D-vitamiini saantisuositus lapsiperheessä

D-vitamiini, tuo auringon säteiden mukanaan tuoma ihmeaine, on avainasemassa vauvojen ja lasten terveyden ylläpidossa. Rasvaliukoinen vitamiini ei ainoastaan vahvista luitamme vaan myös tukee immuunijärjestelmäämme, auttaen meitä torjumaan erilaisia sairauksia.

Erityisen tärkeää D-vitamiinin saanti on pienille lapsille, joiden kehittyvä luusto ja immuunijärjestelmä hyötyvät siitä suunnattomasti. Mutta miten varmistamme, että perheen pienimmätkin saavat tarpeeksi tätä elintärkeää vitamiinia? D-vitamiinin puute voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten riisitautiin lapsilla ja osteoporoosiin aikuisilla, mikä korostaa sen saannin tärkeyttä kaikenikäisille.

Lisäksi D-vitamiinin on osoitettu vaikuttavan positiivisesti mielialaan ja auttavan torjumaan masennusta, mikä tekee siitä elintärkeän myös henkisen hyvinvoinnin kannalta. Auringonvalon lisäksi D-vitamiinia voi saada ravinnosta ja lisäravinteista, mutta pohjoisilla leveysasteilla asuvien ihmisten on usein tarpeen turvautua D-vitamiinilisään, erityisesti talvikuukausina ja vauvoille ja lapsille sitä suositellaan käytettäväksi ympäri vuoden.

D-vitamiinin monet kasvot

D-vitamiini esiintyy kahdessa päämuodossa: D2-vitamiini (ergokalsiferoli), jota saadaan kasvikunnan tuotteista ja D3-vitamiini (kolekalsiferoli), joka on peräisin eläinkunnan tuotteista ja ihomme tuottama auringonvalon vaikutuksesta. D3-vitamiini on erityisen merkittävä vauvoille, sillä se on muoto, joka imeytyy parhaiten ja edistää tehokkaimmin terveyttä. Esimerkiksi Devisol D3 on erinomainen D-vitamiinin lähde, joka on suunniteltu erityisesti vauvojen ja lasten tarpeisiin.

D-vitamiinin imeytymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten ikä, ihonväri ja auringonvalolle altistumisen määrä, mikä tekee D3-vitamiinin lähteiden, kuten Devisol D3:n käytöstä tärkeää monille eri väestöryhmille. Lisäksi D-vitamiinin saanti on erityisen kriittistä raskauden ja imetyksen aikana, sillä se tukee sikiön ja vastasyntyneen terveellistä kehitystä. Paras D-vitamiini on sellainen D-vitamiinin muoto ja lähde, joka sopii parhaiten yksilöllisiin tarpeisiin ja elämäntilanteeseen, jotta voidaan maksimoida sen hyödyt terveydelle.

Optimaalinen D-vitamiinitaso - Kuinka paljon tarvitsemme?

D-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat iän ja elämäntilanteen mukaan. Vauvoille ja pienille lapsille suositellaan päivittäistä D-vitamiinilisää varmistamaan riittävä saanti, erityisesti pimeinä talvikuukausina, jolloin auringonvaloa on niukasti. Vatsaystävällinen D-vitamiini on vauvalle avuksi, sillä se on suunniteltu herkälle vatsalle sopivaksi, varmistaen, että pienimmätkin voivat hyötyä D-vitamiinista ilman vatsavaivoja.

Raskaana olevien ja imettävien äitien on myös tärkeää saada riittävästi D-vitamiinia, sillä se tukee sikiön ja vastasyntyneen kehitystä. D-vitamiinin optimaalinen saanti auttaa ylläpitämään luuston terveyttä, vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ehkäisemään monia kroonisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä tietyntyyppisiä syöpiä. Siksi on tärkeää tunnistaa omat D-vitamiinitarpeensa ja valita sopiva lisä saavuttaakseen ja ylläpitääkseen optimaalisen D-vitamiinitason.

Vatsaystävällinen d-vitamiini vauvalle

D-vitamiinin lähteet - Mistä sitä saa?

D-vitamiinia saadaan monista lähteistä, kuten kalasta, maitotuotteista ja D-vitaminoiduista elintarvikkeista. Kesäkuukausina ihomme tuottaa D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta, mutta Suomen pitkän ja pimeän talven aikana on tärkeää turvautua muihin lähteisiin. D-vitamiini suihke tarjoaa kätevän ja nopean tavan varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti koko perheelle.

Lisäksi tietyt sienilajit, kuten suppilovahvero ja kantarelli, sisältävät D-vitamiinia ja ne tarjoavat hyvän vaihtoehdon kasvissyöjille ja vegaaneille. D-vitamiinin saanti ravinnosta voi kuitenkin olla haastavaa, sillä vain harvat elintarvikkeet sisältävät sitä luontaisesti riittävässä määrässä.

Tämän vuoksi D-vitamiinilisät, kuten suihkeet ja tabletit, ovat tärkeä osa monien ihmisten päivittäistä ravintolisien saantia, erityisesti niiden, jotka eivät saa tarpeeksi D-vitamiinia ruokavaliostaan. D-vitamiinilisien käyttö on helppo ja tehokas tapa varmistaa, että saamme tarvittavan määrän tätä elintärkeää vitamiinia ympäri vuoden, riippumatta auringonvalon määrästä tai ruokavaliomme rajoituksista.

