvaa suorassa ihokontaktissa. Tämän takia useat vauvat viihtyvät erinomaisesti kantorepussa pidempiäkin hetkiä tai päiväunet nukkuen. Kantoreppu saattaa myös rauhoittaa itkuisen tai ärtyneen vauvan. Kantorepussa vauva kuulee äidin tutun sydämen sykkeen ja hengityksen sekä haistaa tutut tuoksut ja äidinmaidon. Kantorepun lisäksi kannattaa muistaa tarjota vauvalle monipuolisesti erilaisia paikkoja nukkumiseen ja olemiseen.
Kantoreppuja valmistetaan monen tahon toimesta ja samalla brändillä saattaa olla useampi malli tarjolla. Tsekkaa siis alta parhaat vinkit, mikäli pohdit kantorepun hankintaa! Kokosimme myös vertailun muutamista eri kantorepuista ja niiden ominaisuuksista.
Tula Explore kantoreppu on huipputyylikäs vaihtoehto jokaiseen makuun. Kantorepun tukevuus luo turvallisen tunteen vauvan kantamiselle ja se on muokattavissa eri kantotarpeisiin. Voit kantaa vauvaa kolmella tapaa: etupuolella selkä menosuuntaan ja kasvot menosuuntaan. Selkäpuolella kasvot menosuuntaan. Soveltuu käytettäväksi vastasyntyneestä 20-kiloiseksi.
Tulan kantorepussa on runsaasti säätömahdollisuuksia, pehmustettu säädettävä niskatuki, aurinkolta suojaava huppu, vyötärötasku vaikkapa kotiavaimille lenkille lähdettäessä. Tulan kantoreppu on ergonominen kantajalleen ja vauvan matkustusmukavuutta on huomioitu niin ikään pehmuistella pienten jalkojen kohdilla. Selässä kannettaessa vauva tulee ylös ja näkymät ovat sieltä hänelle hyvät.
Miinuksena paksuhko materiaali, joka saattaa kesähelteillä olla melko lämmin.
Manduka First kantorepussa on tukeva lantiovyö ja riittävät säätöominaisuudet, jotka tuovat mahdollisuuksia muuttaa vauvan painopistettä lantion ja hartioiden välillä. Tämä helpottaa kantajaa erityisesti pitkään kannettaessa.
Kantoreppu mahdollistaa kantamisen kolmessa paikkaa, edessä, lonkalla ja takana. Kantajat kokevat olkainten säädöt isoksi eduksi, sillä ne voi asettaa menemään ristiin tai suoraan, mikä sinusta tuntuukaan parhaimmalta. Manducan kantoreppu mahdollistaa mukavat kantoasennot kantajan pituudesta riippumatta.
Lapsen nukahtaessa voit helposti nostaa selkäpaneelia tukemaan päätä. Hyvin rullautuvan repun saa pakattua pieneen tilaan.
Huomioi, että kantorepusta on saatavilla puuvillaisen version lisäksi myös hampun ja puuvillan sekoitemateriaali, joka voi helposti tuntua karhealta pienen vauvan herkkää ihoa vasten.
BabyBjörn One kantoreppu on testivoittaja ja sen jämäkkyys luo turvallisen ja luotettavan tunteen vauvan kantamiseen. Samasta repusta on saatavilla myös BabyBjörn One Air -malli, joka on valmistettu hengittävämmästä mesh-kankaasta. Se sopii hyvin etenkin lämpimillä keleillä kantamiseen.
Monipuoliset säätömahdollisuudet ja integroitu päätuki varmistaa, että kantoreppu sopii jopa vastasyntyneen kantamiseen. Repussa on kantomahdollisuudet edessä ja selän puolella, jolloin vauvan on mahdollista matkustaa kolmella eri tavalla. Vauvan asettaminen selän puolelle onnistuu helposti yksin etupuolen kautta.
Mukavan oloiset hihnat mahdollistavat repun käytön monella eri kantajalla jakaen kuormitusta eri alueille. Kantoreppu on suunniteltu niin, että sen saa pakattua napakaksi paketiksi ja se menee vaikka vaunujen alakoppaan.
