Paras syöttötuoli vertailussa

Päivitetty viimeksi 27.12.2023

Laadukas ja kestävä syöttötuoli tulee ajankohtaiseksi hankinnaksi vauvan ollessa noin puolen vuoden ikäinen. Lasten syöttötuoli on parhaimmillaan laadukas, kestävä ja vastaa käyttötarkoitustaan, sillä lapsen kasvaessa syöttötuolin tulee kestää kiipeilyä, keinumista, heilumista, esineillä kolistelua ja tietenkin kaatuvia ruokalautasia ja juomamukeja. Laadukkaan syöttötuolin avulla vanhemmat voivat varmistaa mukavaa yhteistä ruokailuhetkeä, joka on myös lapselle turvallinen. Syöttötuoli helpottaa lapsen avustamista syömisessä ja maisteluiässäkin olevan vauvan on mahdollista päästä pöydän ääreen nauttimaan herkullisista uusista mauista yhdessä muun perheen kanssa. Osa syöttötuoleista on muunneltavissa lapsen kasvaessa pidentäen tuolin käyttöikää, etenkin jos syöttötuoli jatkaa käytössä myös pienemmällä sisaruksella.

Vertailimme eri valmistajien laadukkaita ja kestäviä syöttötuoleja, jotka täyttävät myös lapsille asetetut turvallisuusvaatimukset. Valitsimme näistä parhaimmat tähän artikkeliin.

Kotimainen Onni syöttötuoli

Onni syöttötuolit

Onni syöttötuoli on suomalaista käsityötä ja design pohjautuu skandinaaviseen muotoiluperinteeseen. Tämän klassikoksi muodostuneen syöttötuolin moderni ja pelkistetty design sopii monenlaiseen sisustukseen. Tuolin vie vähän pinta-alaa, joka tekee siitä erityisen kätevän pienissä kodeissa. Erityistä kiitosta tuoli saa näppäryydestä ja helppoudesta, sillä se on aina aseteltuna oikein päin.

Syöttötuolissa käytetään Suomessa valmistettua koivuvaneria, jonka innovatiivisuus tulee esiin erityisesti syöttötuolin kehässä. Kehä on valmistettu päällekkäin liimatuista vanerikiekoista ja se antaa syöttötuolille omaleimaisen ja kauniin ilmeen.

Onni syöttötuolin istuimen ja kehän yläpinta on pinnoitettu kulutusta kestävällä ja helppohoitoisella korkeapainelaminaatilla, jonka väri on musta tai valkoinen. Pinnoitelaminaatti suojaa istuinta ja helpottaa myös syöttötuolin puhdistamista ruoan jäämiltä. Puhdistamisen vaivattomuutta korostaa pelkistetty design, sillä syöttötuolissa ei ole ylimääräisiä osia ja koloja, jonne ruoka ja juomat valuvat.

Peittomaalattuna värivaihtoehtona on musta ja valkoinen. Pintakäsittelyn kiiltoaste on puolihimmeä. Pintakäsittely on kulutuskestävä ja se on helppo pitää puhtaana. Puhdistukseen soveltuvat kaikki tavanomaiset kotitalouskäyttöön tarkoitetut yleispuhdistusaineet.

Design: Puusepänliike Hannes

Tyylikkäin design syöttötuoli - Carl Hansen & Søn ND54

Carl Hansen & Søn ND54

Carl Hansen & Sønin ND54-syöttötuoli on Nanna Ditzelin vuonna 1955 suunnittelema ja sen kaunis, yksinkertainen ja ajaton muotokieli hurmaa katsojansa yhä uudelleen. Tämä klassisen moderni syöttötuoli valmistetaan Tanskassa ja siinä yhdistyy tinkimätön käsityö sekä laadukkaat materiaalit. Carl Hansen & Søn yhdistää syöttötuolissa taidokkaasti käytännöllisyyden, kestävyyden, turvallisuuden ja esteettisyyden.

Syöttötuoliin erikseen ostettava vauvaistuin supistaa istumatilaa ja auttaa vauva- ja taaperoikäisiä istumaan syöttötuolissa tukevasti ja turvallisesti. Lapsen kasvaessa vauvaistuin on helposti poistettavissa, joka pidentää syöttötuolin käyttöikää.Syöttötuoli valmistetaan kokonaisuudessaan FSC-sertifioidusta massiivipyökistä, joka on käsitelty myrkyttömällä mattalakalla. Pintakäsittely tekee syöttötuolin pinnasta kestävän ja puhtaanapidosta vaivatonta. Kiinnityshihna on nahkaa ja jalkatuki on asetettavissa kolmeen eri korkeuteen lapsen pituuden mukaan. Syöttötuolin mukana tulee kolme ruostumattomasta teräksestä valmistettua laattaa, joihin voit halutessasi kaiverruttaa tuolia käyttäneiden lasten nimiä personoiden syöttötuolin eri sukupolvilla. Tämä syöttötuoli soveltuu maksimissaan 15 kg lapsille.

