Paras turvavyöistuin vertailussa

Päivitetty viimeksi 6.1.2024

Lasten turvallisuus autolla matkustaessa on ensiarvoisen tärkeää ja monet vanhemmat pohtivat tarkkaan, milloin lapsen on sopiva aika siirtyä matkustamaan kasvot menosuuntaan turvavyöistuimessa ja mitä tulee ottaa huomioon istuimen hankinnassa.

Liikenneturvan suosituksena on, että lapsi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, vähintään nelivuotiaaksi saakka. Tässä kohtaa lapsi on usein jo sen pituinen, että on luonnollista siirtää hänet matkustamaan kasvot menosuuntaan turvavyöistuimeen. Yleisesti suositellaan, että lapsi käyttää turvavyöistuinta, kunnes hän on vähintään 145 cm pitkä ja noin 12-vuotias minimoiden mahdollisista onnettomuuksista aiheutuvia riksejä

Turvavyöistuimen hankintaan liittyy useita huomioitavia tekijöitä, kuten lapsen ikä ja pituus sekä istuimen kiinnitysmekanismit ja vyösysteemit, joita vanhemman kannattaa punnita turvavyöistuinta hankkiessaan. Muista, että turvavyöistuin on sijoitus lapsesi turvallisuuteen. Älä tingi laadusta tai turvallisuudesta hinnan tai muiden tekijöiden vuoksi.

Vertailimme useita suosittuja turvavyöistuimia, joissa lapsi kulkee kasvot menosuuntaan ja esittelemme niistä parhaat. Artikkelin lopussa on myös vinkkejä turvavyöistuimiin liittyen.

Maxi Cosi Rodifix AirProtect Turvavyöistuin

Maxi-Cosi RodiFix turvavyöistuin yhdistää huippuluokan turvallisuusominaisuudet ja käyttömukavuuden ainutlaatuisella tavalla. Palkitussa ja vertailuissa menestyneessä RodiFix-istuimessa on ergonominen muotoilu ja korkeatasoinen AirProtect sivutörmäyssuoja, joka tarjoaa lisäsuojaa lapsen päälle ja hartioille

Istuin kasvaa lapsen mukana, sillä niskatukea voi säätää korkeussuunnassa ja selkänojaa leveyssuunnassa. Maxi Cosi turvavyöistuimen säädettävä kallistus ja optimoitu vyönohjain takaavat lapselle optimaalisen istuma-asennon ja turvallisen kiinnityksen.

RodiFix on saanut tunnustusta useissa testeissä ja vertailuissa. Se valittiin vuoden 2022 testivoittajaksi ruotsalaisella Bäst-i-test sivustolla. Lisäksi se on saanut hyviä testituloksia ja suosituksia muun muassa sveitsiläiseltä Touring Club Suisselfta (TCS) ja Stiftung Warentestilta.

ISOfix-kiinnitys
15-36 kg painaville lapsille (n. 3-12 vuotta)
Irrotettava, pesunkestävä päällinen

Britax Römer KIDFIX M i SIZE Turvavyöistuin

Britax Römer KIDFIX M -turvavyöistuin täyttää uusimmat i-Size-standardit ja kompaktin kokoinen istuin sopii monenlaisiin autoihin ollen ihanteellinen valinta kasvavalle perheelle.

Britax turvavyöistuin on kehitetty yhteistyössä johtavien autonvalmistajien kanssa, jotta optimaalinen suojataso voidaan taata. Se on varustettu entistäkin paremmalla sisäänrakennetulla törmäyssuojalla, joka suojaa tehokkaasti lapsen päätä ja ylävartaloa, vähentäen samalla niskan kuormitusta jopa kymmenellä prosentilla verrattuna aiempiin malleihin.

Britax Römer turvavyöistuimessa on ergonomiset pehmusteet ja tarkasti sijoitetut ilmanvaihtoaukot, jotka takaavat mukavat automatkat lapsellesi. Säädettävä niskatuki on varustettu selkeällä asteikolla, joka helpottaa sen säätämistä oikeaan korkeuteen lapsen pituuden mukaan.