Miinuksena useat säätömahdollisuudet ja kiinnikkeet, jotka vaativat opettelua ennen käyttöä.
Ergobaby Adapt kantoreppu on laadukas ja sopii hyvin kantamiseen vastasyntyneestä alkaen. Kolme erilaista kantoasentoa, edessä, lonkalla ja selässä. Kantajan olkahihnat voidaan asettaa kulkemaan selän puolella ristiin tai suoraan. Lisäpehmusteet tuovat mukavuutta kantamiseen ja lantiovyö jakaa painoa vauvaa kannettaessa.
Ergobabyn kantoreppu sopii eriomaisesti pienille kantajille ja se on helppokäyttöinen yksinkertaisine säätö ja kiinnitysominaisuuksineen. Kantoreppu menee hyvin pieneen tilaan ja Ergobabyn mukaan repussa imetys on myös mahdollista kantamisen aikana.
Miinuksena reppu saattaa alkuun tuntua heppoiselta ja lantiolla kantaessa olkahihna kulkee epämukavasti hyvin läheltä kaulaa.
Yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä vauvojen kantorepuista
Vauvan ergonomia on ensisijaisen tärkeää valittaessa reppua. Vauvan tulee olla repussa niin kutsutussa sammakkoasennossa tai M-asennossa. Oikean ergonomian varmistamiseksi, vauvan pepun pitää roikkua polvitaipeiden alapuolella, jolloin polvet ovat peppua ylempänä ja vauvan selkä pyöristyy luonnollisesti ulospäin. Repun tulee tukea selkää riittävästi koko matkalta, mutta selkä ei saa olla suorassa. Paino ei saa mennä liiaksi pepun päälle, koska vauvan selkä ei kestä painoa. Haarakappaleen on oltava leveä ja ulotuttava polvitaipeesta toiseen, jotta se ei paina vauvan reisiä. Vauva tuetaan napakasti kiinni kantajan vartaloon, jolloin vauvan painoa tuetaan laajalta alueelta. Näin estetään myös vauvan leuan valuminen rintaan / lysyyn valuminen. Pienen vauvan kohdalla myös niska / pää pitää tukea, jotta se ei retkahda taaksepäin. Kiinnityksessä huomioidaan, että vauvan pitää pystyä kääntämään päätään. Helppona muistisääntönä on, että vauvan ollessa kantorepussa, vauvan otsaan pitää pystyä antamaan pusu.
Vastasyntyneen kohdalla tulee huomioida se, että pienen vauvan lonkat avautuvat noin 2–5 viikon ikäisenä. Tämän vuoksi näin pientä vauvaa ei saa vääntää sammakkoasentoon / M-asentoon. Kantaminen on varminta aloittaa sitten, kun lonkat ovat avautuneet tai mikäli haluat aloittaa kantamisen tätä ennen, kanna vauvaa asennossa, joka on hänelle sillä hetkellä luonnollinen, kuitenkin niin että polvet ovat koukussa ja vauva on kasvot kantajaa vasten.
Minkä vain ikäistä vauvaa voi kantaa kantorepussa. Kantorepun paino ja ikärajat asettavat rajoituksia sille, minkä ikäistä vauvaa voit missäkin repussa kantaa. Tarkista ikä- ja painorajat aina kantoreppukohtaisesti.
Vastasyntyneille on monia vaihtoehtoja kantorepuista. Valitse sellainen kantoreppu, joka soveltuu ihan pienen vauvan kantamiseen. Vastasyntynyt pieni vauva saattaa tarvita kantoreppuun erillisen vauvatuen.
osassa kantorepuista on ihan pienille vauvoille tarkoitettu erikseen asennettava tuki ja osassa tuki on integroitu reppuun. Osassa kantorepuista haarakappaleen säätö mahdollistaa sen, että vauvatukea ei tarvita ollenkaan. Vauvatuen tarkoitus on varmistaa pienelle vauvalle ergonominen kantoasento.
pienen vauvan kantamista suositellaan etupuolella selkä menosuuntaan. Entämä milloin vauvan voi kääntää kasvot menosuuntaan kantorepussa? Kun vauva kasvaa ja jaksaa kannatella itseään, hänet voi kääntää kasvot menosuuntaan. Varmista kuitenkin kantorepun ohjeista tarkat ohjeet siitä, missä iässä ja minkä painoisen vauvan saa siirtää seuraavaan kantamisen vaiheeseen. Selässä kantaminen on kantajalle kevyempi vaihtoehto, joten vauva kannattaa vaihtaa selän puolelle sitten kun se vain on mahdollista.
