Paras lasten liukumäki ulkoleikkeihin

Päivitetty viimeksi 19.12.2023

Liukumäki on lasten pitkäaikainen suosikki, jossa lapset viihtyvät riemuitsemassa vauhdin hurmasta. Ulkoliukumäki on helppo hankkia myös omaan kotipihaan ja valittavanasi on eri ikäisen lapsen tarpeisiin sopivat pienet muoviset liukumäet tai isommat liukumäet leikkitelineellä. Päädyitpä sitten mihin tahansa liukumäkeen, on lasten turvallisuus ensisijainen asia liukumäen valintaa tehdessä.

Vertailimme alle turvalliset valinnat ulkoliukumäistä. Artikkelin lopusta pääset lukemaan mitä kannattaa huomioida lasten ulkoliukumäkeä hankittaessa.

Little Tikes Rainbow liukumaki

Little Tikesin Rainbow liukumäki on iloinen lisä lasten ulkoleikkeihin. Liukumäessä on käytetty eri värejä ja niissä on huomioitu lasten turvallisuus muun muassa pyöristettyjen kulmien avulla. 180 cm pitkässä mäessä on tukeva ja leveä jalka estää liukumäkeä kaatumasta, jonka lisäksi sivukaiteet sekä leveät portaat varmistavat turvallista ylös kiipeämistä, joten lapset voivat nauttia liukumisesta huolettomasti.

Smoby Gm Slide Dia Liukumaki

Smobyn GM Slide Gia liukumäessä on huomioitu lasten turvallisuus luistamattomilla portailla, tukevalla ja leveällä jalalla sekä ergonomisilla kahvoilla. Liukumäki on UV-suojattu, jotta se kestää paremmin vaihtelevia sääolosuhteita. Smobyn liukumäki varmistaa hauskat yhteiset hetket kotipihalla.

Jungle Gym Liukumaki

Jungle Gymin liukumäen voi liittää itse haluamaasi paikkaa, kuten vaikkapa leikkitelineeseen, keinun runkoon tai kotitalon portaiden päälle portaat alas laskettavaksi. Kesällä liukumäkeen voi liittää vesiletkun, jolloin siitä muuttuu hauska vesiliukumäki. Liukumäki on valmistettu muovista ja siitä on saatavilla useita lapsille mieleisiä värejä.

Mitä minun tulee huomioida hankkiessa liukumäkeä lapselle?

Mikäli hankit lapsellesi ison metallisen tai puisen liukumäen, johon mahdollisesti kuuluu muutakin kiipeilytelinettä ja se on korkea, tulee liukumäki ankkuroida kiinni maahan kaatumisrikin poistamiseksi. Kukaan vanhempi ei varmasti halua nähdä lapsensa joutuvan kaatuvan liukumäen alle.

Kun olette valinneet liukumäelle sopivan sijainnin pihalta, liukumäki ankkuroidaan maahan kaivamalla kuopat liukumäessä olevien anturoiden kohdalle. Anturat upotetaan maan rajan alapuolelle ja ne valetaan maahan esimerkiksi betonilla. Betonin annetaan kuivua, jonka jälkeen kuopat voidaan peittää mullalla. Näin liukumäki on ankkuroitu, eikä sen pitäisi päästä kaatumaan.

Lasten ulkoliukumäen koon arviointiin vaikuttaa käytettävissä oleva budjetti sekä pihan koko. Pienille taaperoille voi hyvin hankki muovisen pienen liukumäen, jossa he voivat turvallisesti itse kiipeillä. Isommille lapsille taas voi hankki jo isommankin liukumäen kiipeilytelineellä.

Muovinen ulkoliukumäki on helppo siirrellä pihalla, sillä se on kevyt. Se kestää myös hyvin vesisadetta, mutta on hyvä ottaa sisäkäyttöön lämpimään talveksi, jotta muovin väliin päässyt vesi ei jäätyessään hajota liukumäkeä. Muovista valmistettu liukumäki kuitenkin myös haurastuu helpommin auringon voimakkaassa uv-säteilyssä.

Metallista valmistettu ulkoliukumäki on pitkäikäisempi, mutta myös arvokkaampi. Metalli kestää niin talven, kuin kesänkin sääolosuhteita. Huomioi kuitenkin, että mikäli aurinko paistaa kesällä suoraan liukumäkeen, on liukumäen pinta silloin todennäköisesti hyvin kuuma.

Lapsi voi laskea liukumäestä siinä vaiheessa, kun hän osaa itse kiivetä siihen vanhemman avustuksella. Liukumäen hankinnassa kannattaa huomioida ikätasoon nähden sopivan kokoinen liukumäki ja hankki pienelle lapselle hänen kokoonsa nähden sopiva pienempi liukumäki. Isommalle lapselle voi hyvin ostaa jo isomman liukumäen