Uima-allas pihalle – Viihtyisä kesäparatiisi kotona

Päivitetty viimeksi 7.5.2024

Kesä ja auringonpaiste saavat monet lapsiperheet haaveilemaan omasta uima-altaasta kotipihallaan. Ajatus viilentävästä pulahduksesta helteisenä päivänä tuo hymyn huulille, ja altaan ympärille kerääntyvät niin lapset kuin aikuisetkin nauttimaan yhteisestä ajasta ja virkistäytymisestä. Uima-allas tarjoaa paitsi täydellisen keitaan kesän kuumuuteen, myös lisää kotisi arvoa ja tuo elämää pihaan.

Miksi hankkia uima-allas kotipihalle?

Uima-allas pihalla on kuin magneetti, joka vetää perheen yhteen. Kun lapset kirmaavat iloisesti vedessä, vanhemmat voivat rentoutua aurinkotuoleissa tai osallistua vesileikkeihin. Tällainen yhteinen toiminta lujittaa perhesiteitä ja luo unohtumattomia kesämuistoja. 😊

Allas ei ole vain viihdyke; se on myös terveysinvestointi. Uinti on tunnetusti yksi parhaista kehon kokonaisvaltaisesti kuormittavista liikuntamuodoista ja sopii kaikenikäisille. Se kehittää lihaskuntoa, parantaa sydämen terveyttä ja on erinomainen stressinpoistaja. Lisäksi uima-altaan omistaminen kannustaa lapsia viettämään enemmän aikaa ulkona, mikä on tärkeää digitaalisen aikakauden keskellä.

Allastyypit ja niiden soveltuvuus kotipihaan

Kotipihan uima-allas voi olla monen tyyppinen: yleisimmät vaihtoehdot ovat maahan upotettavat altaat ja pinta-asennettavat mallit. Maahan upotettavat altaat ovat kestäviä ja niitä voidaan muotoilla monipuolisesti, mutta ne vaativat enemmän alkusijoituksia ja suunnittelua. Pinta-asennettavat altaat taas ovat kustannustehokkaita ja helppoja asentaa, mutta eivät välttämättä tarjoa samaa pysyvyyden tunnetta. Valinta riippuu budjetista, pihan koosta ja henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Ennen altaan hankintaa on hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja niiden vaatimuksiin. Esimerkiksi maahan upotettavien altaiden osalta tulee tarkastaa maaperän soveltuvuus ja mahdolliset rakennusluvat. Myös pinta-asennettavat altaat vaativat usein jonkinlaisia järjestelyitä. Paras lasten uima-allas vertailu antaa tietoa useista uima-allasmalleista.

Lasten uima-allas 1

Turvallisuus hankittaessa uima-allas pihalle

Turvallisuus on yksi tärkeimmistä asioista, kun suunnittelet uima-altaan hankkimista erityisesti lapsiperheessä. On elintärkeää varmistaa, että allasalue on turvallinen lapsille, ja seuraavat toimenpiteet voivat auttaa:

  • Aitaus: Laki saattaa vaatia altaan ympärille turva-aidan. Tämä estää lasten pääsyn altaalle valvomatta.
  • Hälytysjärjestelmät: Uima-altaan varustaminen hälytyksillä, jotka ilmoittavat, kun joku putoaa veteen, lisää turvallisuutta.
  • Pelastusvälineet: Varmista, että altaan lähellä on aina pelastusrengas tai -köysi helposti saatavilla.

 

Lisäksi on tärkeää opettaa lapsille vesiturvallisuutta ja varmistaa, että he ymmärtävät uimataidon merkityksen. Uima-altaan pitäminen puhtaana ja hyvin huollettuna vähentää onnettomuusriskiä ja taudinaiheuttajien leviämistä.

Uima-altaan sijoittaminen ja maisemointi

Uima-altaan sijoitus pihalla on olennainen osa suunnitteluprosessia. Altaan tulisi olla paikassa, jossa sitä on helppo valvoa talon ikkunoista. Paikan tulisi olla myös riittävän aurinkoinen. Lisäksi on huomioitava maaperän kunto sekä lähellä olevat puut ja kasvit.

Maisemointi altaan ympärillä lisää pihan viihtyisyyttä ja tekee uimakokemuksesta nautinnollisemman. Istutukset, kiveykset ja muut maisema-arkkitehtuurin elementit voivat tehdä altaasta pihan keskipisteen. Esimerkiksi koristeelliset kivipolut tai pergolat voivat luoda yhtenäisen ja esteettisen ilmeen.

