Paras D-vitamiini vauvalle – Vertailussa vatsaystävälliset vaihtoehdot

Päivitetty viimeksi 26.6.2024

D-vitamiini on erityisen merkittävä ravintoaine vauvojen ja lasten turvallisen kasvun ja kehityksen kannalta. Sen riittävä saanti vaikuttaa moniin kehon toimintoihin sekä terveyteen ja on välttämätöntä vauvojen luuston kehitykselle ja immuunijärjestelmän toiminnalle.

D-vitamiinin tärkein lähde vauvoilla on ravintolisä, sillä ravinnon ja auringonvalon vaikutuksesta tuleva D-vitamiinin saanti on riittämätöntä. Niinpä vauvoilla D-vitamiini annetaan yleensä suun kautta tippana tai suihkeena. Vertailimme markkinoiden parhaat vatsaystävälliset D-vitamiinit vauvoille ja lopusta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin vauvojen D-vitamiinin saantiin ja käyttöön.

Arvosana 9.1/10

BioGaia Drops+ D3-vitamiini

 • L. reuteri Protectis® maitohappobakteerikanta.
 • Maitohappobakteeri yhdessä D-vitamiinin kanssa vähentää vatsavaivoja.
 • Mauton ja tuoksuton tuote.

Arvosana 8.7/10

Nordic Health Dlux D-vitamiinisuihke

 • Neuvolassa testattu ja todettu vatsaystävälliseksi.
 • Suunniteltu vauvoille ja pienille lapsille.
 • Kasviöljypohjainen tuote.

Arvosana 8.6/10

Rela maitohappobakteeri + D3 vitamiini

 • Edistää suoliston terveyttä.
 • Sisältää kaksi tutkittua maitohappobakteerikantaa.
 • Hyvin imeytyvä D-vitamiini.

Arvosana 8.4/10

Devisol D3-vitamiinitippa

 • Nopeasti imeytyvä ja laadukas D-vitamiini.
 • Puhtaasti kotimainen.
 • Iso pakkaus riittää pidempään.

Arvosana 8.8/10

Puhdas+ KIDS D3 suihke

 • Helppo ja vaivaton annostelu, vain yksi suihkaus päivässä.
 • Korkealaatuinen D3-vitamiini.
 • Riittoisa pakkaus kestää pitkään.

Arvosana 8.2/10

Minisun Drops – D-vitamiini tipat

 • Laadukas ja turvallinen D-vitaamiini vauvoille.
 • Vaivaton käyttö tippapullosta.
 • Imeytyy helposti.

Paljonko D-vitamiinia vauvalle päivässä? - Määrä ja merkitys

D-vitamiini on elintärkeä ravintoaine vauvan kasvun ja kehityksen kannalta. Vauvoille suositellaan D-vitamiinilisää kahden viikon iästä lähtien. D-vitamiini tukee luuston ja hampaiden kehitystä sekä edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä, mikä on ratkaisevaa vauvan terveelle kasvulle. Lisäksi se vahvistaa immuunijärjestelmää ja voi ehkäistä monia kroonisia sairauksia.

Suositeltu annostus

Täysimetetyille vauvoille sekä niille, jotka saavat alle 500 ml äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta päivässä, suositellaan 10 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä ympäri vuoden. Jos vauva saa päivittäin 500-800 ml korviketta, D-vitamiinilisän määrä on 6 µg, ja yli 800 ml korviketta saaville vauvoille riittää 2 µg päivässä. On tärkeää arvioida D-vitamiinilisän tarve aina, kun vauvan ravinto muuttuu, esimerkiksi kiinteiden ruokien aloittamisen myötä.

Annostelutavat ja valmisteet

D-vitamiinilisää annetaan yleensä nestemäisinä tippoina, jotka voi annostella suoraan vauvan suuhun tai sekoittaa pullomaitoon. Valmisteiden annostelu on yleensä helppoa: esimerkiksi 10 µg vastaa noin viittä tippaa. On tärkeää tarkistaa tuotteen vahvuus pakkauksesta ennen käyttöä.

Miksi D-vitamiinilisää tarvitaan?

