Autoilu lasten kanssa sujuvaksi

Päivitetty viimeksi 6.1.2024

Lapsista on moneksi, toiset viihtyvät autossa pitkään maisemia tarkkaille ja toiset tarvitsevat enemmän viihdykettä, sillä jo paikallaan olo vöissä voi tuntua kurjalta. Siksi rentoon automatkustamiseen on hyvä varautua etukäteen monenlaisin keinoin ja välttyä turhalta hermojen kiristykseltä. Mikäli muistat huolehtia, että lapsilla on riittävästi ikätason mukaista ja heitä viihdyttävää puuhaa, matkat sujuvat mukavammin. Hyvin valmistellusta pitkästäkin automatkasta voi parhaimmillaan tulla hyvä muisto, joka tarjoaa mahdollisuuden yhteiseen ajanviettoon. Olittepa sitten lähdössä pidemmälle automatkalle tai ajamassa lähikauppaan, me kokosimme listan keinoja, joilla vanhemmat voivat tehdä automatkustamisesta helpompaa ja viihtyisämpää koko perheelle.

Kuulumisten vaihto

Lapsen perustarpeisiin kuuluu kuulluksi ja nähdyksi tuleminen. Pitkällä automatkalla vanhemmalla on oikeasti aikaa kuunnella lasta, antaa hänelle kuulluksi sekä nähdyksi tulemisen tunteen. Mikä olisikaan parempi hetki vaihtaa kuulumiset perheen kanssa, kuin useamman tunnin automatka. Kuuntele lapsen juttelua ja vastaa hänen kysymyksiinsä. Varsin pienenkin lapsen kanssa vastavuoroinen keskustelu voi saada hyvin syvällisen käänteen. Mikäli lapsi istuu edelleen selkä menosuuntaan, takaistuimen päänojaan asennettava pieni peili voi auttaa lasta keskustelussa, kun hän näkee vanhemman.

Perinteiset autoleikit

Klassisia autoleikkejä ja kilpailuja ovat esimerkiksi vastaantulevien tietyn väristen autojen laskeminen, hälytysajoneuvojen ja kuplavolkkareiden havaitseminen tai autobingo. Lapset pitävät myös siitä, kun näkevät liikenteessä traktoreita, erikoisia rekkoja ja yhdistelmäajoneuvoja, kuten henkilöautokuljetuksia.

Kuunnelkaa musiikkia tai kirjoja ja tarinoita

Kuunnelkaa kaikille sopivaa musiikkia. Musiikin lisäksi lapset pitävät usein myös rytmikkäästä ja melodisesta popista ja lattareista. Spotifysta tai Youtubesta löytyy paljon hyviä valmiita koko perheelle ja lapsille suunnattuja soittolistoja esimerkiksi ”roadtrip with kids” -hakulausekkeella. Lapset voivat kuunnella musiikkia myös tabletilta omilla kuulokkeillaan. Täältä löydät artikkelimme lapsille soveltuvista kuulokkeista.

Nextorysta löydät tuhansia kirjoja ja tarinoita koko perheelle. Tabletilla ja puhelimalla toimivalla sovelluksessa voit luoda lapsille erillisiä profiileja ja löydät kirjat myös perheen pienimmille. Automatka mukavan tarinan parissa viihdyttää kaikkia matkustajia ja matkanteon kulkemaan sujuvammin.

Älä unohda eväitä

Pitkillä automatkoilla nälkä (ja vessahätä!) voi yllättää. Lisäksi lasten on pakko istua paikoillaan, jolloin eväiden nauttiminenkin onnistuu yleensä mukavammin. Anna lapsen valita mukaan hänelle mieluisimmat eväät, jolloin automatkasta syntyy hänelle entistäkin odotetumpi. Ota automatkalle mukaan pientä naposteltavaa, kuten hedelmiä, välipalapatukoita, pillimehuja ja vesipullo. Huomioi kuitenkin, että aivan pieniä lapsia ei kannata syöttää automatkan aikana tukehtumisriskin vuoksi. Mahdollisia sotkuja varten lapsen turvaistuimen alle on hyvä hankkia erillinen penkin suojus. Suojuksista voit lukea lisää alta.

Rakkaimmat lelut, kirjat ja tabletit

Muista ottaa lapsille mukaan perinteisiä kirjoja ja leluja sekä oma rakas unikaveri. Lapsille löytyy myös omia helppokäyttöisiä tabletteja, joista löytyy ikätasoon sopivia pelejä, niistä voit lukea lisää täältä. Tai lataa etukäteen mukaan äänikirjoja, joita lapsi voi kuunnella tabletilta omilla kuulokkeillaan. Tiesithän, että useimmissa tableteissa äänenvoimakkuuden rajoittaminen asetuksissa estää lasta kääntämästä ääntä liian voimakkaalle. Lapsille suunnatusta tablettivalikoimasta löytyy useita malleja, jotka voidaan liittää mobiili- ja WiFi-verkkoon. Pelien ja elokuvien lataukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen automatkaa, jotta voit myös olla täysin varma siitä, että lapsesi katsoo heille sopivaa sisältöä. Muista ottaa automatkalle mukaan myös laitteen latauspiuha tai hanki yksi ylimääräinen autossa säilytettäväksi!

Lastenohjelmat

Varmista, että lapsilla on matkan ajalle katsottavana heille mieluista ohjelmaa tabletilta. Vanhemman on haasteellista jatkuvasti pysähtyä vaihtamaan ohjelmaa tai Youtubesta tulevaa epäasianmukaista videota taikka mainosta kesken autolla ajamisen. Lapsillekin on saatavilla erilaisia stiimauspalveluita, joiden avulla varmistut että lapsi katsoo vain ikätasolleen sopivia ohjelmia.

