Lasten potkupyörä vertailu

Päivitetty viimeksi 26.6.2024

Pian opittuaan juoksemaan lapset ovat valmiina potkupyöräilyyn. Se onkin helppo tapa opetella pyöräilyn maailmaan. Motoriikka kehittyy nopeasti, kun potkupyöräily muodostuu hauskaksi osaksi lapsen arkea. Lapsi oppii pyöräilyn helposti tasapainoillen, eikä kaatumisten kautta. Polkimet eivät myöskään ole tiellä, vaan jalat saa esteettä tukevasti maahan. Yleensä lapset nauttivat suunnattomasti potkupyöräilystä, sillä he saavat siinä helposti hallinnan tunteen. Vanhemmatkin säästyvät kyyristelyltä ja työntämiseltä, sillä lapsista on hauskaa liikkua eteenpäin ja jarrutella jalat maassa ihan itse.

Vertailimme parhaat potkupyörät pienten lasten käyttöön ensipyöriksi. Löydät artikkelin lopusta myös vinkkejä potkupyöräilyyn.

Arvosana 9.1/10

PUKY LR M potkupyörä

 • Suunniteltu lapsen anatomiaa ajatellen. Matalan runko helpottaa nousua ja laskua pyörälle sekä tukee lapsen luonnollista liikkumista.
 • Laadukkaat vaahtomuovirenkaat takaavat sujuvan ajokokemuksen kaikenlaisilla pinnoilla, vähentäen huollon tarvetta.
 • Turvalliset kädensijat ja heijastimet lisäävät lapsen turvallisuutta.

Arvosana 8.6/10

Plasto mopo

 • Auttaa lapsia kehittämään koordinaatiokykyä ja motorisia taitojaan hauskalla tavalla.
 • Neljä reilunkokoista ja hiljaista rengasta sekä mahdollisuus nostaa jalat turvaan skootterin laudalle tekevät ajelusta turvallista ja mukavaa.
 • Monipuolinen värivalikoima tekee skootterista houkuttelevan valinnan kaikille lapsille.

Arvosana 8.4/10

Kinderkraft 2Way Next potkupyörä

 • Säädettävä ohjaustanko ja satula mahdollistavat pyörän mukauttamisen lapsen kasvun mukaan, tarjoten pitkäaikaista käyttömukavuutta ja iloa.
 • Valmistettu kestävistä ja turvallisista materiaaleista, takaa luotettavan ajokokemuksen ja kestää aktiivista käyttöä.
 • Suunniteltu kehittämään lapsen tasapainoa ja koordinaatiota leikin varjolla.

Arvosana 8.8/10

Stiga Runracer potkupyörä

 • Suunniteltu ergonomisesti, mikä tekee siitä kevyen ja helposti hallittavan pienille lapsille.
 • Varustettu kestävillä ja hiljaisilla renkailla, jotka soveltuvat sekä sisä- että ulkokäyttöön.
 • Säädettävät satula ja ohjaustanko mahdollistavat pyörän mukauttamisen lapsen kasvun mukaan, tarjoten pitkäaikaista käyttöä ja optimaalista mukavuutta.

Arvosana 8.2/10

Kinderfeets Classic potkupyörä

 • Valmistettu kestävästä ja ympäristöystävällisestä materiaalista, Kinderfeets Classic tukee vihreämpiä valintoja lelujen maailmassa.
 • Säädettävä satula mukautuu lapsesi kasvuun, tarjoten pitkäaikaista käyttömukavuutta ja iloa.
 • Suunniteltu kehittämään lapsen tasapainoa ja koordinaatiota, valmistaen heitä sujuvaan siirtymiseen polkupyörän käyttöön.

Arvosana 8.1/10

Pinepeak Komfort potkupyörä

 • Kevyt rakenne, jota lapsen on helppo ohjata ja hallita.
 • Suunniteltu turvallisuus mielessä pitäen, mukaan lukien pitävät kädensijat ja vakaa rakenne.
 • Satulan ja ohjaustangon säädettävyys mahdollistaa potkupyörän mukauttamisen lapsen kasvun mukaan.

Mitä huomioida, kun on ostamassa lasten potkupyörää?

Lasten potkupyörä, joka tunnetaan myös tasapainopyöränä, on erinomainen ensipyörä, joka auttaa lapsia oppimaan tasapainoa ja koordinaatiota. Tässä artikkelissa käsitellään keskeisiä tekijöitä, jotka kannattaa huomioida potkupyörää valitessa.