Vauvan elimistö ei tuota tarpeeksi D-vitamiinia luonnostaan, ja ravinnon sekä auringonvalon kautta saatava määrä ei riitä täyttämään suosituksia. Suomessa erityisesti talvikuukausina auringonvalon määrä on vähäinen, mikä tekee D-vitamiinilisästä välttämättömän. Puute voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten riisitautiin ja luiden pehmenemiseen (osteomalasia).

Turvallisuus ja yliannostus

D-vitamiinilisää käytettäessä on tärkeää noudattaa annostelusuosituksia. Liian suuri annos voi aiheuttaa terveysongelmia, kuten kalsiumin kertymistä kehoon. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on määrittänyt turvallisen ylärajan 0–6 kuukauden ikäisille 25 µg päivässä ja 6–12 kuukauden ikäisille 35 µg päivässä. D-vitamiinin käyttö tulisi olla päivittäinen tapa perheessä, jotta lapsi saa tarvittavan määrän tätä tärkeää vitamiinia ja voi kasvaa ja kehittyä terveellisesti.

Plussat

 • Maitohappobakteerin lähde on peräisin luonnollisista äidinmaidon lähteistä.
 • Koettu hyvin vatsaystävälliseksi.
 • Helppo annostella tuubista.

Miinukset

 • Toimisiko vieläkin paremmin suihkeena?

BioGaia Drops+ D3-vitamiinitipat on erityisesti vauvoille ja taaperoille suunniteltu D-vitamiinipitoinen maitohappobakteeritippa, joka tarjoaa tutkitusti hyödyllisiä ominaisuuksia vauvan terveydelle.

BioGaia Drops+D3:sen patentoitu Lactobacillus reuteri Protectis® -maitohappobakteeri on peräisin luonnollisista äidinmaidon lähteistä. Tehokkaasti tutkitun bakteerikannan hyödyllisistä vaikutuksista on tehty yli 150 kliinistä tutkimusta. L. reuteri Protectis® auttaa vahvistamaan vauvan vastustuskykyä ja edistää terveen suolistoflooran muodostumista.

Maitohappobakteerit yhdistyvät lempeään auringonkukkaöljyseokseen, joka tarjoaa optimaalisen ympäristön bakteerien säilyvyydelle ja vaikutukselle. Tuotteessa on 10 µg D3-vitamiinia, joka tukee vauvan vastustuskykyä ja luuston terveyttä.

D vitamiini on helppo annostella kätevästä tuubista. Päivittäinen annostus on 5 tippaa päivässä ja se sisältää peräti 100 miljoonaa elävää L. reuteri Protectis® -maitohappobakteeria, joka auttaa vahvistamaan vauvan suoliston hyvinvointia ja vastustuskykyä.

Tekniset tiedot

Pakkauskoko: 41,87 g.
Annostelu: 5 tippaa päivässä, sisältää 100 miljoonaa elävää L. reuteri Protectis® -maitohappobakteeria.
Valmistettu Suomessa: Ei,

Plussat

 • Suihke imeytyy tehokkaasti.
 • Suihkeen on myös koettu olevan vatsaystävällisempi, kuin öljyt.
 •  Helppo annostelu.

Miinukset

 • Ei ole kotimainen tuote.

Nordic Health Dlux Infant on suunniteltu erityisesti vauvoille ja pienille lapsille tarjoamaan tehokas ja vatsaystävällinen D-vitamiinilisä. Kasviöljypohjainen mikroemulsio on erittäin hyvin imeytyvä, mikä tekee siitä optimaalisen vaihtoehdon vauvan D-vitamiinin tarpeisiin.

Perinteisiin D-vitamiinivalmisteisiin verrattuna Nordic Health Dlux Infant tarjoaa paremman imeytymisen suun limakalvojen kautta suoraan verenkiertoon. Tämä nopeuttaa D3-vitamiinin imeytymistä ja varmistaa että vauva saa siitä kaikkein parhaimman tehon.

Tuotetta on testattu neuvoloissa ja se on todettu vatsaystävälliseksi vaihtoehdoksi. Nordic Health Dlux Infant ei aiheuta koliikkivaivoja, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan herkkävatsaisille vauvoille. Voit luottaa siihen, että tämä tuote tukee vauvasi terveyttä ja hyvinvointia ilman epämukavuuksia.

