Kuinka valita sisarusrattaat?

Päivitetty viimeksi 6.12.2023

Testasimme useita erilaisilla ominaisuuksilla varustettuja sisarusrattaita eri merkeiltä. Yllätyimme siitä, miten erilaisilta rattaat tuntuivat käytännössä ja miten ensiodotuksemme ja todellisuus poikkesivat toisistaan. Testin tuloksena totesimme, että parhaiden sisarusrattaiden tulisi suuremmasta koostaan huolimatta olla helppoja ohjata, tarjota turvalliset ja mukavat istuimet pienokaisille ja sopia elämäntyyliinne. Tämä sinun tulisi tietää ennen ostopäätöstä.

Olitpa sitten odottamassa kaksosia tai perheeseen seuraavaa pienokaista, sisarusrattaiden ostaminen voi olla haasteellinen prosessi. Loppujen lopuksi käsittelet kaksinkertaisen määrän istuimia, solkia ja muita ominaisuuksia. Kun ostat sisarusrattaita, etsi vaihtoehtoja, jotka ovat helppoja säilyttää, jotka vastaavat pitkän aikavälin tarpeitasi ja jotka kasvavat perheesi mukana.

Testasimme rattaita erilaisiin tarpeisiin liittyen, yhden lapsen rattaista sisarusrattaiksi muunneltavista matka- ja sateenvarjorattaisiin sekä juoksurattaisiin, joten tiedämme yhtä jos toista siitä, mikä erottaa parhaat rattaat muista. Käydään läpi tärkeimmät seikat, jotka tulee ottaa huomioon valittaessa oikeat sisarusrattaat perheellenne.

Peräkkäin vai vierekkäin istuttavat sisarusrattaat?

Cybex sisarusrattaat
Emmaljunga tuplarattaat

Ennen kuin valitset sisarusrattaat, haluat harkita saatavilla olevia eri tyylejä. Sekä peräkkäin että vierekkäin istuttavat mallit on suunniteltu kahden lapsen kuljettamiseen. Monet ovat yhteensopivia vauvan turvakaukaloiden kanssa ja tarjoavat yhteenkuuluvia, irrotettavia kantokoppia, jotka rattaista riippuen myydään erikseen tai pakettina.

Peräkkäin istuttavat tandemrattaat sopivat yhden tai kahden lapsen käyttöön ja sisarusmallina käytettäessä istuimet on sijoitettu peräkkäin, toinen alemmas ja toinen korkeammalle. Erinomaisia vaihtoehtoja tällaisesta peräkkäin istuttavista malleista ovat Cybex Gazelle S ja Uppababy Vista V2. Peräkkäin istuttava sisarusrattaat mahtuvat helposti oviaukoista ja ovat yhteensopivia useimpien turvakaukaloiden kanssa, mutta ne ovat malliltaan pidempiä kuin keskimääräiset yhden lapsen rattaat tai vierekkäin istuttavat sisarusrattaat ja voivat tuntua yläpainotteisilta työnnettäessä. Lisäksi etummaisen lapsen tavoittaminen voi olla vaikeampaa rattaita työnnettäessä. Plussana on, että monet peräkkäin istuttavat sisarusrattaat tarjoavat lukuisia erilaisia konfiguraatioita, joka mahdollistaa erilaisten istuintyyppien, kuten turvakaukalon, vaunukopan ja ratasistuimen kiinnittämisen usealla eri tavalla.

Nimensä mukaisesti vierekkäin istuttavat sisarusrattaat sisältävät kaksi istuinta vierekkäin joko samansuuntaisesti tai rattaista riippuen erilaisia istuimia vaihdellen. Useimmiten rattaat, joissa ei ole kiinteää ratasistuinta, mahdollistavat turvakaukalon, vaunukopan ja ratasistuimen erilaiset yhdistelmät erilaisiin suuntiin kiinnitettyinä. Kun lapset istuvat vierekkäin, se antaa sinulle helpon pääsyn molempien luokse, mikä tekee niistä loistavan valinnan kaksosille tai ikänsä puolesta lähellä toisiaan oleville lapsille. Vierekkäin istuttavat sisarusrattaat ovat leveämpiä kuin peräkkäin istuttava vaihtoehto, joten harkitessasi ostamista huomioi mitat, erityisesti jos sinun on kuljettava paljon oviaukkojen läpi, muissa ahtaissa tiloissa tai julkisissa kulkuvälineissä.