Potkupyörän koko ja malli

Potkupyörän koon valinta on tärkeää, jotta lapsi voi käyttää pyörää turvallisesti ja mukavasti. Potkupyöriä on saatavilla eri kokoisilla renkailla, yleisimmin 10- ja 12-tuumaisina. Esimerkiksi pienemmät 10-tuumaiset potkupyörät sopivat hyvin 1-2-vuotiaille lapsille, kun taas 12-tuumaiset mallit ovat yleensä sopivampia hieman vanhemmille lapsille. Tärkeää on varmistaa, että lapsi yltää maahan istuessaan satulassa, jotta tasapaino ja hallinta säilyvät.

Lisäksi rungon malli on tärkeä tarkistaa. Lapsen on helpompi harjoitella keskeltä matalarunkoisen potkyörän kanssa pyörään menemistä ja siitä pois tulemista. Matala ruonko myös vie pyörän painopistettä alemmas, jolloin lapsen pn helpompi hallita pyörää. Esimerkiksi Pukyn potkupyörissä on huomioitu matala runko pyörän keskeltä.

Materiaalit ja kestävyys

Potkupyörät valmistetaan yleensä joko metallista, puusta tai muovista. Metallirunkoiset potkupyörät ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, mutta voivat olla hieman painavampia. Puiset potkupyörät, kuten Pukyn ja Jupiterin mallit, tarjoavat luonnollisen ja kestävän vaihtoehdon, ja ne ovat usein kevyempiä ja ympäristöystävällisempiä. Muoviset potkupyörät ovat kevyitä ja säänkestäviä, mutta ne eivät välttämättä kestä yhtä pitkään kuin metalliset tai puiset mallit.

Ergonomia ja turvallisuus

Ergonomia ja turvallisuus ovat ensisijaisen tärkeitä lasten pyöräilyvälineissä. Potkupyörän satulan ja ohjaustangon tulisi olla säädettävissä, jotta pyörä voidaan mukauttaa lapsen kasvaessa. Lisäksi pehmustetut kahvat ja mukava satula lisäävät käyttömukavuutta. Turvallisuuden varmistamiseksi potkupyörässä tulisi olla pehmeät reunat ja tukevat rakenteet. Esimerkiksi käsijarrulliset mallit voivat tarjota lisäturvaa vanhemmille lapsille, jotka liikkuvat nopeammin.

Monipuoliset ominaisuudet

Monipuoliset potkupyörät tarjoavat lisäarvoa ja houkuttelevat lapsia käyttämään niitä. Joissakin potkupyörissä on integroidut jalkatuet, jotka auttavat lasta pitämään jalkansa paikallaan, kun hän potkii vauhtia. Lisäksi eri värit ja tyylit voivat innostaa lapsia ja tehdä pyöräilystä hauskempaa. Esimerkiksi Jollyroomin valikoimasta löytyy useita eri värejä ja malleja, kuten Pinepeak, STIGA ja Smoby, jotka sopivat erilaisiin makuihin ja tarpeisiin.

Käyttö ja huolto

Potkupyörän helppokäyttöisyys ja huolto ovat myös tärkeitä tekijöitä. Kevyet ja helposti koottavat mallit, kuten Verkkokauppa.comin valikoimassa olevat pyörät, ovat käteviä perheille, jotka arvostavat vaivattomuutta. Pyörän säännöllinen tarkastus ja kunnossapito, kuten renkaiden ilmanpaineen tarkistus ja liikkuvien osien voitelu, varmistavat, että potkupyörä pysyy turvallisena ja käyttökelpoisena pitkään.

Oikean potkupyörän valinta lapselle edellyttää huolellista harkintaa, jotta se vastaa sekä perheen että lapsen tarpeisiin. Koko, materiaali, ergonomia, turvallisuus ja monipuoliset ominaisuudet ovat kaikki tärkeitä tekijöitä, jotka auttavat tekemään parhaan mahdollisen päätöksen.

Plussat

 • Ergonominen suunnittelu, joka helpottaa satulaan istumista ja sieltä poistumista.
 • Matala runko helpottaa jalan siirtämistä pyörän yli, lapsi ei kaadu.
 • Lapsiystävälliset kumiset kädensijat ja pehmeät reunat vähentävät loukkaantumisriskiä.
 • Laadukkaat materiaalit ja vankka rakenne takaavat pitkän ja aktiivisen käytön.