Vauvan kantamista kantorepussa ei suositella yhtäjaksoisesti useita tunteja päivässä. Vaipan vaihtamiset ja syöttämiset joka tapauksessa tauottavat kantamista hyvin, joten liian pitkää kantamista ei tapahdu kovinkaan helposti. Vauvaa on siis hyvä ottaa välillä pois ja mahdollistaa hänelle muitakin asentoja ja aktiviteetteja kuin kantorepussa kantaminen.
Kantorepussa voi imettää, jos istahdat alas, avaat remmit ja mahdollistat vauvan pääsyn rinnalle alhaalta ylöspäin. Älä imetä vauvaa remmit kiinni niin, että vauva tulisi rinnalle ylhäältä alaspäin.
Vauva saa nukkua kantorepussa. Varmista vain, että hänellä on ergonominen asento ja hän pääsee hengittämään hyvin. Vauvaa on kuitenkin hyvä opettaa nukkumaan myös muualle, kuten sänkyyn.
Sisällä kannettaessa vauvalle riittää kantoreppuun tavanomaiset vaatteet. Kantorepussa vauva ja kantaja lämmittävät toinen toisiaan, joten kevyt vaatteet saattavat riittää hyvin. Kokeilemalla tiedät parhaimmat vaatekerrastot vauvallesi. Voit kantaa vauvaa sisällä myös ihokontaktissa, mutta varmista, että vauvan jalat eivät kuitenkaan kylmety. Ihokontaktissa kannettaessa on hyvä pukea jalkoihin pidemmät sukat.
Suomen sääolosuhteet vaikuttavat vauvan pukemiseen ulkona ja paras ratkaisu tähän on iso, väljä takki tai kantotakki. Iso takki tai kantotakki helpottavat pukemista kantoreppuun kylmillä ilmoilla. Tällöin vauvalle riittää alle villainen välikerrasto, pipo ja töppöset. Vauva on myös helpompi saada kantoreppuun oikeaan ergonomiseen asentoon ilman paksua talvihaalaria.
Kantoreppu on aloittelevalle kantajalle helppo valinta. Sinun tulee vain tehdä säädöt etukäteen ja sitten laittaa reppu hartioille, muuta vyö kiinni, vauva kyytiin ja vauvan vyöt kiinni sekä hihnojen kiristys. Vauvan saa myös nopeasti kantorepusta pois.
Kantoliina on pehmeä ja mukautuu jokaisen kantajan ja vauvan vartalolle. Kantoliinan solmiminen edellyttää hieman opettelua, mutta esim. Kantoliinayhdistyksen sivuilta löytyy hyvät ohjeet erilaisiin solmimis- ja sidontatekniikoihin ja ne oppii nopeasti. Solmimista kannattaa kuitenkin harjoitella rauhassa kotona. Myös kantoliinaan vauva on helppo ja nopea laittaa ja ottaa pois.
Mikäli vauvasi on kova pulauttelija, voi kantorepusta olla apua pulauttelusta johtuvaan ärtyneisyyteen ja nukuttamiseen. Pystyasennossa oleminen saattaa vähentää pulauttelua lisäten vauvan tyytyväisyyttä ja helpottaa nukahtamista.
Imettäminen onnistuu kantorepussa ja myös piilossa muiden katseilta, kunhan vain löysää hihnoja ja istahdat alas, jotta saat teille molemmille hyvän asennon. Kantorepussa imetettäessä tulee muistaa, että vauvan tulee tulla riittävän alhaalta rinnalle, jottei imetys tapahdu ylhäältä alaspäin.
