Paras kantoliina vauvavuoteen

Päivitetty viimeksi 27.12.2023

Kantoliinailu on ihanaa etenkin vauvavuoden aikana <3 Vauvan kantoliinassa kantamisesta on paljon etuja vauvalle ja kantajalle. Kantoliinassa vauva saa tarvitsemaansa läheisyyttä ja kosketusta. Hän kuulee vanhempansa hengityksen ja sydämensykkeen ja haistaa hänen tuoksunsa. Hän tuntee olevansa turvassa. Kantoliinassa voit helposti kantaa vauvaa ihokontaktia, joka on hänelle erittäin tärkeää monella tapaa. Ihokontakti vapauttaa hyvänolon hormoneja, luo siteitä ja vahvistaa yhteyttä, se rentouttaa ja antaa läheisyyttä. Ihokontakti rauhoittaa hermostunutta vauvaa. Vanhempi taas saa vapaat kädet touhuta asioitaan tai liikkua vapaasti. Lenkille lähtökin onnistuu mukavasti vauva kantoliinaan käärittynä. Kantoliinan sidonta erilaiset solmut voivat ensi alkuun tuntua haasteellisilta, mutta ne oppii helposti, kunhan niitä harjoittelee rauhallisella ajalla kotona etukäteen.

Kantoliinailusta pidetään monestakin syystä. Kantoliina on erittäin ergonominen kantoväline niin vauvalle kuin aikuiselle. Kantoliina mukailee hyvin kantajan ja vauvan vartaloita painamatta mistään ja jakaen painon hyvin tasaisesti. Etenkin kantorepun kanssa koetaan haasteita hartiaseudun kanssa, vaikka repussa olisikin lantiovyö ja vielä napakasti kiinni. Kantoliina tuo toivottua helpotusta tähän, koska painon saa jaettua paremmin koko hartioiden ja yläselän seudulle. Hartioiden ikävä kivistäminen kantorepussa kannettaessa häviää viimeistään kantoliinaan vaihtamisen myötä. Muutenkin kantoliina tuntuu paljon paremmalta ja pehmeämmältä päällä kantoreppuun verrattuna. Lisäksi kantoliina menee pieneen tilaan ja se on helppo ottaa mukaan. Se toimii hätätapauksessa myös ohuena peittona, kapalona tai vaunuverhona vauvalle. Liina on helppo heittää pesuun tarvittaessa ja se kuivuu nopeammin kuin kantoreppu. Kantoliina on edullinen, helppo ja mukava vaihtoehto aloittaa vauvan kantaminen.

Alle olemme vertailleet eri kantoliinoja ja lopuksi vastaamme myös yleisimmin kantoliinassa kantamiseen liittyviin kysymyksiin.

Didymos kantoliina

Didymos kantoliina

Didymos kantoliina on suosittu ja laadukas kudottu liina joka on valmistettu pehmeästä luomupuuvillasta. Kantoliinan pehmeys ja notkeus hämmästyttää kantajan kerta toisensa jälkeen. Didymos kantoliina sopii aloittelevalle kantajalle sekä vastasyntyneen kantamiseen. Kantoliinan ohut kangas on konepestävä. Kantoliinasta on viisi eri kokoa ja useita kuoseja.

Manduca kantoliina

Manduca Sling kantoliina tarjoaa täydellisen yhdistelmän joustavuutta ja mukavuutta. Manduca kantoliina on valmistettu 100% puuvillasta, joka täyttää materiaaliteollisuuden GOTS-sertifikaatit. Liinalle erityisesti kehitetty kudontaprosessi takaa, että kangas säilyttää aina kimmoisuutensa ja lujuutensa ilman synteettisiä kuituja, kuten elastaania, joka tekee siitä kestävän ja hengittävän kaikissa tilanteissa.

Manuca kantoliina on erittäin kevyt ja siitä on saatavilla yksi yleiskoko, jonka leveys on 60 cm.

Babylonia Tricot Slen kantoliina

Babylonian Tricot-Slen kantoliina on joustava ja valmistettu 100 % luomupuuvillasta. Se on turvallinen ottaa käyttöön heti vastasyntyneestä lähtien. Babylonian kantoliina on erittäin mukava ja pehmeä vauvan herkkää ihoa vasten. Kantoliina tuntuu ihanalta myös vanhemman päällä. Kangas on samaan aikaan juuri sopivan joustava ja tukeva, olematta mitenkään karhea tai jäykkä. Tricot Slen kantoliina antaa kantajalle turvallisen tunteen vauvan kantoliinassa kantamisesta.

