Koliikki oireet – Näin selviät vauvan itkuisesta kaudesta

Päivitetty viimeksi 1.6.2024

Koliikki on yleinen vaiva imeväisillä, joka aiheuttaa pitkittynyttä itkua ja levottomuutta. Se alkaa yleensä muutaman viikon iässä ja voi kestää useita kuukausia. Vaikka koliikki ei ole vaarallinen, se voi olla erittäin stressaavaa sekä vauvalle että vanhemmille.

Koliikkia esiintyy noin 10-40% vauvoista, ja se on yleisintä 2-3 viikon ikäisillä vauvoilla. Tämä voi kestää 3-4 kuukautta. On tärkeää muistaa, että vaikka koliikki voi olla rankkaa, se on yleensä ohimenevää ja vauva kasvaa siitä ulos.

Miten tunnistaa koliikki oireet?

Koliikin oireet ovat usein selkeitä, mutta niiden tunnistaminen voi silti olla haastavaa. Tyypillisiä oireita ovat:

 • Pitkittynyt ja toistuva itku, erityisesti iltaisin
 • Vauva vetää jalkojaan ylös ja kiristää vatsalihaksiaan
 • Vauva saattaa punastua ja olla selvästi epämukavassa tilassa
 • Itku ei rauhoitu tavanomaisilla lohduttamiskeinoilla

 

Itkujakso voi kestää useita tunteja päivässä, ja se tapahtuu usein samaan aikaan, yleensä iltapäivällä tai illalla. Jos huomaat näitä oireita vauvallasi, voi olla kyse koliikista.

Kuinka kauan koliikki kestää?

Koliikki alkaa yleensä 2-3 viikon iässä ja huipentuu noin 6 viikon kohdalla. Useimmissa tapauksissa oireet alkavat helpottaa 3-4 kuukauden iässä. Kuitenkin jokainen vauva on yksilöllinen, ja oireiden kesto voi vaihdella.

Yleisesti ottaen koliikki häviää itsestään. Tämä voi kuitenkin vaatia kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä vanhemmilta. On tärkeää pysyä rauhallisena ja hakea apua, jos tilanne tuntuu liian vaikealta.

koliikki oireet 1

Koliikin syyt

Tutkimusten mukaan mikään yksittäinen tekijä ei todennäköisesti aiheuta koliikkia, vaan se on todennäköisesti monien eri tekijöiden yhdistelmä.

Koliikin tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta mahdollisia syitä ovat:

 • Ruoansulatusongelmat: Kaasun kerääntyminen vatsaan voi aiheuttaa kipua.
 • Allergiat tai intoleranssit: Esimerkiksi maitoallergia.
 • Kehittymätön ruoansulatusjärjestelmä: Vauvan ruoansulatus ei ole vielä täysin kehittynyt.
 • Ympäristön ärsykkeet: Kuten valo ja melu, voivat ärsyttää vauvaa.
 • Psykologiset tekijät: Vanhempien stressi voi vaikuttaa vauvaan.

Koliikin hoito ja helpottaminen

Vaikka koliikki voi olla hankala tilanne, on olemassa keinoja, joilla voi yrittää helpottaa vauvan oloa:

 • Rutiinien luominen: Vakiintuneet rutiinit voivat auttaa rauhoittamaan vauvaa.
 • Keinutus ja liikuttaminen: Vauvan kevyesti keinuttaminen tai kantaminen kantorepussa voi lievittää itkua.
 • Rintaruokinta: Rintamaidon tarjoaminen pieninä annoksina useammin voi auttaa.
 • Ravitsemukselliset muutokset: Jos epäillään allergioita, voidaan kokeilla erikoismaitoja lääkärin ohjeiden mukaan.
 • Lämpimät kylvyt: Lämmin kylpy voi rentouttaa vauvaa ja helpottaa vatsavaivoja.

 

Monet vanhemmat kokevat hyödylliseksi myös erilaiset rentoutumistekniikat, kuten vauvan hieronta tai vatsan lämmittäminen lämpimällä pyyhkeellä. Tutustu myös Paras koliikkikeinu vertailuun.

Milloin hakea apua lääkäriltä?

Jos koliikki vaikuttaa erittäin voimakkaalta tai pitkittyy yli neljän kuukauden iän, on syytä keskustella lääkärin kanssa. Myös jos vauva ei kasva normaalisti tai näyttää olevan kivulias, lääkärin arviointi on tarpeen.

On tärkeää varmistaa, ettei koliikkiin liittyvä itku johdu jostain muusta vakavammasta terveysongelmasta. Varmuuden vuoksi, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen tilanteen arvioimiseksi.

miten helpottaa koliikkia

Vanhempien hyvinvointi

Kuinka vanhemmat voivat selviytyä koliikin aiheuttamasta stressistä?

Vanhempien jaksaminen on tärkeää vauvan hyvinvoinnin kannalta. On täysin normaalia tuntea itsensä uupuneeksi ja avuttomaksi välillä, mutta muista, että tämäkin vaihe menee ohi.

Vanhempien on tärkeää huolehtia myös omasta jaksamisestaan. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Ota apua vastaan: Pyydä apua perheeltä ja ystäviltä.
 • Pidä taukoja: Vaihda hoitovuoroja kumppanin kanssa.
 • Puhu jollekulle: Keskustele tuntemuksistasi muiden vanhempien tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
 • Lepää aina kun mahdollista: Käytä vauvan uniaika myös omaan lepoon.

Koliikki oireet ja niiden hallinta arjessa

Koliikki voi olla haastava vaihe, joka koettelee sekä vauvaa että vanhempia. Se voi aiheuttaa pitkittynyttä itkua ja levottomuutta, mutta on tärkeää muistaa, että tämä vaihe on ohimenevä. Useimmissa tapauksissa koliikki häviää itsestään muutaman kuukauden kuluttua.

Rauhallisena pysyminen ja tarvittavan tuen hakeminen ovat avainasemassa koliikin hallinnassa. Kun vauva itkee pitkittyneesti, voi vanhemmista tuntua avuttomalta ja uupuneelta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että olet hyvää tekevä vanhempi, ja tämäkin vaihe menee ohi. Vauvan kanssa vietetty aika voi olla täynnä haasteita, mutta myös paljon iloa ja läheisyyttä.

Oikeilla keinoilla ja asenteella voit auttaa sekä vauvaa että itseäsi selviytymään tästä vaiheesta. Rutiinien luominen, vauvan rauhoittaminen esimerkiksi keinuttamalla, sekä mahdollisten ravitsemuksellisten muutosten tekeminen voivat helpottaa tilannetta. Muista myös pitää huolta omasta jaksamisestasi – lepää aina kun mahdollista, puhu tuntemuksistasi ja ota apua vastaan läheisiltäsi.

Tämä artikkeli tarjoaa kattavan katsauksen koliikin oireisiin ja niiden hallintaan, auttaen sinua ymmärtämään ja käsittelemään tätä haastavaa vaihetta. Lisätietoja ja tukea voit löytää esimerkiksi Terveyskylän sivuilta. Muista, että olet osaavan tukiverkoston ympäröimä, ja apua on saatavilla tarvittaessa. Vaikka koliikki voi tuntua loputtomalta, se on vain yksi osa vauvan kasvua ja kehitystä, ja yhdessä selviydytte siitä.