Elohopea kuumemittari eli perinteinen kuumemittari lapsiperheen käytössä

Kun lapsi sairastuu, vanhemman ensimmäinen tehtävä on usein tarttua kuumemittariin. Elohopea kuumemittarit ovat olleet vuosikymmeniä luotettavia apuvälineitä kuumeen mittaamisessa, mutta niiden käyttöön liittyy myös huolia ja kysymyksiä.

Tässä artikkelissa sukellamme syvälle elohopea kuumemittareiden maailmaan, niiden historiaan, käyttöön ja turvallisuuteen. Lisäksi vertailemme niitä nykyaikaisiin vaihtoehtoihin, kuten perinteiseen kuumemittariin, joissa hyödynnetään turvallista ja ympäristöystävällistä galinstan seosta sekä digitaaliseen kuumemittariin. Näin voit tehdä parhaan valinnan perheellesi.

Mikä on elohopea kuumemittari?

Elohopea kuumemittari on perinteinen kuumemittari, joka käyttää elohopeaa lämpötilan indikaattorina. Sen tarkkuus ja luotettavuus ovat tehneet siitä suositun valinnan vuosien ajan. Elohopea laajenee lämmetessään, mikä mahdollistaa tarkan lämpötilan lukeman.

Elohopea kuumemittareiden mittausaika voi vaihdella, mutta yleensä mittauksen on syytä kestää muutamasta minuutista reiluun viiteen minuuttiin saavuttaakseen tarkan lukeman. Mittausaikana on tärkeää pitää mittari paikallaan, jotta voidaan varmistaa luotettava tuloks.

Elohopea kuumemittareiden historia

Elohopea kuumemittarit ovat olleet käytössä jo 1700-luvulta lähtien, tarjoten tarkan välineen kuumeen mittaamiseen. Niiden suosio perustuu niiden kykyyn antaa tarkkoja lukemia, jotka ovat välttämättömiä lääketieteellisissä päätöksissä. Kuitenkin, niiden käyttö on vähentynyt viime vuosina turvallisempien galinstan seosta hyödyntävien perinteisten mittareiden sekä nopeiden digitaalisten mittareiden myötä.

Perinteinen kuumemittari

Elohopea kuumemittareiden edut

Elohopea kuumemittarit ovat tunnettuja niiden tarkkuudesta. Ne ovat erittäin luotettavia, kun on kyse pienistä lämpötilan muutoksista, mikä tekee niistä arvokkaita työkaluja lääketieteellisessä diagnostiikassa. Lisäksi niiden pitkä käyttöikä ja kestävyys ovat tehneet niistä suosittuja monien sukupolvien ajan.

Elohopeamittari ja perinteinen galinstan seoksella täytetty kuumemittari on elinikäinen, kun sitä säilytetään oikein ja sen lasi ei rikkoudu. Lisäksi ne ovat edullisia ja aina toimintavarmoja. Niissä ei ole paristoja, jotka tyhjentyvät juuri kuumeen mittaamisen hetkellä, eikä muuta tekniikkaa, joka mahdollisesti rikkoutuu ajan myötä.

Riskit ja turvallisuushuolet

Elohopea kuumemittareiden käyttöön liittyy merkittäviä riskejä, erityisesti jos mittari rikkoutuu. Elohopea on myrkyllistä ja sen höyryt voivat olla haitallisia sekä ihmisille että ympäristölle. Rikkoutuneen mittarin käsittely vaatii huolellisuutta ja tiettyjä turvatoimia, jotta elohopea ei pääse leviämään tai aiheuttamaan terveysriskejä.

Toimenpiteet rikkoutuneen mittarin kohdalla:

 1. Avaa ensimmäisenä ikkuna ja/tai ovi ja tuuleta huone hyvin
 2. Älä missään tapauksessa imuroi elohopeahelmiä imurimeen. Se voi lisätä höyrystymistä.
 3. Elohopean pienet helmet tulee kerätä huolellisesti
  1. Jos keräät käsin, käytä suojakäsineitä elohopean keräämiseen. Älä koske elohopeaan paljaalla iholla.
  2. Elohopeahelmet saa kerättyä helposti myös harjalla ja rikkalapiolla.
 4. Mikäli elohopeahelmia on tippunut tekstiileille, kerää helmet ja ravistele sen jälkeen tekstiilit vielä ulkona.
 5. Toimita elohopea ja rikkoutunut mittari ongelmajätteenä asianmukaiseen keräyspisteeseen, esimerkiksi apteekkiin.

Miten käyttää elohopea kuumemittaria turvallisesti?

Turvallisen käytön varmistamiseksi on tärkeää noudattaa tiettyjä ohjeita elohopea kuumemittarin käytössä. Vaikka mittarit on tehty vahvasta erikoislasista, niistä on syytä pitää aina huolellisesti kiinni.