Yksi suihkaus Nordic Health Dlux Infant -suihketta sisältää 7,5 µg D3-vitamiinia, ja pullosta saat jopa 100 suihkausta. Tämä takaa riittoisan käytön ja mahdollistaa helpon annostelun vauvan tarpeiden mukaan. Tuote on makeutettu xylitolilla ja se ei sisällä keinotekoisia lisäaineita, joten voit olla varma, että annat vauvallesi vain parasta luonnollista ravintoa.

Tekniset tiedot

Pakkauskoko: 15 ml, josta saa 100 suihkausta.
Annostelu: 1 suihkaus päivässä, sisältää 10 µg D3-vitamiinia.
Ei sisällä: gluteenia, vehnää, alkoholia, maitoa, sokeria, soijaa, hiivaa, munia, pähkinää eikä keinotekoisia väri- tai makuaineita.
Valmistettu Suomessa: Ei.

Plussat

 • Maitohappobakteeri ja D-vitamiini samassa.
 • Maitohappobakteeri vähentää vauvan vatsavaivoja.
 • Öljypohjana on oliiviöljy.

Miinukset

 • Isompi pakkauskoko voisi olla tarpeen.

Rela maitohappobakteeritipat + D3 vitamiini on korkealaatuinen valmiste, joka sisältää kaksi tutkittua maitohappobakteerikantaa, lactobacillus rhamnosus SP1 ja bifidobacterium lactis BLC. Ne auttavat ylläpitämään terveitä suolistobakteerikantoja.

Päivittäinen annos sisältää peräti 3 miljardia maitohappobakteeria sekä 10 mikrogrammaa hyvin imeytyvää D3-vitamiinia. Näin varmistetaan vauvan riittävä D3-vitamiinin saanti, joka on erityisen tärkeää kasvun ja kehityksen kannalta. Rela Tipat + D3 on suunniteltu erityisesti lasten tarpeisiin vastustuskyvyn ja terveen suoliston toiminnan edistämiseksi.

Huoneen lämmössä säilytettävästä pullosta voit helposti annostella viisi tippaa lusikkaan tai suoraan maitoon, mikä tekee käytöstä kätevää ja vaivatonta.

Tekniset tiedot

Pakkauskoko: 10 ml.
Annostelu: 5 tippaa päivässä, sisältää 10 µg D3-vitamiinia ja 3 miljardia maitohappobakteeria.
Valmistettu Suomessa: Kyllä.

Plussat

 • Kaksi eri pakkauskokoa.
 • Kotimainen avainlipputuote.
 • Suosittu ja edullinen perustippa vauvoille.

Miinukset

 • Sisältää palmuöljyä (RSPO-sertifioitu palmuydinöljy)

DeviSol Drops D-vitamiinitipat tarjoavat luotettavan ratkaisun päivittäisen D-vitamiinin saannin varmistamiseen jo vauvaiästä lähtien. Öljypohjainen tippavalmiste sisältää korkealaatuista D3-vitamiinia ja se on helppo annostella. Voit annostella DeviSol-tipat kätevästi lusikalla tai sekoittaa ne ruokaan tai juomaan. Tipat voidaan annostella myös suoraan vauvan suuhun.

DeviSol-tipat säilyvät huoneenlämmössä, myös avaamisen jälkeen, joten voit pitää ne kätevästi saatavilla ja käyttää niitä tarpeen mukaan. Pullosta saat noin 66 annosta neutraalin makuista D-vitamiinia, joten voit sekoittaa ne joko kuumaan tai kylmään ruokaan tai juomaan ilman, että ne vaikuttavat niiden makuun.

Tuote ei sisällä säilöntä-, väri- tai aromiaineita, mikä tekee siitä turvallisen valinnan lapsellesi. Lisäksi DeviSol Drops on ylpeästi Avainlipputuote®, mikä takaa kotimaisen tuotteen laadun ja vastuullisuuden.