Valitsitpa sitten peräkkäin tai vierekkäin istuttavat sisarusrattaat kummissakin on omat puolensa. Kumpikaan ei nouse selkeästi toistaan paremmaksi, vaan se riippuu aina perheen kokonaistilanteesta ja tarpeista. Parhaat sisarusrattaat -vertailumme tarkastelee molempia malleja ja antaa vinkkejä erilaisiin tarpeisiin.

Sisarusrattaiden turvallisuusominaisuudet

Turvallisuusominaisuuksien tulisi olla yksi tärkeimmistä harkittavista tekijöistä, etenkin koska sisarusrattaat kuljettavat kahta kallista lastia. Kun tarkastelet sisarusrattaita, pidä silmällä seuraavia turvallisuusominaisuuksia:

Viisipistevaljaat

Viisipistevaljaat auttavat pitämään lapsen turvallisesti kiinni istuimessaan. Viisi pistettä viittaa viiteen hihnaan, jotka on kiinnitetty viiteen kiintopisteeseen ja jotka yhdistyvät keskellä: yksi hihna kummankin käsivarren yli, yksi hihna kummankin jalan yli ja viides hihna, joka tulee ylös istuimen keskeltä vauvan jalkojen välistä. Hyvä solki napsahtaa turvallisesti kiinni ja on helppo kiinnittää ja irrottaa.

Jalkatuki

Jalkatuki on tärkeä sekä turvallisuuden että mukavuuden kannalta, erityisesti säädettävä jalkatuki, joka auttaa tarjoamaan mukavan paikan pienokaisillesi, kun heidän istuimensa on kallistettu nukkumista varten. Vierekkäisissä sisarusrattaissa kannattaa varmistaa, että jalkatuki ulottuu molempien istuinalueiden yli, jotta lapsen jalka ei jää jumiin erillisten jalkatukien väliin tai, että väli on riittävä suuri, niin ettei jumiin jäämisen mahdollisuutta ole.

Jarrut

Aivan kuten autosi jarrut, myös sisarusrattaiden jarrut ovat olennainen turvallisuusominaisuus. Jarrun tulisi olla kätevästi sijoitettu, toimia tehokkaasti ja vapautua helposti ilman, että se on liian herkkä. Jarrun tulee myös olla riittävän laadukas ja kestävistä materiaaleista valmistettu, niin että se pitää vaunut tukevasti paikoillaan useidenkin käyttövuosien jälkeen. Muoviosista valmistetut jarrut voivat kulua vuosien saatossa, jolloin jarru ei välttämättä ole enää luotettava.

Vakaus

Kaikkien rattaiden tulisi tuntua tarpeeksi vakaalta kantamaan ja ohjaamaan lapsesi painoa ilman ongelmia. Ja sisarusrattaiden kanssa tämä on kaksin verroin tärkeää, koska sinulla on kaksi lasta mukana. Sisarusrattaissa on syytä olla leveä ja tukeva pohja sekä vankka runko, jotka estävät vaunujen kallistumisen tai nojaamisen täydessä painokapasiteetissaan mihinkään suuntaan. Lisäksi on syytä huomioida, että sisarusvaunuissa on pyörät, jotka ovat laadultaan riittävät kantamaan rattaat kuorman kanssa sujuvasti ja tasaisesti.

Painokapasiteetti

Rattaiden painokapasiteetti on tärkeä riippumatta siitä, minkä tyyppisiä rattaita ostat. Sisarusrattaiden kohdalla haluat tarkistaa vaunun kokonaiskuormaan liittyvän kapasiteetin sekä yksittäisen istuimen painokapasiteetin, jotta tiedät, kuinka kauan voit käyttää niitä turvallisesti lastesi kasvaessa. Etenkin, jos kaksi lasta ovat eri-ikäisiä ja -painoisia.

Useimpien testaamiemme rattaiden vaunukopan painokapasiteetti on 2 x 9 kg ja ratasistuimen painokapasiteetti taas 2 x 22 kg. Lisäksi vaunun tavarakorissa voi olla muuta painoa, joka huomioidaan vaunun kokonaispainon kapasiteetissa.