Mittausohjeet:

 • Puhdista mittari ennen ja jälkeen käytön.
 • Jos mittaat lapselta, valmistele lapsi mittausta varten kertomalla hänelle rehellisesti ja rauhallisesti mitä tulee tapahtumaan ja mitä häneltä odotetaan.
 • Lapsen on suositeltavaa olla mittauksen ajan makuuasennossa. Hieman takaviistossa kylkiasennossa, esim. sohdan selkänojaan nojaten, mittari pysyy parhaiten paikoillaan kainalossa.
 • Aseta mittari kainaloon (tai suuhun varovasti, ei suositella etenkään lapsilla).
 • Odota suositeltu mittausaika, saadaksesi tarkan lukeman. Perinteisen kuumemittarin mittausajan sanotaan olevan n. 4 minuuttia. Suositteltavaa on kuitenkin odottaa lähemmäs 10 minuuttia. Lapsi voi katsoa vaikka sen aikaa piirrettyjä.
 • Anna ensin lapsen tarkistaa mittaustulos, jotta hän saa olla osa toimenpidettä. Tarkista tulos sen jälkeen itse. Lapsi ei saa Galinstan seosta liikkumaan käden heilautuksilla, elohopea liikkuu hieman notkeammin, mutta sekään ei lapsen käsittelyssä.
 •  
Elohopea kuumemittari mittausaika

Elohopea kuumemittari mittausaika

Elohopea kuumemittareiden mittausaika voi vaihdella ja vaikka se voi olla pidempi kuin digitaalisissa vastineissaan, tarkkuus ja luotettavuus puhuvat puolestaan. Suositeltu mittausaika on yleensä 3-5 minuuttia, mutta saattaa olla myös lähemmäs 10 minuutti, jotta saat tarkan lukeman. Tämä on kuitenkin pieni hinta tarkasta tuloksesta, johon voi luottaa.

 

Elohopea kuumemittareiden vaihtoehdot

Nykyään on olemassa useita turvallisempia ja käyttäjäystävällisempiä vaihtoehtoja elohopea kuumemittareille. Perinteinen kuumemittari voi olla myös myrkytön ja ympäristöystävällinen, kuten saksalaisen Geratherm -brändin valmistamat Galinstan -seosta hyödyntävät kuumemittarit.

Digitaalinen kuumemittari on suosittu valinta, joka tarjoaa nopeita ja tarkkoja lukemia ilman elohopean käyttöön liittyviä riskejä. Esimerkiksi Apteq kuumemittari, joka on yksi markkinoiden edistyneimmistä digitaalisista kuumemittareista, tarjoaa tarkan lukeman vain sekunneissa ja on erittäin helppokäyttöinen.

Vauvan kuumemittari on suunniteltu erityisesti turvalliseen ja tarkkaan kuumeen mittaamiseen pienimmiltä. Mittarit ovat usein digitaalisia, hellävaraisia ja nopeita, mikä tekee niistä ihanteellisia vauvoille ja pienille lapsille. Niiden pää on usein taipuisa, jolloin mittari ei satuta lasta hänen liikkuessaan.

Digitaalinen vs. perinteinen kuumemittari

Digitaalinen kuumemittari on toki kätevä ja nopea, mutta monet vanhemmat arvostavat perinteisen mittarin antamaa varmuutta. Digitaaliset mittarit, kuten suositut Apteq kuumemittarit ja Braun kuumemittarit, tarjoavat omat etunsa, kuten nopean lukeman ja helpon käytettävyyden. Kuitenkin, kun puhutaan lapsen terveydestä, moni haluaa tukeutua perinteiseen, aikaa kestäneeseen ja luotettavaan menetelmään.

Perinteinen kuumemittari, vailla elektronisia komponentteja, eliminoi virheellisten lukemien riskin, joka voi johtua esimerkiksi paristojen ehtymisestä tai elektronisten osien vioittumisesta. Lisäksi perinteisen mittarin käyttö opettaa lapsille kärsivällisyyttä ja huolellisuutta, kun he oppivat odottamaan tarkan tuloksen saamista. Tämä menetelmä mahdollistaa myös vanhemmille ja lapsille yhteisen hetken, jossa terveydenhoito muuttuu yhteiseksi huolenpidoksi.

Vaikka digitaaliset mittarit tarjoavat modernia mukavuutta, perinteisen kuumemittarin tarjoama yksinkertaisuus, luotettavuus ja tarkkuus tekevät siitä korvaamattoman työkalun perheiden terveydenhuollossa. Vaikka kuumemittarit jaotellaan usein perinteisiin ja digitaalisiin, on paras kuumemittari juuri sellainen, joka vastaa omaan ja perheen tarpeeseen. 

Ympäristövaikutukset

Elohopean käytöllä on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Se voi päätyä ympäristöön ja vesistöihin, missä se muuttuu metyylielohopeaksi, erittäin myrkylliseksi yhdisteeksi, joka kertyy eläinten ja ihmisten elimistöön. Tämän vuoksi on tärkeää käsitellä elohopea kuumemittareita ja niiden jätteitä asianmukaisesti.

Kierrätys ja hävittäminen: Varmista, että toimitat rikkoutuneet tai käytöstä poistetut elohopea kuumemittarit ongelmajätteenä keräyspisteeseen, esimerkiksi apteekkiin, jotta ne voidaan käsitellä turvallisesti.

Usein kysytyt kysymykset

Puhdista mittari alkoholilla tai miedolla saippualla ja vedellä ennen ja jälkeen käytön.

Tuuleta alue hyvin, käytä suojakäsineitä kerätessäsi elohopean helmet ja toimita ne ongelmajätteenä keräyspisteeseen esimerkiksi pakasterasiassa tai muussa pois heitettävässä pakkauksessa. Varmista, että lapset tai kotieläimet eivät pääse elohopeahelmien lähelle tai kosketuksiin niiden kanssa.

Nykyaikaiset digitaaliset kuumemittarit ovat erittäin tarkkoja ja luotettavia, ja ne tarjoavat turvallisen vaihtoehdon elohopea kuumemittareille.