Artek 616 syöttötuoli

Artek 616 syöttötuoli on ajaton klassikko, jonka on suunnitellut Ben Af Schulten. Syöttötuolia valmistettu useammassa eri värissä, mm. valkoinen, sininen, musta, punainen, oranssi, keltainen ja lakattu koivu. Syöttötuoliin on suunniteltu myös pieni puolipallon puotoinen pöytälevy. 

Artekin syöttötuoli on hyvin suosittu malli, jota ei enää valmisteta tai myydä, muuten kuin käytettynä. Jos haluat löytää tuolin, suosittelen olemaan haukkana netin second hand putiikeissa.

Istuinkorkeus 57 cm
Valmistettu koivusta

Stokke Steps syöttötuoli

Stokke Steps

Stokke Steps syöttötuoli on ajatonta skandinaavista suunnittelua ja sen suunnittelussa on huomioitu erinomaiset muunneltavuuden mahdollisuudet lapsen kasvun mukaisesti. Steps syöttötuolin avulla jo vastasyntynyt vauva voi osallistua perheen yhteisiin ruokailuhetkiin Stokke Steps Bouncer sitterissä, jonka voi näppärästi ja nopeasti kiinnittää tuoliin. Lapsen kasvaessa Stokke syöttötuoli muuttuu perinteiseksi syöttötuoliksi ja jatkaa mukautumistaan aina lasten tuoliin asti. Mikäli sinulla on ostoslistalla musta syöttötuoli, on Stokken syöttötuoli siihen oikein tyylikäs vaihtoehto. Kokomustan lisäksi tuolia on saatavilla valkoisella istuinosalla sekä harmailla tai vaaleilla puun värisillä jaloilla.

Stokke syöttötuoliin on erikseen ostettavissa Stokke Steps Bouncer sitteri, syöttötuolin vauvasupistaja, istuinpehmusteet ja tarjotin. Syöttötuoli tarjottimella on erittäin pidetty ominaisuus, joka mahdollistaa vauvan mukana olon myös muissa arjen askareissa, kuten ruoan laitossa. Vauvasupistajan säädettävät valjaat varmistavat vauvan turvallisuuden. Korkeussäädettävä tukeva jalkatuki tarjoaa lapselle mahdollisuuden kiivetä tuoliin turvallisesti sekä tukevasti ja jalkojen asento estää tehokkaasti tuolin kaatumisen. Tuolin laadukkaat materiaalit ovat helposti puhdistettavissa ja valkoisestakin istuimesta pinttymät lähtevät hyvin irti. Istuin on käytännöllinen hankinta useaksi vuodeksi.

Steps syöttötuolin käyttöikä:

0–6 kk: Sopii vastasyntyneelle Bouncer Sitterin kanssa (ostetaan erikseen)
6–36 kk: Voit hyödyntää Steps Baby Set-vauvasupistajaa, pehmusteita sekä tarjotinta (ostettavissa erikseen)
+36 kk: Steps toimii tuolina, johon ei tarvitse lisävarusteita.

Perinteinen syöttötuoli

Illon Puuvalmiste Ky syöttötuoli

Perinteinen puinen syöttötuoli on vuosikymmenten kestosuosikki! Syöttötuoli on valmistettu massiivikoivusta ja sitä on saatavilla viittä eri väriä: lakattu koivu, valkoinen, musta, pyökki ja pähkinä. Värien sävyt saattavat hieman vaihdella valmistuserien mukaan. Tämä perinteinen syöttötuoli on erittäin laadukas pintakäsittelyltään ja puuosiltaan sekä liimasaumoistaan. Puinen syöttötuoli on erinomainen ja laadukas tuoli vauhdikkaisiinkin ruokailuhetkiin!

Paras edullinen syöttötuoli – Ikea Blåmes

IKEA Blåmes syöttötuoli

Ikea Blåmes on edullisista tuoleista ehdottomasti laadukkaine ja paras syöttötuoli. Me emme suosittele lapsille epävakaita ja heppoisia helposti kaatuvia edullisia syöttötuoleja, sillä ne ovat suuri turvallisuusriski pienelle heiluvalle taaperolle. Verrattuna muihin edullisiin syöttötuoleihin Blåmes on vakaa ja turvallinen, sillä se on valmistettu massiivikumipuusta sekä puukuitulevystä ja testattu maailman tiukimmilla turvallisuustesteillä.

Musta syöttötuoli ja sen mukana tuleva Irrotettava tarjotin on helppo puhdistaa. Syöttötuoli on myös testattu, hyväksytty ja täysin vapaa lastasi vahingoittavista aineista. Syöttötuoli ei sisällä BPA:ta (bisfenoli-A).

Syöttötuoli sopii enintään 15 kg:n painoisille lapsille ja sen mukana on istuinvyö.