ISOfix-kiinnitys
Hyvä ilmanvaihto
Irrotettava ja pestävä kangaspäällinen

Cybex Solution M Fix Turvavyöistuin

Cybex Solution M-fix turvavyöistuin on osa suosittua Cybexin Solution-sarjaa. Istuimessa on Cybexin patentoitu ja 12 eri asentoon säädettävä niskatuki, joka estää lapsen päätä retkahtamasta eteenpäin, vaikka hän nukkuisi matkan aikana.

Cybex turvavyöistuimessa on yksilöllisesti säädettävät sivutörmäyssuojat, jotka takaavat erinomaisen suojan sivutörmäystilanteissa. Istuin kiinnitetään ihanteellisesti ISOFIX-jalustaa käyttäen, mutta se on yhteensopiva myös autojen kanssa, joista ISOFIX-kiinnikkeet puuttuvat.

Sivutörmäyssuoja vaimentaa liike-energiaa sekä törmäyksen että kehon liikkeiden osalta. Cybex turvavyöistuimessa on myös sisäänrakennettu ilmankiertojärjestelmä, joka pitää lapsen kehon lämpötilan sopivalla tasolla myös lämpiminä päivinä.

ISOfix-kiinnitys
15–36 kg painaville lapsille (n. 3–12-vuotta)
Optimoitu ilmankiertojärjestelmä
Istuin on saanut kiitosta innovatiivisista turvallisuus- ja mukavuustoiminnoistaan.

Britax Römer Adventure Plus Turvavyöistuin

Britax Römer Adventure Plus turvavyöistuin on erinomainen valinta vanhemmille, jotka haluavat turvallisen ja mukavan lastenistuimen kaikille matkoille. Tämä korkeaselkäinen istuin on suunniteltu helppoa asennusta varten auton turvavöillä, mikä tekee siitä erityisen sopivan autoihin, joissa ei ole ISOFIX-kiinnitysmahdollisuutta

Adventure Plus täyttää uuden i-Size-standardin vaatimukset ja asennus auton turvavyöhön on nopeaa ja helppoa. Lisäksi reilusti pehmustetut kangaspäällysteet ja optimoitu istuinalue takaavat mukavat matkat pitkilläkin ajomatkoilla. Adventure Plus on myös kapea turvavyöistuin, sillä sen muotoilun ansiosta voit asentaa jopa kolme istuinta vierekkäin moniin automalleihin.

Asennus auton kolmipistevyöllä
Irrotettava päällinen helpottaa puhdistamista
15–36 kg painaville lapsille (n. 3,5–12 vuotta)
Lapsen suositeltu pituus 100–150 cm

Joie Trillo LX Turvavyöistuin

Joie Trillo LX turvavyöistuin tarjoaa turvallisuutta ja mukavuutta kasvavalle lapselle matkojen ajaksi. Integroidut ISOSAFE-liittimet helpottavat kiinnitystä auton ISOFIX-kiinnikkeisiin ja varmistavat tukevan asennuksen.

Joie turvavyöistuimen vahvuus on sen korkealuokkainen turvallisuus. Guard Surround Safety™ -sivutörmäyssuoja tarjoaa lisäsuojaa lapsen päälle, keholle ja lantiolle. Istuimen niskatuki on säädettävissä yhdellä kädellä seitsemään eri asentoon. Mukavuus ei jää toissijaiseksi tässä istuimessa, sillä istuimessa on kaksi kätevää mukinpidikettä, jotta lapsi voi nauttia juomastaan matkan aikana.

ISOfix kiinnitys
15-36 kg painaville lapsille (n. 3-12 vuotta)
Irrotettava ja pestävä päällinen helpottaa puhdistamista

Useimmiten kysyttyjä kysymyksiä ja vinkkejä turvavyöistuimista

Turvavyöistuin on tärkeä osa lapsen turvallista matkustamista autossa. Se tarjoaa suojaa ja vakautta lapsen kasvaessa ja kehittyessä. Yksi tärkeä päätös, johon vanhemmat joutuvat tekemään on se, milloin lapsi voi siirtyä turvavyöistuimeen kasvot menosuuntaan.

