Paras matkasänky vauvalle

Päivitetty viimeksi 27.12.2023

Matkasänky alkaa olla ajankohtainen siinä kohtaa, kun vauva tai taapero alkaa yökyläilemään vaikkapa isovanhempien tai muiden läheisten sukulaisten luona. Vanhemmat ovat parhaita henkilöitä arvioimaan sitä, missä kohtaa vauva tai taapero on valmis yökyläilyyn. Toisen vauvat eivät ole asiasta moksiskaan, toiset taas potevat isoakin ikävää. Turvallinen ja laadukas matkasänky kuitenkin helpottaa vauvan yökyläilyä ja tässä artikkelissa kerromme erilaisista vaihtoehdoista, kun olet hankkimassa matkasänkyä. Artikkelin lopussa on myös hyödyllisiä vinkkejä lapsen yökyläilyyn.

Vertailun paras matkasänky - BabyBjörn

Babybjorn Matkasänky

BabyBjörnin matkasänky osoittautui vertailun parhaaksi. Matkasänky on kevyt ja helppokäyttöinen, se aukeaa ja kasautuu näppärästi. Sängyn mukana tulee patja ja siihen kuuluva lakana. Matkasängyn seinät ovat verkkokangasta, jonka lisäksi seinät ovat viistot sisään päin. Viistot seinät tuovat lapselle turvaa, jonka lisäksi niissä on huomioitu toinen tärkeä turvallisuusseikka, ne ehkäisevät laitojen yli kiipeämistä.

Paras telttamallinen matkasänky - Deryan Peuter

Deryan Peuter Matkasänky

Deryan Peuter on erittäin kevyt ja pieneen tilaan menevä matkasänky, joka aukeaa muotoonsa muutassa sekunnissa. Yhtä nopeasti se on myös kasattavissa. Deryan pitää siis vain pakata omaan kassiinsa ja sieltä pois otettaessa se kasautuu kuin itsestään. Et joudu enää taistelemaan matkasängyn laitojen kanssa, Deryan avautuu itsestään, kun poistat sen omasta kassistaan. Keveydensä ansiosta matkasänky on helppo ottaa mukaan mihin tahansa. Lisäksi se suojaa auringolta ja ötököiltä, joten se toimii hyvin vaikkapa vauvan kanssa rannalla aurinkosuojana tai kesäpäivinä suojaisana telttana itikoilta pihalla ulkoillessa.

Vertailun paras edullinen matkasänky - Beemoo

Beemoo Matkasänky

Beemoo matkasänky kulkee mukanasi sille tarkoitetussa kassissa. Sänky on helppo kasata ja laittaa kokoona ja sen mekanismit ovat toimintavarmat. Sängyn mukana tulee pohjaan asetettava taitettava levy, jossa on ohuehko pehmuste. Levy pitää sängyn pohjan vakaana. Sängyn voit joko ostaa erillisellä patjalla tai ilman. Mikäli ostat sängyn ilman patjaa, muista laittaa sängyn pohjalle pehmikettä vauvan ja matkasängyn väliin, jotta vauvan ei tarvitse maata melko kovankin levyn päällä.

Vinkit vauvan ja taaperon yökyläreissuille

Muista unilelu

Ikävä voi yllättää lapsen milloin vain ja siihen auttaa jonkin verran rakas ja tuttu unilelu, joka luo turvaa. Unilelu myös tuoksuu tutulta, joten jo sekin itsessään rauhoittaa lasta. Yökylässä lapsi on tavanomaisesta poikkeavassa ympäristössä eri ihmisten kanssa, jolloin yksikin tuttu asia voi auttaa lapsen harmitukseen. Muista siis pakata unilelun lapsen mukaan, kun hän lähtee yökylään.

Vanhempien tuoksut

Lapsilla on erinomainen hajuasti. Tämän vuoksi voisi olla hyvä idea pakata mukaan äidin tai isän pesemätön t-paita tai muu pehmeä vaatekappale. Vaatteen voi asetella lapsen viereen sänkyyn, jolloin hänellä on vanhempien tutut ja turvalliset tuoksut mukanaan, kun hän käy nukkumaan.

Vie lapsi ajoissa

Kun lapsi menee yökylään muulle, vie hänet yökylään ajoissa, jotta hän ehtii rauhassa sisäistämään uuden ympäristönsä. Lapsen kanssa on myös hyvä ennalta käydä läpi asiat, kuten iltapala, nukkumapaikka ja muiden iltarutiinien järjestys. Älä vie lasta jo valmiiksi väsyneenä tai juuri ennen nukkumaan menoa, jolloin varistat sen, että ikävän tunne ei pääse kasvamaan liian hallitsevaksi.

Varmista turvallinen ja mukava nukkumispaikka

Kun lapsi tuntee olonsa turvalliseksi, on hänen helpompi nukahtaa. Tarkista, että sänky on hänelle mukava, se toimii ja pysyy kasassa. Mikäli matkasängyssä on jalat, tulisi sen pohjassa olla levy ja sen päällä pehmike. näin pohja pysyy vakaana ja lapsen on mukava nukkua sängyllä. Hutera ja rikkinäinen matkasänky ei ole lapselle turvallinen paikka nukkua. Varmistamalla sopivan nukkumispaikan, myös vanhempi voi olla luottavaisemmin mielen erossa omasta lapsestaan.

Osa matkasängyistä on rakenteeltaan teltan omaisia. Tällaiset matkasängyt voivat olla lapsille mieluisia, sillä ne ovat pesämäisiä tai muistuttavat lapsen mielestä majaa. Eritoten tällaisissa malleissa lapsi kokee turvaa ja mahdollisesti nukkuu yönsä paremmin. Teltan malliset matkasängyt mahdollistavat unilelun ripustamisen teltan kattoon, joka saattaa viedä lapsen ajatukset pois ikävästä. Sängyn laitojen yli tippuminenkaan ei tule kyseeseen, kun teltan mallisessa matkasängyssä ei ole laitoja kiivettävänä.