Tekniset tiedot

Pakkauskoko: 10 tai 20 ml. 10 ml pullosta saa noin 66 annosta.
Annostelu: 5 tippaa päivässä, sisältää 10 µg D3-vitamiinia.
Ei sisällä: säilöntä-, väri- tai aromiaineita.
Valmistettu Suomessa: Kyllä.

Plussat

 • Ainutlaatuinen kasviperäinen D3-vitamiini saadaan puhtaasta jäkälästä.
 • Suihke imeytyy hyvin.
 • Vähemmän vatsavaivoja.

Miinukset

 • Joku voi kokea suihkepullon haasteelliseksi.

Puhdas+ KIDS D3-vitamiinisuihke on kotimainen, lisäaineeton ja kasviperäinen vitamiinituote lapsellesi. Ainutlaatuinen ja korkealaatuinen D3-vitamiini saadaan orgaanisesta, GMO-vapaasta jäkälästä, mikä tekee siitä puhtaan ja turvallisen vaihtoehdon lapsellesi. Puhdas+ KIDS D3-vitamiinisuihke ei sisällä laktoosia, hiivaa, gluteenia, sokeria, suolaa, tärkkelystä, maissia, soijaa eikä makeutusaineita. Mikä tekee siitä sopivan vaihtoehdon myös herkkävatsaisille lapsille.

Kätevä suihkepullo tekee tuotteen antamisesta lapselle helppoa ja miellyttävää. Vain yksi suihkaus riittää 10 µg päiväannokseen neutraalin makuista MCT-öljyä ja D3-vitamiinia, joten se on myös puhdas ja luonnollinen valinta. Riittoisa pullo sisältää noin 110 suihkausta.

Tekniset tiedot

Pakkauskoko: 20 ml, josta saa noin 110 suihkausta.
Annostelu: 1 suihkaus päivässä, sisältää 10 µg D3-vitamiinia.
Ei sisällä: laktoosia, hiivaa, gluteenia, sokeria, suolaa, tärkkelystä, maissia, soijaa tai makeutusaineita. 
Valmistettu Suomessa: Kyllä.

Plussat

 • Edullisimpia D-vitamiinitippoja vauvoille.
 • Ei sisällä maidon ainesosia – sopii maitoallergisille.
 • Valmistettu Suomessa.

Miinukset

 • Tippapullosta annostelu vaatii opettelua.

Minisun Drops -kasviöljypohjaiset D-vitamiinitipat on suunniteltu erityisesti vauvoille ja pikkulapsille tarjoamaan tehokas annos D-vitamiinia päivittäin. Suomessa valmistettu Minisun Drops -tippa on korkealaatuinen ja turvallinen tuote lapsen kasvun ja kehityksen tueksi.

Voit antaa Minisun Drops -tipat helposti lusikalla, sekoittaa ne vauvan ruokaan, kuten tuttipulloon, tai tiputtaa suoraan vauvan suuhun. Tuote on suunniteltu niin, ettei se muuta ruoan tai juoman makua, joten se on hyvin hyväksytty pienille makunystyröille. Minisun Drops D-vitamiinitipat eivät sisällä maidon ainesosia, joten ne sopivat myös maitoallergisille lapsille. Lisäksi tuote on alkoholiton, hiivaton, sokeriton, laktoositon, väriaineeton ja säilöntäaineeton, joten voit olla varma, että annat lapsellesi puhtainta mahdollista ravintoa.

Päivittäinen annostus on 5 tippaa. Tipat säilyvät huoneenlämmössä ja avattuna pullo säilyy käyttökelpoisena kahden kuukauden ajan. Riittoisassa pakkauksessa on noin 66 annosta.

Tekniset tiedot

Pakkauskoko: 10 ml, josta saa noin 66 annosta.
Annostelu: 5 tippaa päivässä, sisältää 10 µg D3-vitamiinia.
Valmistettu Suomessa: Kyllä.

Mitä ominaisuuksia vertailussa painotetaan?

Kun valitset parasta D-vitamiinivalmistetta vauvallesi, on tärkeää huomioida useita keskeisiä ominaisuuksia, jotta voit tehdä parhaan mahdollisen päätöksen perheesi tarpeisiin. Tässä kappaleessa tarkastellaan, miksi tietyt ominaisuudet ovat erityisen tärkeitä ja mitä niistä tulisi tietää.