D-vitamiini suositus vauvoille, lapsille ja raskaana oleville

 • D-vitamiini suositus on 10 μg/vuorokausi niin lapsille kuin aikuisille.
 • Vauvoille annetaan D-vitamiinia kahden viikon ikäisestä aina 1-vuotiaaksi saakka 10 μg/vuorokausi ja ympäri vuoden.
 • Imeväisikäiselle vauvalle, joka saa äidinmaidonkorviketta rintamaidon lisänä tai sen tilalla tulee antaa D-vitamiinilisää seuraavasti:
  • Täysimetetty vauva, joka saa alle 500 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta päivittäin, annetaan 10 μg D-vitamiinia/vuorokausi.
  • Vauva, joka saa 500–800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta päivittäin, annetaan 6 μg D-vitamiinia/vuorokausi.
  • Vauva, joka saa enemmän kuin 800 ml äidinmaidonkorviketta/vieroitusvalmistetta päivittäin, annetaan 2 μg D-vitamiinia/vuorokausi.
  • D-vitamiinia sisältävät vellit ja puurot lasketaan mukaan äidinmaidonkorvikkeen/vieroitusvalmisteen määrään.
 • 2–17-vuotiaiden lasten tulee saada 7,5 μg D-vitamiinilisää/vuorokausi.
 • Raskaana olevien naisten tulee saada D-vitamiinilisää 10 μg/vuorokausi.

D-vitamiinin puutos

D-vitamiinin puutos on yleinen ongelma, joka voi johtaa moniin terveysongelmiin, kuten luuston heikkenemiseen ja immuunijärjestelmän toimintahäiriöihin. Erityisesti vauvojen ja pienten lasten kohdalla on tärkeää varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti, jotta voidaan ennaltaehkäistä tällaiset ongelmat.

Aikuisilla D-vitamiinin puutos voi ilmetä väsymyksenä, lihaskipuina ja -heikkoutena, sekä lisääntyneenä alttiutena infektioille, mikä voi merkittävästi heikentää elämänlaatua. Pitkäaikainen puutos voi myös lisätä riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin ja tietyntyyppisiin syöpiin.

D-vitamiinin puutoksen diagnosointi voi olla haastavaa, sillä sen oireet ovat usein epämääräisiä ja voivat muistuttaa monien muiden tilojen oireita. Tämän vuoksi on tärkeää seurata säännöllisesti D-vitamiinitasoja, erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kohdalla. Onneksi D-vitamiinin puutos on yleensä helppo korjata lisäravinteiden ja ruokavalion muutosten avulla, kunhan se havaitaan ajoissa.

d-vitamiini vauvalle

D-vitamiini ja sen yhteys sairauksien ehkäisyyn

Tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä D-vitamiinin saanti voi auttaa ehkäisemään useita sairauksia, kuten osteoporoosia ja tiettyjä infektioita. Tämä korostaa D-vitamiinin merkitystä osana terveellistä elämäntapaa ja tasapainoista ruokavaliota vauvasta lähtien.

Lisäksi on havaittu, että D-vitamiinilla on tärkeä rooli sydän- ja verisuoniterveyden ylläpitämisessä ja se voi auttaa alentamaan korkeaa verenpainetta sekä vähentämään sydänsairauksien riskiä. D-vitamiinin anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat myös vähentää kroonisen tulehduksen riskiä, joka on yhteydessä moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen.

Mielenkiintoista on myös, että D-vitamiini voi vaikuttaa mielenterveyteen ja sen puutos on yhdistetty masennuksen ja ahdistuksen suurempaan riskiin. Tämän vuoksi D-vitamiinin saannin varmistaminen voi olla yksi avainasemassa oleva tekijä kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. D-vitamiinin saannin lisääminen ei ainoastaan tue fyysistä terveyttä, vaan se voi myös olla merkittävä tekijä psyykkisen hyvinvoinnin tukemisessa elämän alusta alkaen.

D-vitamiinin saanti lapsiperheessä

Raskauden ja imetyksen aikana D-vitamiinin tarve kasvaa. Rela maitohappobakteeri + D-vitamiini on erinomainen tuote, joka yhdistää D-vitamiinin hyödyt maitohappobakteerien kanssa, tukien näin suoliston terveyttä ja vahvistaen immuunijärjestelmää. Tämä yhdistelmä on erityisen hyödyllinen, sillä maitohappobakteerit edistävät suoliston mikrobiomin tasapainoa, mikä on tärkeää sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle.

D-vitamiinin ja maitohappobakteerien synergia voi auttaa vähentämään tulehduksellisia tiloja kehossa, parantaa ruoansulatusta ja jopa lievittää allergiaoireita. Yhdistelmä on turvallinen ja hyödyllinen etenkin vauvan herkälle vatsalle tukien suoliston hyvinvointia ja vahvistaen immuunijärjestelmään. Ne voivat jopa vähentää itkuisuutta ja ärtyneisyyttä vauvoilla, jotka kärsivät koliikista. Näin vauva saa tarvitsemansa D-vitamiinin ilman vatsavaivoja.

Lähteet