Aurinkorasva vauvalle – Turvaa pienokaisen iholle

Päivitetty viimeksi 9.6.2024

Vauvan iho on erityisen herkkä ja ohut, mikä tekee siitä alttiimman auringon haitallisille vaikutuksille. Pienillä lapsilla iho ei ole vielä täysin kehittynyt, ja se sisältää vähemmän melaniinia, joka suojaa ihoa UV-säteiltä. Siksi aurinkorasva vauvalle on välttämätön, kun vietämme aikaa ulkona.

UV-säteily voi aiheuttaa vakavia ihovaurioita, kuten auringonpolttamia, ja pitkällä aikavälillä se voi lisätä ihosyövän riskiä. Vauvan iho palaa helposti, mikä voi johtaa epämukavuuteen ja terveysongelmiin. Aloita aurinkorasvan käyttö, kun lapsi on vähintään kuuden kuukauden ikäinen. Sitä ennen paras suoja on varjo ja suojavaatteet. Vinkkejä sopivimmin aurinkorasvan valintaan saat lukemalla Paras lasten aurinkorasva vertailun.

Milloin aurinkorasvaa tulisi käyttää?

On tärkeää käyttää aurinkorasvaa aina, kun vietät aikaa ulkona vauvan kanssa, erityisesti kesäisin. UV-säteily on voimakkainta kello 10–16 välillä, joten aurinkorasva vauvalle on erityisen tärkeää tuona aikana. Pilvisinä päivinäkin UV-säteet voivat läpäistä pilvikerroksen, joten älä jätä rasvausta väliin.

Jos vauvasi leikkii vedessä tai hiekassa, muista käyttää vedenkestävää aurinkorasvaa ja levittää se uudelleen säännöllisesti. Hiki, uiminen ja pyyhkeellä kuivaaminen voivat vähentää aurinkorasvan tehoa.

Miten valita oikea aurinkorasva vauvalle?

Kun valitset aurinkorasvaa vauvalle, kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin:

 • Fysikaalinen vs. kemiallinen aurinkorasva: Fysikaaliset aurinkorasvat (sinkkioksidi tai titaanidioksidi) ovat yleensä parempia vauvoille, koska ne eivät imeydy ihoon vaan muodostavat suojaavan kerroksen ihon pinnalle.
 • SPF-arvo: Valitse aurinkorasva, jonka SPF-arvo on vähintään 30. Tämä tarjoaa riittävän suojan UVB-säteiltä.
 • Hypoallergeenisuus ja hajusteettomuus: Vältä aurinkorasvoja, jotka sisältävät hajusteita tai muita ärsyttäviä aineita. Etsi tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti herkkäihoisille vauvoille.
 • Sertifikaatit ja suositukset: Valitse tuotteita, joilla on dermatologien suosituksia tai muita luotettavia sertifikaatteja.

 

Mitkä ovat parhaat aurinkorasvat vauvoille?

Parhaiden aurinkorasvojen valitseminen voi olla haastavaa, mutta tässä on muutama asiantuntijoiden ja vanhempien suosittelema tuote:

 1. Neutrogena Pure & Free Baby Sunscreen: Tämä aurinkorasva on erityisesti suunniteltu vauvojen herkälle iholle. Se on fysikaalinen aurinkosuoja, joka sisältää sinkkioksidia ja on täysin hajusteeton.
 2. Aveeno Baby Continuous Protection Zinc Oxide Sunscreen: Tämä aurinkorasva tarjoaa pitkäkestoisen suojan ja sisältää luonnollisia ainesosia, kuten kaurauutetta, joka rauhoittaa ihoa.
 3. Thinkbaby Safe Sunscreen: Tämä tuote on tunnettu kemikaalittomasta koostumuksestaan ja korkeasta SPF 50 -suojasta. Se on myös vedenkestävä, joten se sopii hyvin rannalle tai uima-altaalle.
aurinkorasva vauvalle 1

Miten aurinkorasvaa levitetään vauvan iholle?

Aurinkorasvan levittäminen vauvan iholle voi olla haasteellista, mutta seuraavat vinkit auttavat:

 • Oikea määrä: Käytä riittävä määrä aurinkorasvaa. Yleinen suositus on noin kaksi ruokalusikallista koko keholle. Varmista, että levität tasaisesti kaikkialle, mukaan lukien korvat, niska, ja jalat.
 • Levitystekniikat: Levitä aurinkorasva vähintään 15-30 minuuttia ennen ulos lähtemistä, jotta se ehtii imeytyä kunnolla. Käytä pyöriviä liikkeitä ja varmista, että rasva peittää kaikki paljaat ihoalueet.
 • Uusimistarve: Levitä aurinkorasvaa uudelleen joka toinen tunti ja aina uimisen, hikoilun tai pyyhkeen käytön jälkeen.

 

Onko aurinkorasva turvallista vauvoille?