Kotimaisuus

Kotimaisuus on merkittävä tekijä monille vanhemmille, jotka haluavat varmistaa tuotteiden laadun ja turvallisuuden. Suomalaiset D-vitamiinivalmisteet, kuten Minisun D-tipat, ovat tunnettuja korkeasta laadustaan ja luotettavuudestaan. Ne valmistetaan tarkkojen laatuvaatimusten mukaisesti ja sopivat hyvin suomalaisille vauvoille, koska ne on kehitetty pohjoismaisiin olosuhteisiin.

Suihkutettava D-vitamiini

Suihkutettavat D-vitamiinivalmisteet ovat käteviä ja helppoja käyttää, erityisesti liikkuvassa arjessa. Suihkeiden etuna on niiden helppo annostelu suoraan suuhun, mikä voi olla helpompaa kuin tippojen mittaaminen. D-vitamiinisuihkeet, kuten DLux Vauva, imeytyvät hyvin suun limakalvoilta, mikä varmistaa tehokkaan vitamiinin saannin ilman vatsavaivoja.

Tippana annosteltava D-vitamiini

D-vitamiinitipat ovat perinteinen ja suosittu tapa antaa vauvalle vitamiinia. Tippamuotoiset valmisteet, kuten Devisol D-tipat, ovat helppoja annostella lusikkaan tai suoraan ruokaan. Tippamuoto on myös kätevä, koska annostelua voi säätää tarkasti vauvan tarpeiden mukaan. Tippamuotoiset valmisteet ovat yleensä hyvin siedettyjä ja niiden annostelu on yksinkertaista.

D-vitamiinin ja maitohappobakteerin yhdistelmä

D-vitamiinin ja maitohappobakteerin yhdistelmävalmisteet tarjoavat kaksinkertaisen hyödyn yhdestä tuotteesta. Tällaiset valmisteet, kuten Rela Drops, tukevat sekä vauvan luuston kehitystä että ruoansulatuskanavan hyvinvointia. Maitohappobakteerit auttavat ylläpitämään suoliston tasapainoa ja voivat ehkäistä vatsavaivoja, mikä tekee niistä erityisen hyödyllisiä vauvoille, joilla on herkkä vatsa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että D-vitamiinivalmisteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen kotimaisuuteen, annostelutapaan sekä mahdollisiin lisähyötyihin, kuten maitohappobakteereihin. Näin voit varmistaa, että vauva saa parasta mahdollista hoitoa ja vitamiinilisää, joka tukee hänen kasvuaan ja kehitystään turvallisesti ja tehokkaasti.

Usein kysyttyä vauvojen D-vitamiinista

D-vitamiinin hyödyt ovat kiistattomat ja sen riittävä saanti on erityisen tärkeää vauvojen terveydelle. Mutta mitä tapahtuu, jos vauvalle ei anneta tarpeeksi D-vitamiinia?

D-vitamiini on keskeinen tekijä luuston kehityksessä. Riittämätön D-vitamiinin saanti voi johtaa luuston heikkenemiseen ja riisitautiin. Riisitauti on luuston pehmenemistila, joka voi aiheuttaa epänormaalia kasvua ja kehitystä. Tämä puolestaan voi vaikuttaa vauvan motorisiin taitoihin, liikkuvuuteen ja luiden rakenteeseen.

D-vitamiinilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa. Riittämätön D-vitamiinin saanti voi heikentää immuunijärjestelmää ja altistaa vauvan infektioille ja sairauksille. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden D-vitamiinin puutteen ja esimerkiksi hengitystieinfektioiden sekä korvatulehdusten riskin välillä.

D-vitamiini vaikuttaa myös vauvan normaaliin kasvuun ja kehitykseen. Riittämätön D-vitamiinin saanti voi vaikuttaa vauvan kasvuun ja johtaa kasvun hidastumiseen.