Miinukset

 • Vertailun kalleimmasta päästä.

Puky LR M potkupyörä on parasta mitä voit lapsellesi pyöräilyn maailmassa antaa. Pukyn potkupyörät ovat kevyimpiä markkinoilla olevia potkupyöriä ja Puky on vertailumme paras potkupyörä lapselle sen laadun ja käytettävyyden ansiosta. Puky on saksalainen tunnettu brändi ja sen potkupyörät ovat erittäin laadukkaita ja turvallisia käyttää.

Pyörää suositellaan lapselle, joka on vähintään 85 cm pitkä ja siinä on aloittelijalle sopiva ergonominen muotoilu. Korkeussäädettävä satula ja ohjaustanko takaavat, että pyörä kasvaa lapsen mukana, tarjoten iloa ja oppimiskokemuksia muutamiksi vuosiksi. Matala runko helpottaa jalan siirtämistä pyörän yli ja pyörään istumista, jonka lisäksi astinlauta on hauska lisä kun lapsi oppii tasapainon ja pääsee vauhtiin. Laadukkaat pehmeät vaahtomuovirenkaat ovat huolettomat, sillä ne eivät edellytä täyttämistä ilmalla, eivätkä myöskään puhkea.

Puky LR M:n laadukkaat vaahtomuovirenkaat ja kuulalaakeroidut pyörät ja ohjaustanko varmistavat sujuvan ja miellyttävän ajokokemuksen, kun taas turvallisesti päällystetyt ajokahvat lisäävät käyttömukavuutta. Erityisesti aloittelijoille suunniteltu satula auttaa lapsia löytämään tasapainonsa ja säilyttämään hallinnan pyörän päällä, mikä on ensiarvoisen tärkeää pyöräilytaitojen kehittymisen kannalta.

Ikäsuositus yli 2-vuotiaille ja enimmäispainoraja 25 kg varmistavat, että Puky LR M on turvallinen ja sopiva valinta monen ikäisille lapsille. Lisäksi Puky tarjoaa mahdollisuuden 10 vuoden laajennettuun takuuseen rungolle, haarukalle ja ohjaustangolle, kun tuote rekisteröidään Pukyn sivuilla, mikä kertoo valmistajan luottamuksesta tuotteensa kestävyyteen ja laatuun.

Puky potkupyörä kokotaulukko

PotkupyöräIkäsuositusLapsen vähimmäispituuspyörän painoSatulan ja ohjaustangon korkeussäätöRenkaatKäsijarruSeisontatuki
PUKY LR M+ 2 vuotta85 cm3,5 kg29 cm – 40 cm 41 cm – 50 cmvaahtomuovieiei
PUKY LR 1L Br+ 2,5 vuotta90 cm5,0 kgonilmatäytteisetonon
PUKY LR XL+ 3 vuotta95 cm5,2 kgonilmatäytteisetonon

Tekniset tiedot

Pyörän paino: 3,5 kg
Ikäsuositus: + 2 vuotta
Satulan korkeussäätö: 29-40 cm
Ohjaustangon korkeussäätö: 41-50 cm
Maksimikuormitus: 25 kg
Lapsen vähimmäispituus: 85 cm

Plussat

 • Suomessa valmistettua kestävyyttä ja laatua.
 • Uudet hiljaiset renkaat mahdollistavat leikin sisätiloissa ilman meluhaittoja!
 • Auttaa lapsia kehittämään tasapainoa ja motoriikkaa.
 • Lasten suosikki kautta aikojen!

Miinukset

 • Muovinen rakenne.

Plasto mopo on suomalaisen lelunvalmistajan taidonnäyte, joka tarjoaa lapsille paitsi iloa ja hauskuutta, myös kehittää heidän motorisia taitojaan ja tasapainoaan. Tämä musta Plasto-mopo on suunniteltu erityisesti yli 1-vuotiaille lapsille, ja se toimii loistavana ensimmäisenä potkuttelumenopelinä niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Sen hiljaiset renkaat varmistavat, että leikki sujuu äänettömästi, häiritsemättä kotirauhaa tai naapureita.