Beemoo matkasyöttötuoli

Beemoo pöytään kiinnitettävä syöttötuoli eli matkasyöttötuoli on vaivaton asentaa, se vie vähän tilaa ja on kevyt kantaa. Matkasyöttötuoli on erinomainen valinta tilanteissa, joissa muita syöttötuoleja ei ole käytettävissä, esimerkiksi joissain ravintoloissa, kylässä, mummolan satunnaisessa käytössä, mökillä ja matkustaessa.

Beemoo matkasyöttötuoli on todella vakaa sekä tukeva. Se kiinnitetään ruokapöytään turvalukolla ja sen saa helposti irrotettua kätevän avausnapin avulla. Syöttötuolia saa ihanissa väreissä, roosa, sinivihreä, musta ja harmaa sekä siinä on lisäksi valjaat varmistamaan lapsen turvallisuutta. Beemoon matkasyöttötuolin voi asentaa pöytälevyyn, joka on 19–38 mm paksuinen ja siinä voi istua maksimissaan 15 kg painoinen lapsi. Tämä matkasyöttötuoli menee hyvin myös pöytään, jossa on lista pöydän alareunassa.

Matkasyöttötuolia ei tule käyttää lasipöydällä, irtolevyllä varustetulla pöydällä, yhden tukijalan pöydässä tai retkipöydässä. Pöytään kiinnitettävää syöttötuolia käytettäessä tulee varmistua siitä, että kaikki osat on lukittu ja tuoli on tukevasti asennettu puhtaalle ja kuivalle alustalle.

Vinkit syöttötuolin hankintaan

Monissa esittelemissämme syöttötuoleissa ei ole mukana valjaita varmistamaan, ettei lapsi pääse tippumaan tuolista. Lapsen kasvaessa ja kehittyessä syöttötuolissa istuminen muuttuu niin hauskaksi ja mielenkiintoiseksi, että pieni tutkimusmatkailija ei useinkaan siinä millään malttaisi istua. Tämän vuoksi syöttötuolin valjaat ovat erinomainen lisävaruste ruokailuhetkiin ja se antaa myös kaivattua mielenrauhaa vanhemmille

Vauvan kasvaessa ja kehittyessä vanhempien on tärkeää huolehtia hänen ravitsemuksestaan asianmukaisella tavalla. Yksi keskeinen osa tätä prosessia on siirtyminen syöttötuoliin. Syöttötuoli tarjoaa vauvalle turvallisen ja ergonomisen istumapaikan ruokailun ajaksi, kun hän alkaa siirtyä äidinmaidosta tai pulloruokinnasta kiinteisiin ruokiin.

Mutta milloin on oikea aika aloittaa syöttötuolin käyttö? Asiaan ei ole yksiselitteistä ohjetta vaan vanhempien tulee edetä tässäkin asiassa vauvan yksilöllisen kehityksen mukaan. Vanhempi voi kuitenkin arvioida syöttötuoliin siirtymistä muutamien asioiden avulla. Vauvan tulisi olla kykenevä istumaan tuettuna ja pitämään päänsä suorassa ennen kuin hän voi käyttää syöttötuolia. Tämä merkitsee, että hänen niska- ja selkälihaksensa ovat vahvistuneet riittävästi, jotta hän voi istua pystyssä ilman tukea. Siterissä ja takakenossa syöttämistä ei suositella, sillä siinä asennossa vauva saa ruokaa helposti väärään kurkkuun.

Kun vauva alkaa osoittaa kiinnostusta kiinteisiin ruokiin, esimerkiksi tarkkailemalla tai yrittämällä tarttua ruokaa vanhempien lautaselta, tämä voi olla merkki siitä, että hän on valmis syöttötuoliin. Myös motoriset taidot, kuten tarttuminen ja pureskelu ovat merkkejä siitä, että hän on todennäköisesti valmis syöttötuoliin. Usein tämä tapahtuu noin kuuden kuukauden ikäisenä, mutta jokainen vauva kehittyy omaan tahtiinsa, joten se voi vaihdella.

Kun vauva täyttää nämä merkit, vanhemmat voivat harkita syöttötuolin hankkimista. On tärkeää valita tuoli, joka on sopiva vauvan ikään ja kehitysvaiheeseen. Ergonominen muotoilu ja säädettävät ominaisuudet varmistavat, että syöttötuoli kasvaa vauvan mukana. Syöttötuolin tulisi olla vakaa, kaatumaton, helppokäyttöinen ja helppo puhdistaa, koska vauvojen ruokailu on usein melko sotkuista puuhaa.

Syöttötuolin käyttöönotto voi olla jännittävä vaihe sekä vauvalle että vanhemmille. Se merkitsee uutta vaihetta vauvan ravitsemuksessa ja itsenäisyyden kehittymisessä. Se on myös tilaisuus luoda positiivisia ruokailukokemuksia ja vahvistaa vanhemman ja vauvan välistä vuorovaikutusta. Huolellisella valinnalla ja vanhempien ohjauksella syöttötuoli voi olla arvokas apuväline vauvan ruokailun tukemisessa.