Monet vanhemmat miettivät, onko aurinkorasva turvallista käyttää vauvoille. Onneksi suurin osa markkinoilla olevista aurinkorasvoista on turvallisia, kunhan valitset oikean tuotteen. Yleisiä huolenaiheita voivat olla:

 • Ainesosien turvallisuus: Vältä aurinkorasvoja, jotka sisältävät oksibentsonia tai muita kemiallisia suodattimia. Fysikaaliset suodattimet, kuten sinkkioksidi ja titaanidioksidi, ovat yleensä turvallisempia vaihtoehtoja.
 • Allergiset reaktiot: Vauvojen iho voi olla herkkä uusille tuotteille. Tee aina pieni ihotesti ennen laajempaa käyttöä. Levitä pieni määrä aurinkorasvaa vauvan käsivarteen ja odota 24 tuntia mahdollisten reaktioiden varalta. Jos vauvan iho alkaa punoittaa tai ilmenee ihottumaa, lopeta aurinkorasvan käyttö ja ota yhteyttä lastenlääkäriin.

Mitä tehdä, jos vauva saa auringonpolttaman?

Vaikka kaikki varotoimet on otettu huomioon, vahinkoja voi silti tapahtua. Jos vauva saa auringonpolttaman, toimi seuraavasti:

 • Ensiapu: Vie vauva heti varjoon ja anna ihon jäähtyä. Voit käyttää viileää (ei kylmää) vettä ihon rauhoittamiseksi. Vältä jääpakkauksia, koska ne voivat vahingoittaa ihoa entisestään.
 • Nesteytys: Tarjoa vauvalle runsaasti nesteitä, kuten äidinmaitoa tai vettä, pitämään hänet hyvin nesteytettynä.
 • Kosteutus: Levitä hellävaraista kosteusvoidetta auringonpolttamalle alueelle, mutta vältä tuotteita, jotka sisältävät alkoholia tai muita kuivattavia ainesosia.

 

Milloin hakeutua lääkäriin?

Jos auringonpolttama on vakava, vauvalle nousee kuume, tai ilmenee rakkuloita, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi antaa lisäohjeita ja tarvittaessa määrätä lääkkeitä lievittämään kipua ja tulehdusta.

fysikaalinen aurinkorasva vauvalle

Luonnolliset vaihtoehdot aurinkorasvalle

Joskus aurinkorasvan käyttö ei ole mahdollista tai haluat varmuuden vuoksi käyttää myös muita suojakeinoja. Tässä muutama vaihtoehto:

 • Varjossa oleminen: Pidä vauva poissa suorasta auringonpaisteesta, erityisesti keskipäivän aikaan, kun UV-säteily on voimakkainta. Käytä aurinkovarjoja ja puiden varjoa.
 • UV-suojavaatteet: Pue vauvalle UV-suojavaatteita, jotka tarjoavat lisäsuojaa auringolta. Monet lastenvaatemerkit tarjoavat vaatteita, joissa on sisäänrakennettu UV-suoja.
 • Aurinkolasit ja hatut: Suojaa vauvan silmät aurinkolaseilla ja pään iho leveälierisellä hatulla.

Vinkit aurinkosuojan tehostamiseen

Vauvan auringolta suojaaminen vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Tässä muutamia vinkkejä aurinkosuojan tehostamiseen:

 • Oikea vaatetus: Pue vauva kevyisiin, pitkähihaisiin vaatteisiin, jotka suojaavat ihoa auringolta. Valitse vaaleita värejä, jotka heijastavat auringon säteitä.
 • Aurinkosuojan ja varjon yhdistäminen: Käytä sekä aurinkorasvaa että varjoa. Muista, että varjo ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä, joten aurinkorasvaa tarvitaan silti.
 • Riittävä nesteytys: Varmista, että vauva saa riittävästi juotavaa, jotta hänen kehonsa pysyy hyvin nesteytettynä ja iho terveenä.

Aurinkorasva vauvalle – Suojaa herkälle iholle

Aurinkorasvan käyttö on olennainen osa vauvan hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämistä. Se auttaa suojaamaan herkkää ihoa haitallisilta UV-säteiltä, ehkäisee auringonpolttamia ja vähentää ihosyövän riskiä pitkällä aikavälillä. Muista käyttää fysikaalista aurinkorasvaa, joka on suunniteltu erityisesti vauvoille, ja levittää sitä säännöllisesti.

Pidä myös mielessä, että aurinkorasva ei ole ainoa keino suojata vauvaa auringolta. Käytä lisäksi varjoa, UV-suojavaatteita ja muita suojakeinoja. Näin varmistat, että vauvan iholla on paras mahdollinen suoja auringon haitallisilta vaikutuksilta.

Aurinkorasva vauvalle on välttämätön osa kesän ja ulkoilun turvallisuutta. Toivottavasti tämä opas auttoi sinua ymmärtämään, miksi ja miten suojata vauvan herkkä iho auringolta! 😎