Plasto-mopon istumakorkeus on 22 cm, mikä tekee siitä sopivan pienille lapsille, ja sen pehmeät sekä hiljaiset pyörät tekevät ajokokemuksesta miellyttävän sekä turvallisen. Mopo on valmistettu Suomessa, mikä takaa korkean laadun ja kestävyyden. Tämä potkupyörä ei ainoastaan tarjoa lapsille mahdollisuuden harjoitella tasapainoaan ja hienomotoriikkaansa, vaan myös rohkaisee heitä liikkumaan aktiivisesti ja tutkimaan ympäristöään.

Tekniset tiedot

Ikäsuositus: 1-vuotta.
Istuinkorkeus 22 cm.

Plussat

 • Kumiset kädensijat ja pehmeät pyörät minimoivat loukkaantumisriskiä.
 • Säädettävyys mahdollistaa pyörän käytön useamman vuoden ajan, kun lapsi kasvaa.
 • Tyylikäs muotoilu ja houkutteleva väri tekevät siitä lapsille mieluisan.

Miinukset

 • Korkeussäädöt hieman suppeat.
Kinderkraft 2Way Next potkupyörä on ihanteellinen valinta lapsille, jotka ovat ottamassa ensiaskeleitaan pyöräilyn maailmassa. Erityisesti 2–5-vuotiaille suunniteltu potkupyörä yhdistää turvallisuuden, mukavuuden ja tyylikkyyden, tarjoten lapsille hauskan ja interaktiivisen tavan kehittää tasapainoaan ja motorisia taitojaan. Potkupyörä on saatavilla kauniissa väreissä: rose pink, light green ja blue sky, jotka ovat visuaalisesti houkuttelevia ja sopivat erinomaisesti pienille pyöräilijöille, jotka haluavat erottua joukosta.
 
Kinderkraft potkupyörä tukee motorista kehitystä ja tilantajua, samalla kun pienokaisesi leikkii. Se saa nuoren pitämään fyysisestä aktiivisuudesta! Moderni muotoilu, urheilulliset linjat ja kestävät, pistosuojatusta vaahdosta valmistetut renkaat tekevät 2Way Nextistä nopeasti rakastetun kumppanin jokaiselle kävelylenkille. Kumiset kädensijat ovat pitävät, jolloin lapsi voi turvallisesti harjoitella liikkumista pyörän kanssa.

Tekniset tiedot

Paino: 2,88 kg
Ikäsuositus: 2-5 vuotta
Satulan korkeussäätö: 31–40 cm
Ohjaustangon korkeussäätö: 52-59 cm
Maksimikuormitus: 35 kg
Lapsen vähimmäispituus: 80 cm

Plussat

 • 4 kg paino tekee pyörästä helpon lapsen käsitellä ja liikutella.
 • Stigan pitkäikäistä laatua, joka kestää kovassakin käytössä.
 • 12 tuuman renkaat ovat hiljaiset ja sopivat sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Miinukset

 • Suositusikä alkaen 3 vuotta, joten ei sovellu kaikkein nuorimmille lapsille.

STIGA Runracer C12 potkupyörä on ketterä ja urheilullinen valinta, joka tarjoaa lapsille jännittävän tavan harjoittaa tasapainoaan. Sen tyylikäs ja kestävä teräsrunko yhdistettynä miellyttäviin kädensijoihin varmistaa, että pienetkin kädet saavat tukevan otteen. Tämä potkupyörä on suunniteltu erityisesti lapsille, jotka ovat valmiita tutkimaan maailmaa kahdella renkaalla, tarjoten samalla turvallisen ja hallitun tavan kehittää tärkeitä motorisia taitoja.

Potkupyörän 12 tuuman renkaat ovat hiljaiset ja jättävät jälkiä, mikä tekee siitä ihanteellisen sekä sisä- että ulkokäyttöön. Korkeussuunnassa säädettävä satula mahdollistaa pyörän mukauttamisen lapsen kasvaessa, tarjoten pitkäaikaista käyttöä ja mukavuutta. Ikäsuositus tälle potkupyörälle on 3 vuotta ja ylöspäin, ja se kannustaa lapsia käyttämään suojavarusteita turvallisuuden maksimoimiseksi.

STIGA Runracer C12 potkupyörän paino on 4 kg, mikä tekee siitä kevyen mutta samalla tarpeeksi vankan kestämään aktiivista käyttöä. Maksimikuormitus on 50 kg, joten se sopii useimmille pienille lapsille. Materiaalina käytetty teräs yhdistettynä PP, EVA ja PE komponentteihin takaa pyörän kestävyyden ja pitkäikäisyyden.