Boban kantoliina rauhoittaa ja lohduttaa vauvaa je se on palkittu sekä paljon myyty kantoliina. Boba on pehmeä sekä monipuolinen ja sen paksumpi puuvillaneule antaa vauvalle lämpimän sekä tukevan ja vähemmän pomppivan turvallisen tunteen kantoliinan sisällä. Käyttäjät ovat arvostaneet Boban kantoliinan pehmeyttä ja sopivaa tukea.

Boba kantoliina on valmistettu 95 % puuvillasta ja 5 % elastaanista. Sen neulos joustaa neljään suuntaan. Kantoliinasta on yksi koko, joka sopii kaikille kantajille.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kantoliinasta

Vauvaa voi kantaa kantoliinassa vastasyntyneestä lähtien, niin pitkään kuin itse vain haluat ja vauva tai lapsi viihtyy kantoliinassa. Huomioi kuitenkin, että vauvan lonkat ovat auenneet tai aseta hänen jalkansa koukkuun vatsan alle hänelle luonnolliseen asentoon. Älä pakotan vauvan jalkoja sellaiseen asentoon, johon ne eivät luonnostaan mene.

Vastasyntynyttä voi kantaa kantoliinassa, kunhan huomioit aina ergonomisen kantoasennon. Mikäli vauvan lonkat eivät ole vielä auenneet, voit kantaa häntä hänelle luonnollisessa asennossa niin, että hänen jalkansa tulevat vähän kuin koukkuun vatsan alle ja ylemmäs kuin jo hieman vanhempaa vauvaa kannettaessa. Vauvan, eikä minkään ikäisen lapsen jalkoja tai muuta kehoa saa pakottaa asentoihin, joihin ne eivät itsestään asetu.

Kantoliinoja on eri kokoisia ja eri kudontatekniikoilla valmistettuja. Jotkin kantoliinat ovat niin sanottuja yhden koon kantoliinoja, jotka sopivat monen ikäisten vauvojen kantamiseen ja monelle eri kokoiselle kantajalle. Lisäksi on kantoliinoja, jotka on luokiteltu koottain, useimmiten kokoihin 2–8. Mitä pienempi koko, sitä lyhyempi kantoliina. Vastaavasti mitä suurempi koko, sitä pidempi kantoliina. Kantoliinojen leveyden vaihtelevat valmistajan mukaan ja se on useimmiten 61–70 cm.

Vauvaa voi hyvin kantaa kantoliinassa ihokontaktissa ja se onkin suositeltavaa. Tämä sopii erinomaisesti tehtäväksi vaikkapa kotona. Toisin kun kantorepussa ihokontaktissa kannettaessa, vauvan jalat saa liinan suojiin piiloon, eikä kantajan tarvitse huolestua niiden kylmettymisestä. Useimmissa kantorepuissa jalat jäävät ulkopuolelle roikkumaan.

Muuten vauvalla voi kantoliinassa olla päällään tavanomaiset vaatteet. Ulos mentäessä kantoliinaan alle on hyvä laittaa ulkovaatteet, etenkin kylmänä kautena, sillä kantoliinat ovat ohuempia, kuin kantoreput, eivätkä esim suojaa tuulelta samaan tapaan. Kylminä kausina vauva on kuitenkin helppo sujauttaa kantoliinassa myös kantotakin tai ison takin alle, jolloin vauva ei kantoliinan alle tarvitse paksuja talvivaatteita.

Kantoliinoja saa ostaa vauvatarvikkeisiin erikoistuneista nettikaupoista ja myymälöistä. Kantoliinoja löytyy hyvin myös käytettynä. Varmista kuitenkin, että kantoliina on ehjä ja sitä on säilytetty asianmukaisesti.

Vastasyntyneen ja pienen vauvan tulee olla kantoliinassa kasvot kantajaan päin. Väin vauva kokee tarpeen mukaan olevansa turvassa ja suojassa kantajaansa kohti. Jossain kohtaa vauvalla herää tarve tarkkailla ympäröivää maailmaa, jolloin lonkalla tai selässä kantaminen voi tuntua kantajastakin helpommalta, kun vauva pysyy tyytyväisempänä saadessaan katsoa ympäröivää maailmaa.