Kantamisesta on hyötyä niin kantajalle kuin vauvallekin. Kantaja ja etenkin vauva kokevat läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Vauva tuntee kantajan lämpimän ihon ja tuoksut. Kantaminen mahdollistaa siis monenlaisen vuorovaikutuksen kantajan ja vauvan välille. Kantorepussa kantaminen voi auttaa pulautteluun tai nuhaisen vauvan tukkoisuuteen. Kantorepussa vauva voi myös saada apua vatsavaivoihin tai ruoansulatukseen ja kantaminen tukee vauvan motorista kehitystä.
Kantorepuissa on lukuisia kantajaan ja vauvaan vaikuttavia ominaisuuksia, joita haluat mahdollisesti pohtia ennen hankintaa. Arvioi ainakin seuraavat asiat, kun tarkastelet vaihtoehtoja:
- Kantoreput ovat eri mallisia ja niissä on erilaiset säätömahdollisuudet sekä pehmikkeiden määrä. Myös me ihmiset olemme eri mallisia. Yhdelle sopiva reppu ei siis välttämättä tunnut hyvältä toisen päällä. Reppua kannattaa aina ennen ostopäätöstä pyrkiä kokeilemaan, miten reppu istuu ja miltä se tuntuu kantajansa päällä.
- Kantorepuissa on painorajoituksia vauvoille/taaperoille. Osa repuista sopii jo 3 kiloisesta eteenpäin, maksimipainojen olleen 15–20 kilossa.
- Painorajat/ikä vaikuttavat siihen, miten päin ja millä puolella vauvaa saa kantaa. Lähtökohtaisesti pienten vauvojen kantaminen aloitetaan etupuolelta selkä menosuuntaan. Pikkuhiljaa vauva voidaan kääntää etupuolelle kasvot menosuuntaan ja viimeisimmäksi kantaminen onnistuu takapuolella kasvot menosuuntaan. Huomioi kuitenkin, että kaikki kantoreput eivät mahdollista kaikissa asennoissa kantamista.
- Mieti kuinka pitkään haluat kantaa vauvaa tai taaperoa kantorepussa. Huomioi kuitenkin, että taapero ei välttämättä enää suostu menemään reppuun kannettavaksi, vaan haluaa liikkua itse. Tällöin kantaminen voi päättyä nopeastikin.
- Tuleeko reppu päivittäiseen vai satunnaiseen käyttöön, esimerkiksi lomamatkalle.
- Kantoreppujen materiaalit ja paneelien määrä/koko vaihtelevat. Osassa kantorepuista on hengittävä mesh-verkkokangas, jossa vauvan on mukavampi olla lämpimillä säillä.
- Osassa kantorepuista vauvan jalat roikkuvat ulkona ja osassa repuista ne saa kantorepun sisään. Tämä kannattaa huomioida etenkin viileillä säillä ja talvisin kannettaessa. Talvisin vauvaa kannattaakin kantaa mieluummin ison takin tai kantotakin sisällä.
- Kantorepun lantiovyö tuo laatua kantamiseen. Etenkin vauvan kasvaessa lantiovyö helpottaa kantajan kantamista, sillä painopistettä saa paremmin lantion päälle, eikä selkä tai hartiat rasitu turhaan.
- Koita, onko kantoreppu helppo pukea päälle yksin, vai tarvitsetko siihen tukea ja saatko myös vauvan helposti kantoreppuun. Älä luovuta, jos et heti onnistu samaan reppua tai vauvaa hyvin. Harjoittelu auttaa repun pukemisessa ja vauvan asettamisessa reppuun.
- Tuntuuko kantoreppu tukevalta? Ovatko säädöt ja kiinnitykset luotettavan oloiset ja pitävä?
- Onko kantorepussa mahdollisimman monipuoliset säädöt sinun ja vauvan tarpeisiin?
- Tarvitseeko reppua pakata pieneen tilaan? Osa kantorepuista menee hyvinkin pieneen tilaan, osa ei laisinkaan.
- Tarvitsetko pientä taskua reppuun esimerkiksi avaimille tai pienelle kukkarolle.