Tämä potkupyörä ei ainoastaan tarjoa lapsille hauskoja hetkiä ulkona, vaan myös edistää fyysistä aktiivisuutta ja auttaa kehittämään tasapainoa ja koordinaatiota. STIGA Runracer C12 on loistava valinta vanhemmille, jotka etsivät laadukasta ja kestävää potkupyörää lapselleen.

Tekniset tiedot

Pyörän paino: 4 kg
Ikäsuositus: + 3 vuotta
Satulan korkeussäätö: 37-43,5 cm
Ohjaustangon korkeussäätö: kyllä
Renkaat: 12 tuumaa
Maksimikuormitus: 50 kg

Plussat

 • Valmistettu käsin koivusta.
 • Ergonominen muotoilu ja lapsiystävällinen kevyt rakenne lapsille käsitellä.
 • Turvalliset myrkyttömät kädensijat, jotka eivät lipsu.
 • Maalattu myrkyttömillä, vesipohjaisilla maaleilla.

Miinukset

 • Ohjaustangon korkeutta ei voi säätää.

Kinderfeets Classic potkupyörä on suunniteltu tukemaan lasten kehitystä tarjoamalla heille turvallisen ja hauskan tavan oppia tasapainoa ja motorisia taitoja. Innovatiivinen potkupyörä auttaa lapsia siirtymään sujuvasti polkupyörän käyttöön ilman apupyöriä, kehittäen samalla fyysistä voimaa ja tasapainoa.

Kinderfeets Classic on valmistettu kestävästä materiaalista, koivusta ja sen suunnittelussa on otettu huomioon lasten ergonomia ja turvallisuus. Potkupyörässä on säädettävä satula, joka mahdollistaa pyörän mukauttamisen lapsen kasvun mukaan, tarjoten pitkäaikaista käyttöä ja mukavuutta. Lisäksi Kinderfeets Classicin renkaat on suunniteltu olemaan hiljaiset ja jättämättä jälkiä lattiaan, mikä tekee siitä ihanteellisen sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Kinderfeets Classic potkupyörä on saatavilla useissa viehättävissä väreissä ja tyyleissä, jotka sopivat jokaisen lapsen mieltymyksiin. Sen ympäristöystävällinen ja kestävä sekä kevyt rakenne tekee siitä loistavan valinnan tietoisille vanhemmille, jotka etsivät laadukasta ja pitkäikäistä potkupyörää lapselleen. Puusta valmistettu potkupyörä on kevyempi, kun metalliset sisaruksensa, joten lapsen on helpompi käsitellä sitä.

Potkupyörä ei ainoastaan tarjoa lapsille mahdollisuutta kehittää tärkeitä fyysisiä taitoja, vaan myös rohkaisee heitä tutkimaan ympäröivää maailmaa aktiivisesti ja itsenäisesti. Kinderfeets Classic potkupyörä on täydellinen lahja, joka tuo iloa ja seikkailua jokaisen lapsen elämään.

Tekniset tiedot

Pyörän paino: –
Ikäsuositus: + 2 vuotta
Satulan korkeussäätö: 30-38 cm
Ohjaustangon korkeussäätö: ei
Maksimikuormitus: 30 kg

Plussat

 • Hinta-laatusuhteeltaan hyvä vaihtoehto.
 • Ergonominen muotoilu.
 • Kevyt rakenne lapsen käsittelyyn.

Miinukset

 • Valitettavasti hinta näkyy jonkin verran laadussa.

Pinepeak Komfort potkupyörä on ihanteellinen valinta lapsille, jotka ovat ottamassa ensiaskeleitaan pyöräilyn maailmassa. Tämä potkupyörä on suunniteltu erityisesti pienille lapsille, tarjoten heille turvallisen ja hauskan tavan kehittää tasapainoaan ja koordinaatiotaan. Pinepeakin potkupyörät ovat tunnettuja niiden korkeasta laadusta, kestävyydestä ja lapsiystävällisestä muotoilusta, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan lapsiperheille.

Pinepeak potkupyörät ovat saatavilla 10 ja 12 tuuman koossa, mikä mahdollistaa sopivan koon valinnan lapsen iän ja pituuden mukaan. Ne on suunniteltu sopimaan hyvin 1–2-vuotiaille lapsille, jotka opettelevat pyöräilyn alkeita. Potkupyörässä on satula ja ohjaustanko, aivan kuten tavallisessa pyörässä, mutta lapsi potkii vauhtia jaloillaan polkemisen sijaan. Tämä kehittää tehokkaasti lapsen tasapainoa ja koordinaatiota, valmistaen heitä tulevaisuudessa polkupyörän käyttöön.

