Millaista on koliikki-itku – Vinkkejä ja tukea vanhemmille

Päivitetty viimeksi 3.6.2024

Koliikki-itku voi olla raskas kokemus sekä vauvalle että vanhemmille. Tässä artikkelissa käsittelemme, mitä koliikki on, miten tunnistaa koliikki-itku ja mitä keinoja on sen lievittämiseksi. Toivomme, että tämä kattava opas auttaa sinua ymmärtämään paremmin tätä haastavaa vaihetta ja löytämään keinoja selviytyä siitä. Tutustu myös Paras koliikkikeinu vertailuun sivuillamme.

Mitä koliikki on?

Koliikin määritelmä

Koliikki on yleinen vaiva, joka ilmenee voimakkaana ja pitkäkestoisena itkuna terveellä vauvalla. Se esiintyy yleensä ensimmäisten elinkuukausien aikana ja voi olla erittäin stressaavaa vanhemmille. Koliikki määritellään yleensä ”sääntöjen kolmen” perusteella: se alkaa noin kolmen viikon iässä, kestää vähintään kolme tuntia päivässä ja esiintyy vähintään kolmena päivänä viikossa.

Kuinka yleistä koliikki on?

Koliikkia vaikuttaa olevan noin 10-30% vastasyntyneistä. Se voi alkaa muutaman viikon iässä ja jatkua jopa 3-4 kuukauden ikään asti. On tärkeää muistaa, että koliikki ei ole sairaus, vaan vaihe, joka menee ohi ajan myötä.

Koliikki-itkun tunnistaminen

Koliikki-itkun oireet

Vauvat, joilla on koliikki, voivat vaikuttaa tuskaisilta ja vaikeilta rauhoittaa. Itkukohtaukset voivat alkaa yllättäen ja loppua yhtä nopeasti kuin alkoivatkin. Koliikki-itku esiintyy usein iltaisin, mikä voi tehdä vanhempien illasta erityisen haastavan. Vaikka koliikki on stressaavaa, on tärkeää muistaa, että se on ohimenevä vaihe.

Millaista on koliikki-itku normaaliin itkuun verrattuna?

Koliikki-itku on yleensä intensiivisempää ja pitkäkestoisempaa kuin tavallinen itku. Vauva voi itkeä yhtäjaksoisesti useita tunteja päivässä, useampana päivänä viikossa. Koliikki-itkuun liittyy usein muitakin oireita, kuten:

 • Kasvojen punoitus
 • Nyrkkiin puristuvat kädet
 • Jalkojen vetäminen vatsaa kohti
millaista on koliikki-itku 1

Syyt ja teoriat koliikin takana

Mahdolliset syyt

Vaikka koliikin tarkkaa syytä ei tiedetä, on olemassa useita teorioita. Joitakin mahdollisia syitä ovat:

 • Ruoansulatusongelmat: Vauvan ruoansulatusjärjestelmä on vielä kehittymässä, mikä voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta.
 • Allergiat tai intoleranssit: Jotkut vauvat voivat olla herkkiä äidinmaidon tai korvikkeen ainesosille.
 • Keskushermoston kehittymättömyys: Vauvan keskushermosto voi olla vielä kehittymässä, mikä voi vaikuttaa hänen kykyynsä käsitellä ulkoisia ärsykkeitä.

 

Uusimmat tutkimukset

Viimeaikaiset tutkimukset ovat tuoneet esiin uusia näkökulmia koliikin syistä, mukaan lukien suoliston mikrobiston rooli. Tutkimukset osoittavat, että vauvojen suoliston bakteeritasapaino voi vaikuttaa koliikin esiintymiseen. Tämä voi avata uusia mahdollisuuksia koliikin hoidossa tulevaisuudessa.

Koliikin vaikutukset vauvaan ja perheeseen

Vauvan hyvinvointi

Koliikki ei ole vaarallinen, mutta se voi vaikuttaa vauvan hyvinvointiin ja unirytmiin. Koliikkijaksojen aikana on tärkeää tarjota vauvalle mahdollisimman paljon tukea ja turvaa. Vauva voi tuntua levottomalta ja itkuiselta suurimman osan ajasta, mikä voi häiritä sekä hänen että vanhempien unta.

Vanhempien jaksaminen

Koliikki voi olla uuvuttavaa vanhemmille, jotka voivat tuntea itsensä avuttomiksi ja stressaantuneiksi. On tärkeää, että vanhemmat saavat tukea ja taukoja, jotta he voivat huolehtia omasta jaksamisestaan. Vertaistuki, esimerkiksi toisten koliikkivauvojen vanhempien kanssa keskusteleminen, voi olla erittäin hyödyllistä. Neuvolan palvelut ja tukiryhmät ovat myös hyviä resursseja vanhemmille.

Graco koliikkikeinu 1

Keinot koliikin lievittämiseksi

Vauvan rauhoittamismenetelmät

Koliikkia voi yrittää lievittää monin eri keinoin. Tässä muutamia vinkkejä:

 • Keinuttaminen: Vauvan rauhallinen keinuttaminen voi auttaa lievittämään itkua.
 • Pystyasento: Pidä vauvaa pystyasennossa ruokinnan jälkeen, mikä voi vähentää ilman kerääntymistä vatsaan.
 • Koliikkikeinu: Erityiset koliikkikeinut voivat auttaa rauhoittamaan vauvaa.
 • Vauvahieronta: Hellävarainen hieronta voi rentouttaa vauvaa ja lievittää koliikkioireita.

 

Ruokavalion muutokset

Jos imetät, voit kokeilla välttää tiettyjä ruoka-aineita, jotka saattavat aiheuttaa oireita vauvallesi. Ennen ruokavalion muutoksia on aina hyvä kysyä neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta. Joitakin mahdollisesti oireita aiheuttavia ruoka-aineita ovat:

 • Maitotuotteet
 • Kofeiini
 • Sipulit ja valkosipuli

Millaista on koliikki-itku - Avun hakeminen

Lääketieteellinen apu

Jos koliikki-itku jatkuu pitkään tai jos siihen liittyy muita huolestuttavia oireita, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi auttaa sulkemaan pois muita mahdollisia syitä vauvan itkuun ja tarjota neuvoja koliikin hoidossa.

Tuki ja vertaistuki

Vanhemmille on tarjolla vertaistukiryhmiä ja neuvolan palveluita, joissa voi jakaa kokemuksia ja saada neuvoja koliikin kanssa pärjäämiseen. Tukiryhmissä keskustelu muiden samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa voi olla erittäin lohduttavaa ja auttaa jaksamaan.

Koliikin kanssa selviäminen

Koliikki-itku on haastava, mutta ohimenevä vaihe vauvan elämässä. Tieto ja tuki auttavat vanhempia selviytymään tästä ajasta. Muista, että apua on saatavilla, ja ajan myötä koliikki helpottaa. Pidä mielessä, että et ole yksin, ja että tämäkin vaihe menee ohi.