D-vitamiinin puute varhaisessa iässä on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin sairastua erilaisiin kroonisiin sairauksiin myöhemmässä elämässä. Näitä sairauksia ovat muun muassa osteoporoosi, sydän- ja verisuonitaudit sekä autoimmuunisairaudet.

On tärkeää huomioida, että D-vitamiinin puutoksen vaikutukset voivat vaihdella vauvojen yksilöllisten tekijöiden, kuten perimän ja muiden ravintoaineiden saannin, mukaan. Lisäksi D-vitamiinin puutos voi olla oireeton tai aiheuttaa lieviä oireita, joten sen diagnosointi voi olla haastavaa ilman verikokeita.

Välttääkseen D-vitamiinin puutoksen vaikutuksia vauvojen terveyteen, suositellaan yleisesti D-vitamiinilisän antamista vauvoille ensimmäisistä elinpäivistä lähtien. D-vitamiinilisä varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin, kun muut lähteet, kuten äidinmaito tai vauvan ruoka, eivät välttämättä anna tarpeeksi.

D-vitamiinilisää annetaan yleensä suun kautta tippana, ja annostusohjeet vaihtelevat lapsen iän ja painon mukaan. Lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa määrittämään oikean annoksen vauvallesi. On tärkeää noudattaa annostusohjeita, sillä myös liiallinen D-vitamiinin saanti voi olla haitallista.

D-vitamiini on elintärkeä ravintoaine vauvojen terveyden ja kehityksen kannalta. Vauvat syntyvät yleensä D-vitamiinin puutteessa, koska sikiö saa D-vitamiinia äidin varastoista raskauden aikana. Lisäksi vauvan kyky tuottaa D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta on rajoittunut. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti vauvoille muilla keinoin.

D-vitamiinin saantisuositus vauvoille vaihtelee maittain ja kansallisista ravitsemussuosituksista riippuen. Kuitenkin useimmat maat ja terveysviranomaiset suosittelevat D-vitamiinilisän antamista kaikille vauvoille ensimmäisistä elinpäivistä lähtien. Tämä johtuu siitä, että äidinmaito ja kaupalliset vauvanruoat eivät yleensä sisällä riittävästi D-vitamiinia vauvan tarpeisiin. Suomessa THL suosittelee 10 µg D-vitamiinilisää vauvoille kahden viikon ikäisestä lähtien.

D-vitamiinilisää annetaan yleensä suun kautta tippana tai suihkeena määrätyn annoskoon mukaan. Annostusohjeet vaihtelevat tuotteen ja vauvan iän mukaan. Myös se vaikuttaa, saako vauvan äidinmaidonkorviketta. Lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen voi antaa tarkat ohjeet oikean annoksen määrittämiseksi.

Monissa maissa suositeltu D-vitamiinilisän annos vaihtelee yleensä 400-1000 IU (kansainvälistä yksikköä) päivässä riippuen lapsen iästä. Annostusohjeet voivat myös vaihdella maiden välillä. Kuitenkin Yhdysvalloissa American Academy of Pediatrics suosittelee 400 IU D-vitamiinilisää päivittäin kaikille vastasyntyneille ja imeväisille ja Suomessa suositus on sama, eli 10 µg (400 IU) päivittäin.

D-vitamiinilisän antamisen aloittaminen heti syntymän jälkeen on tärkeää, koska varastoitunut D-vitamiini äidin elimistössä ei yleensä riitä vastasyntyneen tarpeisiin. D-vitamiinilisä on tarpeellinen erityisesti talvikuukausina, kun auringonvalo on vähäistä.

On tärkeää huomata, että D-vitamiinilisä ei korvaa auringonvalon merkitystä D-vitamiinin synteesissä. Auringonvalo on luonnollinen lähde D-vitamiinille, ja sen kohtuullinen saaminen on tärkeää lapsen terveyden kannalta. Vauvan ihoa on hyvä altistaa auringonvalolle lyhyitä aikoja päivittäin, kun aurinko on matalalla ja välttäen keskipäivän voimakasta auringonpaistetta. On kuitenkin tärkeää suojata vauvan iho auringon haitallisilta vaikutuksilta käyttämällä asianmukaista vaatetusta.