Pinepeak potkupyörät on valmistettu kestävistä materiaaleista, ja niissä on mukavat kädensijat, jotka tarjoavat lapselle hyvän otteen. Turvallisuus on otettu huomioon suunnittelussa, ja siksi suositellaan aina kypärän käyttöä potkuttelun aikana. Lisäksi Pinepeakin potkupyörät ovat saatavilla useissa eri väreissä, mikä tekee niistä houkuttelevan valinnan sekä tytöille että pojille.

Valitsemalla Pinepeak potkupyörän lapsellesi tarjoat hänelle paitsi hauskan ja aktiivisen lelun, myös arvokkaan välineen motoristen taitojen ja itseluottamuksen kehittämiseen. Pinepeakin sitoutuminen laatuun ja lapsen kehityksen tukemiseen tekee heidän potkupyöristään luotettavan valinnan jokaiseen seikkailuun.

Pinepeak potkupyörän kokotaulukko

PotkupyöräIkäsuosituspyörän painoSatulan ja ohjaustangon korkeussäätöRenkaatKäsijarruSeisontatuki
Pinepeak Komfort 10”2–4 vuotta3,7 kg36–39 cmHuoltovapaa muovieiei
Pinepeak Komfort 12”3–5 vuotta4,2 kg38–41 cmHuoltovapaa muovieiei

Tekniset tiedot

Paino: 3,7 kg
Ikäsuositus: 2–4 vuotta
Renkaan koko: 10″
Satulan korkeussäätö: 36–39 cm
Ohjaustangon korkeussäätö: kyllä

Mitä ominaisuuksia vertailussa painotetaan?

Lasten potkupyörä, joka tunnetaan myös tasapainopyöränä, on erinomainen ensipyörä, joka auttaa lapsia kehittämään tasapainoa ja motorisia taitoja. Potkupyörän valinnassa on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä, jotta pyörä vastaa lapsen ja perheen tarpeisiin.

Eri ikäisten lasten potkupyörät

Ensimmäisenä on tärkeää huomioida potkupyörän sopivuus eri ikäisille lapsille. Yleisesti ottaen potkupyöriä on saatavilla kahdessa pääkoossa: 10- ja 12-tuumaisina. Pienemmät, 10-tuumaiset pyörät sopivat parhaiten 1–2-vuotiaille, kun taas 12-tuumaiset mallit ovat sopivampia 2–5-vuotiaille lapsille. Lapsen pitäisi pystyä istumaan satulassa niin, että jalat yltävät tukevasti maahan, mikä auttaa heitä hallitsemaan pyörää ja tuntemaan olonsa turvalliseksi​.

Potkupyörien turvallisuus

Turvallisuus on keskeinen tekijä potkupyörää valittaessa. Potkupyörän rakenteen tulee olla tukeva ja kestää lapsen aktiivista käyttöä. Turvallisuuden varmistamiseksi potkupyörissä on usein pehmustetut kahvat ja säädettävät osat, kuten satula ja ohjaustanko, jotka voidaan mukauttaa lapsen kasvaessa. Lisäksi monet vanhemmat arvostavat malleja, joissa on käsijarrut, vaikka pienimmille lapsille tämä ei ole välttämätöntä, sillä he yleensä jarruttavat jaloillaan.

Kestävyys ja materiaalit

Potkupyörän kestävyyteen vaikuttavat käytetyt materiaalit. Yleisimpiä ovat metalli, puu ja muovi. Metallirunkoiset pyörät ovat erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä, mutta voivat olla hieman raskaampia. Puiset potkupyörät ovat kevyempiä ja ympäristöystävällisempiä, mutta vaativat enemmän huoltoa. Muoviset potkupyörät ovat kevyitä ja helppoja käsitellä, mutta ne eivät aina kestä yhtä hyvin kuin metalliset tai puiset mallit​.