Kasvot ajosuuntaan asennettavien turvavyöistuinten suosio on kasvanut huomattavasti verrattuna istuinkorokkeeseen, koska tutkimukset ovat osoittaneet niiden tarjoavan paremman suojan pää- ja kaulavammoilta etenkin sivutörmäystilanteissa. Kuitenkin on tärkeää noudattaa suositeltuja ikä- ja painorajoituksia ennen kuin lapsi siirtyy tähän asentoon selkä menosuuntaan matkustamisesta.

Turvallisuusviranomaiset, kuten Autoliitto ja Liikenneturva suosittelevat yleisesti, että lapsi tulisi pitää selkä menosuuntaan päin mahdollisimman pitkään, vähintään nelivuotiaaksi asti. Päätös siirtyä kasvot ajosuuntaan asennettavaan turvavyöistuimeen tulisi perustua lapsen pituuteen, sillä lapsen kasvaessa, hänellä alkaa jossain kohtaa loppumaan tila selkä menosuuntaan matkustaen.

Kun olet tehnyt päätöksen siirtymisestä kasvot ajosuuntaan asennettavaan turvavyöistuimeen, on tärkeää hankkia sopiva istuin lapsellesi. Hankintapäätöstä helpottaa, kun pohdit etukäteen muutamia asioita.

Varmista, että valitsemasi turvavyöistuin on läpäissyt asianmukaiset turvallisuustestit ja täyttää voimassa olevat standardit. Tutki istuimen törmäyssuojan ja sivutörmäyssuojien ominaisuuksia, jotka tarjoavat lisäturvaa lapsellesi.

Turvavyöistuimen tulisi olla säädettävissä lapsen koon ja ikävaiheen mukaan. Tarkista, että istuimessa on säädettävä niskatuki ja selkänoja, jotta voit mukauttaa istuinta lapsesi kasvun mukaan.

Varmista, että turvavyöistuin on helppo asentaa sekä käyttää ja asennus on tukeva. Monissa turvavyöistuinmalleissa on ISOFIX-kiinnikkeet, jotka helpottavat istuimen kiinnittämistä auton runkoon. ISOfix on lähtökohtaisesti helpompi, turvallisempi ja tukevampi kiinnitysjärjestelmä, kuin turvavyökiinnitys. On hyvin harvinaista, että vanhempi kiinnittäisi ISOfix järjestelmällä varustettua turvavyöistuinta väärin tai huonosti, jonka lisäksi se on nopea. Tutki ISOfixin lisäksi turvavyön vyön ohjaimia ja säätötoimintoja varmistaaksesi niiden käyttäjäystävällisyyden ja helppouden.

Valitse istuin, joka tarjoaa lapsellesi mukavan matkustuskokemuksen. Pehmustetut istuinosat, säädettävä istuinkulma ja ilmanvaihtoaukot voivat tehdä matkasta miellyttävämmän.

Laadukas turvavyöistuin kestää pitkään ja tarjoaa luotettavaa suojaa lapsellesi. Tutki istuimen rakennetta, materiaaleja ja valmistajan takuuehtoja varmistaaksesi tuotteen kestävyyden.

Lapsesi turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää, ja oikea turvavyöistuin auttaa suojaamaan häntä matkojen aikana. Huolellinen harkinta hankintapäätöstä tehtäessä auttaa sinua valitsemaan sopivan turvavyöistuimen lapsesi tarpeisiin. On tärkeää muistaa, että jokainen lapsi kehittyy yksilöllisesti, joten turvavyöistuimeen siirtymisen oikea aika voi vaihdella. Älä siirrä lasta turvavyöistuimeen liian aikaisin pelkästään iän perusteella. Seuraa lapsen kasvua ja kehitystä, ja siirry turvavyöistuimeen vasta kun hän täyttää turvavyöistuimen käyttöön suositellut mittarit.

