Vauvan kuumemittari – Opas vanhemmille

Kun kyse on vauvan terveydestä, jokainen vanhempi haluaa olla varustautunut parhaalla mahdollisella tavalla. Vauvan kuumemittari on yksi tärkeimmistä työkaluista vanhempien arsenaalissa, kun he kohtaavat vauvan kuumeen haasteen. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää vauvan kuumemittareista – miksi ne ovat tärkeitä, eri tyypit, miten valita paras ja kuinka niitä käytetään oikein.

Kuume voi olla merkki monista eri asioista, ja se on yksi yleisimmistä syistä, miksi vanhemmat kääntyvät terveydenhuollon ammattilaisten puoleen. Oikean kuumemittarin valinta ja sen käyttö oikein voi tehdä suuren eron siinä, kuinka hyvin pystyt seuraamaan vauvasi terveyttä ja reagoimaan mahdollisiin huolenaiheisiin.

Miksi vauvan kuumeen mittaaminen on tärkeää?

Kuume on kehon luonnollinen tapa taistella infektioita vastaan, mutta vauvoilla se voi joskus olla merkki jostakin vakavammasta. Tässä muutama syy, miksi kuumeen seuranta on olennainen osa vauvan terveydenhuoltoa:

 • Varhainen havaitseminen: Kuume voi olla ensimmäinen merkki infektiosta tai muusta terveysongelmasta.
 • Vasteen arviointi: Seuranta auttaa arvioimaan, miten vauva reagoi mahdollisiin hoitoihin.
 • Päätöksenteon tuki: Tiedot vauvan lämpötilasta voivat auttaa päättämään, milloin on tarpeen kääntyä lääkärin puoleen.

Erilaiset vauvan kuumemittarit

Vauvan kuumemittareita on monenlaisia, ja jokaisella on omat etunsa ja haasteensa:

 1. Digitaalinen kuumemittai: Nämä ovat nopeita, tarkkoja ja helppoja käyttää. Ne voivat mitata lämpötilan suun kautta, kainalosta tai peräsuolesta.
 2. Otsakuumemittari: Kosketuksettomat mittarit, jotka käyttävät infrapunateknologiaa lämpötilan mittaamiseen otsalta.
 3. Korvakuumemittari: Mittaavat lämpötilan korvakäytävästä. Ne ovat nopeita, mutta asennon täytyy olla oikea tarkkaa mittausta varten.
 4. Tuttikuumemittari: Uusi, lapsiystävällinen teknologia, joka mittaa lämpötilan, kun vauva pitää ”tuttia” suussaan.
 5. Perinteinen kuumemittari: Myös perinteisellä elohopea kuumemittarilla tai vastaavalla myrkyttömällä voi helposti mitata vauvan kuumeen, kun pitelet häntä sylissäsi.

Jokaisella mittarityypillä on omat hyvät ja huonot puolensa, ja valinta riippuu vanhempien ja vauvan tarpeista sekä mieltymyksistä. Voit tutkia vaihtoehtoja tarkemmin paras kuumemittari vertailustamme.

Perinteinen kuumemittari

Kuinka valita paras kuumemittari vauvalle

Vauvan kuumemittarin valinta ja sen oikeaoppinen käyttö ovat avainasemassa vauvan terveyden seurannassa. Valitsemalla oikean mittarin ja noudattamalla parhaita käytäntöjä mittauksessa, vanhemmat voivat olla varmoja, että heillä on luotettavat tiedot käsissään, kun he arvioivat vauvansa terveydentilaa ja päättävät seuraavista askeleista. Muista, että kun kyseessä on vauvan terveys, on aina parempi olla varovainen ja konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, jos sinulla on epäilyksiä tai kysymyksiä.

Valitessasi kuumemittaria, harkitse seuraavia tekijöitä:

 • Tarkkuus: Tämä on kaikkein tärkein tekijä. Tarkkuus voi vaihdella mittarityypin mukaan.
 • Nopeus: Vauvat eivät yleensä pidä paikoillaan pitkään, joten nopea mittaus on etu.
 • Helppokäyttöisyys: Etsi mittari, joka on helppo käyttää ja puhdistaa.
 • Mukavuus: Vauvan mukavuus mittauksen aikana on tärkeää. Valitse mittari, joka on mahdollisimman stressitön sekä vauvalle että sinulle.

Kun olet valinnut oikean kuumemittarin, on tärkeää oppia käyttämään sitä oikein.

Kuumeen mittaamisen perusteet

Mittaaminen voi tuntua yksinkertaiselta tehtävältä, mutta jokaisella mittarityypillä on omat niksinsä, jotka takaavat tarkan tuloksen:

 • Digitaaliset kuumemittarit: Varmista, että mittari on puhdas ennen käyttöä. Kainalossa mittattaessa pidä mittarin kärki tiiviisti vauvan iholla ja vartaloa vasten. Suun kautta mittattaessa aseta mittarin kärki vauvan kielen alle ja pyydä häntä pitämään suuta kiinni. Peräsuolesta mittattaessa käytä aina erillistä mittaria ja lisää mittarin kärki varovasti.
 • Otsakuumemittarit: Pidä mittari muutaman senttimetrin päässä otsasta ja varmista, ettei iho ole hikinen tai peitetty hiuksilla.
 • Korvakuumemittarit: Vedä korvalehteä hieman taakse ja ylös, jotta saat mittarin oikeaan asentoon korvakäytävässä. Tämä varmistaa tarkan mittaustuloksen.

Vinkki: Mittaa aina kaksi kertaa, jos epäilet tuloksen tarkkuutta, ja käytä samaa mittaria johdonmukaisuuden varmistamiseksi.

Apteq kuumemittari

Milloin on syytä huolestua vauvan kuumeesta?

Vauvan kuume voi herättää huolta, mutta tärkeää on tietää, milloin kuume vaatii lääkärin hoitoa:

 • Vauva on alle 3 kuukauden ikäinen ja hänen lämpötilansa nousee yli 38°C. Ole tällöin välittömästi yhteydessä lääkäriin
 • Kuume kestää yli kolme päivää tai siihen liittyy muita oireita, kuten ihottuma, oksentelu, ripuli, tai vauva vaikuttaa erityisen uneliaalta tai ärtymykseltä.
 • Lämpötila nousee yli 40°C missä tahansa iässä.

Näissä tilanteissa on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen välittömästi.

Vauvan kuumemittarin hoito ja ylläpito

Kuumemittarin oikea hoito varmistaa sen tarkkuuden ja pitkäikäisyyden:

 • Puhdista mittari alkoholilla tai miedolla saippuavedellä jokaisen käytön jälkeen.
 • Säilytä mittari kuivassa ja viileässä paikassa suojattuna suoralta auringonvalolta.
 • Tarkista säännöllisesti mittarin toiminta ja kalibroi se tarvittaessa valmistajan ohjeiden mukaan.

Usein kysytyt kysymykset

Parhaan mittauskohdan valinta riippuu vauvan iästä ja mittarin tyypistä. Yleisesti ottaen peräsuolen mittaus on tarkin alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille.

Kuumeen aktiivisen vaiheen aikana mittaa 4-6 tunnin välein, jotta voit seurata kuumeen kehitystä ja vasteita mahdollisiin hoitoihin.

On suositeltavaa konsultoida terveydenhuollon ammattilaista ennen minkään lääkityksen antamista vauvalle.

Lähteet

 1. Duodecim Terveyskirjasto. 2021. Kuume lapsella.