Tabletin pidike niskatukeen

Ugreen tabletin pideke on hinta-laatusuhteeltaan loistava valinta lasten tabletin pidikkeeksi takapenkille! Pidikkeessä on kääntyvä nivel, joten voit asettaa tabletin katselukulman juuri sopivaksi lapsen pituudesta riippumatta.  tai kiinteällä varrella. Pidike on hyödyllinen etenkin, kun lapsi katselee elokuvaa tai muuta ohjelmaa.

Tabletin pidike on varsin keskeinen varmistettaessa turvallista matkantekoa, sillä mahdollisissa onnettomuustilanteissa jo puolen kilon tabletti saa moninkertaiset voimat iskeytyessään kohti lasta tai aikuista ja aiheuttaessaan merkittäviä henkilövahinkoja. Irtoesineiden, kuten tablettien ja vesipullojen paino kymmenkertaistuu jo 50 kilometrin tuntivauhdissa. Siksi tabletit tulisi kiinnittää etuistuimiin napakasti kiinnittyvällä pidikkeellä.

Vältä sotkut penkin suojuksella

Etenkin pidemmille automatkoilla lasten syödessä eväitä, murusia saattaa tippua penkille ja lattialle. Sateisilla ja kuraisilla syyskeleillä lapset tuovat autoon mukanaan hiekkaa ja mutaa, jolloin kurasuoja varmistaa penkkien säilymisen puhtaana. Suojaa autonpenkit niihin saatavilla olevilla suojilla, jotka eivät päästä kosteutta ja nestettä lävitseen. Suojia on kahdenlaisia; takapenkin suoja ja etupenkkiin asennettava potkusuoja.

Maxi Cosi Auton takaistuinsuoja

Maxi-Cosin takaistuimen suoja suojaa takaistuimen selkänojaa sekä istuinosaa lapsen matkustaessa selkä menosuuntaan ja jalat kohti takapenkin selkänojaa. Tässä matkustusasennossa jalat ovat hyvin lähellä tai kiinni takaistuimen selkänojaa. Suoja kiinnitetään takaistuimen niskatukeen. Sopii kaikkiin auton takaistuimiin.

Zoogi etuistuimen potkusuoja estää lasta potkimasta etupenkin selkänojaa kuraiseksi. Kurasuojassa on runsaasti erikokoisia lokeroita ja taskuja, joihin voidaan laittaa lapsten omat tarvikkeet helposti saataville. Erityinen pullopidike sekä tasku tablettia varten. Sopii kaikkiin auton istuimiin.

Beemoo aurinkosuoja autoon

Beemoo aurinkosuoja autoon on parhaimmistoa markkinoilla olevista aurinkosuojista. Vaikka aurinko paistaakin kauniisti, on lapsen mukavampi matkustaa, kun muistat asettaa hänen ikkunaansa aurinkosuojan. Aurinkosuojaa kannattaa hyödyntää myös tummennetuissa takaikkunoissa, sillä säteet paistavat myös niistä häiritsevästi sisään. 

Beemoo aurinkosuoja on valmistettu kestävästä kangkaasta ja se venytetään auton takaoven päälle. Näin ikkunaan ei jää häritseviä rakoja, josta aurinko paistaisi sisään ja lapsen on helpompi muun muassa nukkua, kun aurinko ei häikäise silmiin. Beemoo aurinkosuoja autoon on saatavilla kolmessa eri koossa M, L ja XL. Pakkauksessa tulee mukana kaksi suojaa molempiin takaikkunoihin.

Britax taustapeili

Britaxin takaistuimen peili on turvallinen ja laadukas. Se on sopivasti kupera tarjoten riittävän näkyvyyden vanhemmalle, aiheuttamatta lapselle huonovointisuutta, mitä jotkin kuvaa vääristävät peilit saattavat tehdä. Mahdollisessa onnettomuustilanteessa muovista valmistettu peili ei pirstaloidu irtonaisiksi kappaleiksi lapsen päälle. Peilissä on universaali kiinnitys ja se voidaan kiinnittää kaikenlaisiin auton pääntukiin.

Selkä menosuuntaan matkustava lapsi saa paremman yhteyden myös etupenkkiläisiin takaistuimen taustapeilin avulla. Näköyhteys auttaa myös vanhempia olemaan tilanteen tasalla takapenkin tapahtumista ja lapsen voinnista.

Vessakäynnit!

Muista ohjata lapset vessaan ennen lähtöä! Tien vieressä tapahtuvaa vessahätää ja mahdollisia siivottavia sotkuja varten autossa kannattaa pitää mukana talouspaperia. Vauvan vaipankin vaihto onnistuu lämpimillä säillä hyvin takapenkillä tai takaluukussa, kunhan muistat ottaa mukaan vessapaperin lisäksi myös vaipanvaihtoalustan.

Mieti etukäteen välipysähdyksiä

Pitkillä automatkoilla kannattaa valita reitti, jonka varrella on paikkoja, joissa lapset voivat leikkiä ja jossa ruokailukin mahdollistuu samaan aikaan. Matkustaminen jatkuu yleensä leppoisammin, kun kaikki saavat vatsansa täyteen mieleistään ruokaa.

Ajoita automatkat oikein

Pitkät automatkat voi ajoittaa myös illalla ajettaviksi ja siirtää lapset sänkyyn perille päästyä. iltapalan voi syödä, hampaat pestä ja yöpuvun pukea ennen automatkalle lähtöä. Muista ottaa mukaan lapselle rakas unilelu. Autossa on myös hyvä säilyttää huopaa, jonka voi tässä tapauksessa laittaa lapselle peitoksi ja on käytännöllinen olla autossa myös monia muita tilanteita ajatellen.

Rentoudu ja nauti matkasta!