Turvallisuus on ensisijaisen tärkeä tekijä valittaessa oikeanlaista lasten turvaistuinta. Monet vanhemmat pohtivat, kumpi on turvallisempi vaihtoehto: isofix-kiinnitteinen turvavyöistuin vai turvavyökiinnitteinen turvavyöistuin. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat etunsa ja harkittavat seikat, joten on tärkeää tarkastella niitä tarkemmin.

Isofix-kiinnitteinen turvavyöistuin on suunniteltu kiinnitettäväksi ajoneuvon isofix-kiinnikkeisiin, jotka ovat useimmissa nykyaikaisissa autoissa vakiovarusteena. Isofix-järjestelmä tarjoaa helpon ja turvallisen tavan kiinnittää turvaistuin autoon. Kiinnikkeet lukittuvat tiukasti auton runkoon, mikä vähentää istuimen liikkumista ja väärin asentamisen riskiä. Tämä tarkoittaa, että isofix-kiinnitteinen turvavyöistuin tarjoaa erinomaisen vakauden ja turvallisuuden lapselle matkan aikana ja mahdollisen onnettomuuden sattuessa.

Turvavyökiinnitteisessä turvavyöistuimessa istuin kiinnitetään auton kolmipisteturvavyöllä. Turvavyökiinnitteinen istuin on joustavampi vaihtoehto, koska sitä voidaan käyttää monenlaisissa ajoneuvoissa, myös niissä, joissa ei ole isofix-kiinnikkeitä. Turvavyökiinnitteiset istuimet ovat yleensä myös hieman edullisempia kuin isofix-kiinnitteiset vaihtoehdot.

On kuitenkin tärkeää huomata, että sekä isofix- että turvavyökiinnitteiset turvavyöistuimet täyttävät tiukat turvallisuusstandardit ja tarjoavat suojaa lapselle onnettomuustilanteissa. Molemmat kiinnitysmenetelmät ovat turvallisia, kun ne asennetaan oikein ja niitä käytetään ohjeiden mukaisesti.

Isofix-kiinnitteisen turvavyöistuimen etuna on sen helppo ja varma asennusjärjestelmä. Se vähentää inhimillisen virheen mahdollisuutta ja tarjoaa vakaan ja turvallisen kiinnityksen lapselle. On kuitenkin tärkeää muistaa, että isofix-järjestelmä on käytettävissä vain niissä autoissa, joissa on kyseinen kiinnitysjärjestelmä.

Turvavyökiinnitteisellä turvavyöistuimella on etunsa sen monipuolisuudessa. Sitä voidaan käyttää eri ajoneuvoissa, kuten vanhemmissa autoissa, joissa ei ole isofix-kiinnikkeitä. Tämä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon perheille, jotka vaihtavat usein autoa tai matkustavat erityyppisissä ajoneuvoissa.

Turvavyökiinnitteisen turvavyöistuimen asennus saattaa vaatia hieman enemmän vaivaa ja varmistamista, että istuin on kiinnitetty oikein ja tiukasti. Tämä voi aiheuttaa pienemmän riskin vääränlaisesta asennuksesta tai istuimen liikkumisesta matkan aikana. On tärkeää varmistaa, että turvavyökiinnitteinen turvavyöistuin on oikein asennettu ja istuin on tukevasti paikallaan ennen matkan alkua.

Kaiken kaikkiaan molemmat vaihtoehdot, isofix-kiinnitteinen turvavyöistuin ja turvavyökiinnitteinen turvavyöistuin, tarjoavat lapselle turvallisen tavan matkustaa. Tärkeintä on valita istuin, joka vastaa lapsen painoa, pituutta ja ikää sekä varmistaa, että istuin asennetaan oikein ja sitä käytetään ohjeiden mukaisesti.

Lopullinen päätös siitä, onko isofix-kiinnitteinen turvavyöistuin vai turvavyökiinnitteinen turvavyöistuin parempi valinta, riippuu yksilöllisistä tarpeista, auton ominaisuuksista ja vanhempien mieltymyksistä. Tärkeintä on varmistaa, että valittu turvaistuin tarjoaa lapselle asianmukaisen turvallisuuden ja on oikein asennettu ja käytetty jokaisella matkalla.