D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana, kun luuston kehitys ja immuniteetin muodostuminen ovat kriittisiä. Jatkuvan D-vitamiinilisän antaminen auttaa varmistamaan riittävän D-vitamiinin saannin, mikä edistää vauvan terveyttä ja hyvinvointia.

Huomioithan, että on myös tärkeää keskustella lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa D-vitamiinilisän tarpeesta ja oikeasta annostuksesta vauvallesi. He osaavat antaa sinulle tarkat suositukset, jotka perustuvat vauvasi yksilöllisiin tarpeisiin.

D-vitamiini on tärkeä ravintoaine vauvan terveyden ja kehityksen kannalta. Sitä suositellaan yleisesti vauvoille D-vitamiinilisän muodossa, koska äidinmaidosta tai kaupallisista vauvanruoista saatava D-vitamiinimäärä ei yleensä ole riittävä. Vaikka D-vitamiini on elintärkeä ravintoaine, joillakin vauvoilla saattaa esiintyä mahavaivoja sen käytön yhteydessä.

Mahavaivat, kuten ilmavaivat, vatsan kipu ja koliikki, ovat yleisiä vauvoilla ja voivat aiheuttaa haasteita niin vauvalle itselleen kuin vanhemmillekin. Näiden vaivojen syyt voivat olla moninaiset ja niiden yhteyttä D-vitamiinin käyttöön on tutkittu. Tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin käyttö voi joskus liittyä vauvan mahavaivojen esiintymiseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että D-vitamiini olisi suoraan syy mahavaivoihin, vaan kyseessä voi olla monisyinen yhteys yhdessä muiden tekijöiden kanssa.

Yksi mahdollinen syy D-vitamiinin ja mahavaivojen väliseen yhteyteen voi olla D-vitamiinilisän sisältämä öljypohja. Joillakin vauvoilla voi olla vaikeuksia sulattaa tai sietää öljyä, mikä voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia ja mahavaivoja. Tässä tapauksessa mahavaivojen syy ei ole itse D-vitamiini, vaan sen käytössä käytetty öljypohja.

On tärkeää huomata, että suurin osa vauvoista sietää D-vitamiinilisää hyvin eikä koe merkittäviä mahavaivoja. Mahavaivat voivat olla yksilöllisiä ja riippua vauvan herkkyydestä tai muista ruoansulatusjärjestelmän tekijöistä. Jos vauvallasi ilmenee mahavaivoja D-vitamiinin käytön yhteydessä, on tärkeää keskustella asiasta lääkärin tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Mahavaivojen lievittämiseksi voi olla hyödyllistä kokeilla erilaisia toimenpiteitä. Yksi helppo tapa on kokeilla annostella tipat ruoan kanssa tai jakaa ne useampiin pienempiin annoksiin päivän aikana, esimerkiksi aamuun ja iltaan tai jopa myös päiväsaikaan annettavaksi. Lisäksi voi olla hyödyllistä tarkistaa D-vitamiinilisän koostumus ja valita vaihtoehto, jossa öljypohja ei aiheuta ongelmia vauvan herkälle vatsalle. Mikäli käytössäsi ei ole öljypohjaista D-vitamiinilisää, voit joka tapauksessa helposti kokeilla jotain vaihtoehtoista tuotetta.

On tärkeä huomioida, että D-vitamiini on tärkeä ravintoaine vauvan terveydelle, erityisesti luuston kehityksen ja immuniteetin tukemisessa. Vaikka mahavaivoja voi esiintyä D-vitamiinin käytön yhteydessä, on tärkeää arvioida riski ja hyöty suhteessa toisiinsa. Useimmissa tapauksissa D-vitamiinin hyödyt ylittävät mahdolliset mahavaivojen riskit ja D-vitamiinin käyttöä ei ole syytä lopettaa tai vähentää vatsavaivojen takia.

Lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen on paras henkilö arvioimaan vauvan tilannetta ja tarjoamaan yksilöllisiä suosituksia D-vitamiinin käytöstä. He voivat auttaa määrittämään sopivan D-vitamiinilisän annoksen ja tarvittaessa antaa lisäohjeita vauvan mahavaivojen hallitsemiseksi.