Peräkkäin istuttavissa sisarusrattaissa ylempi istuin saattaa olla pienemmällä painorajalla tai suositus pitää vanhempi lapsi alempana sijaitsevassa istuimessa. Näin varmistetaan rattaiden vakaus ja turvallisuus. Mikäli painavampi lapsi istuu ylempänä, se voi joissain tapauksissa aiheuttaa rattaiden kaatumisen. Siksi monet valmistajat suosittelevat, jos eivät suorastaan vaadi, että painavampi lapsi istuu alemmassa istuimessa. Jos valmistaja ei anna ohjeistuksia siitä, kumpi lapsi istuu kummassa istuimessa, suosittelemme pitämään vanhemman lapsen alempana sijaitsevassa istuimessa.

Säädettävä selkänoja

Tämä lapsille suunnattu ominaisuus on tarkoitettu rattaissa nukuttavia päiväunia varten, jolloin säädettävä selkänoja molemmissa istuimissa on välttämätön. Varmista rattaista, toimiiko selkänojan säätö itsenäisesti kummassakin istuimessa vai säätyvätkö molempien istuimien selkänojat kiinteästi samanaikaisesti samalle tasolle. Kokemuksemme mukaan itsenäisesti toisistaan säädettävät istuimet ovat parempi vaihtoehto, koska lapset eivät yleensä halua samaa asiaa samaan aikaan.

Helppo kokoon taittuvuus

Koska sisarusrattaat ovat luonnostaan suurempia kuin yhden lapsen istuttavat rattaat, niiden kokoon taittaminen voi olla haasteellista. Mutta koska sinulla on jo kaksi pientä lasta, haluat, että rattaat toimivat helposti ja näppärästi ilman ongelmia. Mitä monimutkaisempi tai kömpelömpi taitto- ja avausmekanismi rattaissa on, sitä vähemmän käyttökelpoiset rattaat ovat. Toiseksi tiedämme, että joskus voi kestää muutaman kerran oppia, kuinka rattaat taitetaan. Jotkut mallit, kuten Baby Jogger City Mini GT2 Double sekä Bugaboo Donkey 5 ovat yllättävän helppoja taittaa, jopa ensimmäisellä kerralla!

Mitat, jotka sopivat elämäntyyliisi

Et voi välttyä siltä, että sisarusrattaat vievät tilaa. Sisarusrattaan koko ja muoto avattuna sekä kasaan taitettuna on suuri harkinta erityisesti niille, jotka asuvat pienissä tiloissa tai omistavat kompaktin auton, joissa on rajallinen tavaratila.

Pohdi etukäteen kotisi tiloja, missä tulet säilyttämään rattaita, kun olette kotona ja ne eivät ole käytössä. Mahtuvatko sisarusrattaat autosi tavaratilaan. Kannattaa myös mitata oviaukkojen leveydet, joiden läpi tiedät työntäväsi rattaita ennen kuin ostat ne.

Huomioi myös rattaiden paino. Sisarusrattaat ovat raskaampia kuin yhden lapsen rattaat, mutta et halua sellaisia, jotka ovat liian raskaita työntää lenkillä tai nostaa autoon. Bugaboo Donkey 5, Cybex Gazelle S ja Uppababy Vista V2 rattaat ovat sisarusrattaiden kevyemmästä päästä.

Jos sinulla on isompia lapsia, huomioi että jotkut vierekkäin istuttavien sisarusrattaiden ratasistuimet voivat olla melko kapean mallisia. Joten varmista, että otat myös istuimen mitat huomioon. Jos aiot käyttää sisarusrattaitasi pitkään, vaikkapa esikouluikäisiin asti, haluat tilavan istuimen.

Vaihtoehtoiset lisäominaisuudet

Keskeisten ominaisuuksien lisäksi suosittelemme, että tarkistat sisarusrattaiden tavarakorin koon, joka sijaitsee tyypillisesti istuinten alla. Pohdi etukäteen mitä tavaraa ja kuinka paljon haluat kuljettaa mukana ja mahtuvatko ne tavarakoriin. Osassa sisarusrattaista on suuret tavarakorit, mutta osassa niukemmat. Haluat varmasti mukaan välttämättömät hoitotarvikkeet, kuten vaippakassin.

Muita tarkasteltavia ominaisuuksia voivat olla muun muassa kurkistusikkunat, välipalatarjottimet, mukitelineet, hyttysverkot, jalkapeitteet, sadesuojat.