Ylläpito ja huolto

Uima-allas vaatii säännöllistä ylläpitoa, jotta vesi pysyy puhtaana ja allas turvallisena käyttää. Tässä muutamia vinkkejä altaan ylläpitoon:

  • Veden laadun seuranta: On tärkeää testata veden pH-arvoa ja klooripitoisuutta säännöllisesti. Vedenlaatua voi seurata kotitestisarjoilla tai kutsua ammattilainen tekemään tarvittavat mittaukset.
  • Suodattimen huolto: Altaan suodatin tulee puhdistaa ja tarvittaessa vaihtaa, jotta se toimii tehokkaasti.
  • Puhdistus: Lehdet ja muut roskat tulee kerätä altaasta päivittäin, ja altaan seinämät ja pohja tulee harjata säännöllisesti.

 

Talvisäilytykseen liittyen, jos allas ei ole talvikestävä, on se tyhjennettävä vedestä ja suojattava kunnolla kylmältä ja jäätymiseltä.  Näillä ohjeilla ja huolellisella suunnittelulla uima-allas voi tarjota iloa ja viihdettä vuosiksi eteenpäin, tehdä pihastasi perheen lempipaikan ja nostaa kotisi arvoa.

Lasten uima-allas

Uima-altaan hyödyt perheen arjessa

Liikunta ja terveys
Uima-allas ei ole pelkästään viihdykettä, vaan se tarjoaa myös merkittäviä terveyshyötyjä. Uinti on erinomaista liikuntaa, joka kehittää sekä kestävyyttä että lihasvoimaa, ja se on myös nivelille ystävällistä. Lisäksi uima-allas kannustaa lapsia ja aikuisia pysymään aktiivisina ja viettämään aikaa ulkona, mikä on tärkeää erityisesti nykyisen teknologiapainotteisen elämäntavan keskellä.

Stressinhallinta
Vesi on luonnostaan rauhoittava elementti. Monet tutkimukset osoittavat, että vedessä oleilu alentaa stressitasoja ja parantaa mielialaa. Veden äärellä vietetty aika auttaa irrottamaan ajatukset arjen kiireistä ja luo tilaa rentoutumiselle. Tämä tekee uima-altaasta arvokkaan lisän jokaiseen kotiin, tarjoten keinoja stressin hallintaan suoraan omalla takapihalla.

Miten valita oikea uima-allas lapsiperheen pihalle?

Turvallisuusominaisuudet
Turvallisuus on ehdottoman tärkeää, kun valitaan uima-allasta lapsiperheelle. Varmista, että allas on suunniteltu noudattamaan kaikkia turvallisuusstandardeja ja että siinä on esimerkiksi liukumattomat portaat ja reunat. On myös suositeltavaa hankkia allas, jossa on lapsilukko tai -hälytin, mikä lisää turvallisuutta entisestään.

Allaskoot ja syvyydet
Allaskoon valinta riippuu perheen tarpeista ja käytettävissä olevasta tilasta. Pienemmät altaat sopivat pienemmille lapsille ja vaativat vähemmän tilaa ja ylläpitoa. Syvempiä altaita suositellaan suuremmille lapsille ja aikuisille, jotka haluavat uida enemmän. On tärkeää miettiä, kuka altaan käyttäjiä on, ja valita allas, joka palvelee kaikkien perheenjäsenten tarpeita.

Miksi uima-allas on hyvä sijoitus perheelle?

Uima-allas tarjoaa monia etuja perheelle: se edistää terveyttä ja yhteisöllisyyttä, tarjoaa virkistäytymistä ja hauskuutta, ja voi jopa lisätä kiinteistön arvoa. Sen tarjoama rentoutus ja yhdessä vietetty aika tekevät siitä arvokkaan lisän kotiin. Investointi uima-altaaseen on investointi perheen hyvinvointiin ja kodin viihtyisyyteen.

Usein kysytyt kysymykset

Ylläpitokustannukset vaihtelevat allastyypin ja käytön määrän mukaan, mutta keskimäärin voit odottaa kuluttavasi 50-150 euroa kuukaudessa kemikaaleihin, veden lämmitykseen ja suodatukseen.

Kyllä, joissain kunnissa saattaa olla tarpeen hankkia rakennuslupa uima-altaalle, erityisesti suurille, maahan upotettaville malleille. Tarkista aina paikalliset määräykset ja säännöt ennen allashankintaa.