Äidinmaito on ensisijainen ravinnonlähde vastasyntyneille ja imeväisille. Se tarjoaa tärkeitä ravintoaineita ja suojaavia tekijöitä vauvan terveydelle ja kehitykselle. Yksi tärkeä ravintoaine, josta on huolehdittava vauvan terveyden kannalta, on D-vitamiini. Mutta saako vauva tarpeeksi D-vitamiinia äidinmaidosta?

Luonnollisesti äidinmaito on rikas ravintoaineiden lähde, mutta D-vitamiinin osalta sen määrä on yleensä riittämätön vastaamaan vauvan tarpeita. Tämä johtuu siitä, että äidinmaidossa on luonnostaan vain vähän D-vitamiinia, varsinkin jos äiti ei itse saa riittävästi D-vitamiinia ruokavaliostaan tai altistu auringonvalolle riittävästi.

D-vitamiinin määrä äidinmaidossa voi vaihdella yksilöllisesti, mutta se on yleensä alle suositellun päivittäisen saannin vauvalle. D-vitamiinin saanti äidinmaidosta yksinään ei riitä tyydyttämään vauvan tarvetta D-vitamiinille.

Tämän vuoksi useimmat terveysviranomaiset suosittelevat D-vitamiinilisän antamista vauvoille ensimmäisistä elinpäivistä lähtien, riippumatta siitä, onko vauva täysimetyksellä vai saako se myös lisäruokaa. D-vitamiinilisä varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin, kun äidinmaito ei anna sitä riittävästi.

On tärkeää huomata, että D-vitamiinilisän antaminen vauvalle ei vähennä äidinmaidon arvoa tai tärkeyttä. Äidinmaito tarjoaa monia muita ravintoaineita ja suojaavia tekijöitä, jotka ovat olennaisia vauvan terveydelle. D-vitamiinilisän antaminen täydentää ravitsemusta ja varmistaa, että vauva saa riittävästi D-vitamiinia optimaalisen kasvun ja kehityksen tueksi.

D-vitamiini on tärkeä vauvan luuston kehitykselle ja yleiselle terveydelle. Suomessa ja monissa muissa maissa annetaan tarkkoja suosituksia D-vitamiinilisän antamisesta vauvoille, jotta varmistetaan riittävä saanti, erityisesti talvikuukausina, kun auringonvaloa on vähemmän.

Yleiset suositukset:

 • Alle 2-viikkoisille vauvoille: Jos vauva saa äidinmaidonkorviketta vähintään 800 ml päivässä, erillistä D-vitamiinilisää ei tarvita. Muuten suositellaan 2-4 mikrogrammaa päivässä.
 • 2 viikon iästä 1 vuoden ikään: Vauvoille suositellaan 10 mikrogramman (µg) D-vitamiinilisää päivittäin.
 • 1-2 vuoden ikäisille lapsille: Suositellaan edelleen 10 mikrogramman (µg) D-vitamiinilisää päivittäin, riippumatta siitä, saavatko he äidinmaitoa, korviketta vai kiinteää ruokaa.

Perustelut suosituksille:

 • Luuston terveys: D-vitamiini auttaa kalsiumin imeytymisessä ja edistää luuston normaalia kehitystä.
 • Infektioiden ehkäisy: D-vitamiini tukee immuunijärjestelmää ja voi vähentää hengitystieinfektioiden riskiä.
 • Riisitauti: Riittävän D-vitamiinin saanti ehkäisee riisitautia, joka on luustoa pehmentävä sairaus lapsilla.

Käytännön ohjeet:

 • D-vitamiinilisää annetaan yleensä nestemäisessä muodossa tippoina, jotka on helppo annostella.
 • On tärkeää seurata tarkasti annosteluohjeita ja tarvittaessa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, erityisesti jos lapsella on terveysongelmia tai hän saa muuta erityisravintoa.

Noudattamalla näitä D-vitamiini suosituksia varmistetaan, että vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia terveelliseen kasvuun ja kehitykseen. On aina hyvä keskustella neuvolan tai lääkärin kanssa, jos on epävarmuutta lisän tarpeellisuudesta tai annostuksesta.

Lähteet