Hintaryhmät

Potkupyörien hinnat vaihtelevat suuresti, joten on tärkeää valita budjettiin sopiva malli. Edullisemmat mallit tarjoavat perusominaisuudet ja ovat usein valmistettu muovista tai kevyemmistä materiaaleista. Kalliimmat mallit, kuten Puky ja WOOM, tarjoavat lisää ominaisuuksia, kuten kevyempiä runkoja, säädettäviä osia ja laadukkaampia materiaaleja. On tärkeää harkita, kuinka paljon olet valmis investoimaan, ja mitä ominaisuuksia pidät tärkeinä lapsesi käyttökokemuksen kannalta​.

Yhteenvetona voidaan todeta, että lasten potkupyörän valinnassa on tärkeää huomioida lapsen ikä ja koko, potkupyörän turvallisuus, kestävyys ja materiaalit sekä budjetti. Huolellisesti valittu potkupyörä tarjoaa lapselle turvallisen ja hauskan tavan oppia tasapainoa ja valmistaa heitä tuleviin pyöräseikkailuihin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä lasten potkupyöristä

Potkupyörää suositellaan lapselle 2-vuotiaasta lähtien, mutta markkinoilla on vaihtoehtoja jo 1-vuotiaillekin. Lapsen tulisi kyetä ja jaksaa kannatella pyörää opetellessaan ajamaan sillä. Toki hän tarvitsee vielä apua pyörän nostamisessa pystyyn ja kannattelussa, mutta pyörä ei saisi ”viedä” lasta mukanaan. Tämän vuoksi potkupyörää ei suositella juuri kävelemään oppineille, vaan hieman tasapainossa ja koordinaatiossa harjaantuneemmille lapsille. Esimerkiksi Puky potkupyörä on sopivan kokoinen ensimmäiseksi potkupyöräksi pienelle lapselle. Ennen potkupyörää lapset voivat harjoitella potkuttelua myös polkimettoman kolmipyörän kanssa. Potkupyöräilyä voi jatkaa aina noin kuuteen ikävuoteen saakka ja miksei jopa vanhemmaksi. 

Potkupyörä kehittää lapsen tasapainoa ja koordinaatiota erittäin nopeasti. Lapsi oppii pyöräilyn edellyttämän tasapainon kaatumatta ja pieni lapsi hallitsee potkupyörän helpommin, kuin polkupyöräilyn. Potkupyörässä lapsi tasapainoilee ja tukee tarvittaessa jalkojaan maata vasten kaatumatta, potkuttelee jaloillaan lisää vauhtia ja jarruttelee jalat maata vasten. Lapsi oppii tarvittavan tasapainon erittäin nopeasti ja pian hän jo temppuilee tasapainoillen pyörän kanssa ja kiidättää potkupyörällään vanhempi perässään juosten. Potkupyörän on myös huomattavasti ketterämpi käsitellä ja usein myös kevyempi kuin perinteinen polkupyörä apupyörineen. Jo tämäkin merkittävä asia helpottaa lasta pyöräilyyn oppimisessa.

Tässä on viisi syytä, miksi hankkia lapselle potkupyörä:

 1. Potkupyöräily opettaa lapselle tasapainoa ja koordinaatiota, miten pitää tasapaino kahdella pyörällä ja liikkua eteenpäin. Tämä auttaa kehittämään lapsen tasapainoa ja koordinaatiota, mikä on tärkeää pyöräilyn oppimisessa myöhemmin.

 2. Lapsille potkupyöräily on hauskaa ja jännittävää. He saavat liikkua nopeasti ja kokea vauhdin hurmaa ilman pelkoa kaatumisesta, sillä he voivat pysäyttää potkupyörän helposti jaloillaan.

 3. Potkupyöräily edistää lapsen motoristen taitojen kehittymistä. Potkupyörän käyttö vaatii lapselta jalkojen lihasten käyttöä ja koordinaatiota sekä samanaikaista ympäristön tarkkailua, mikä auttaa kehittämään lapsen motorisia taitoja.

 4. Potkupyöräily on hyvä keino päästä ulkoilemaan, kun lapset käyttävät potkupyörää, he saavat liikkua ulkona ja nauttia raittiista ilmasta yhdessä vanhempien kanssa.

 5. Potkupyörä auttaa lapsia valmistautumaan pyöräilyn oppimiseen. Kun lapsi oppii käyttämään potkupyörää, hän kehittää taitojaan tasapainon ja koordinaation suhteen, jotka ovat tärkeitä pyöräilyn oppimisessa myöhemmin. Kun lapsi on valmis siirtymään pyöräilyyn, hän on jo valmiiksi saanut hyvän perustan potkupyöräilyn kautta.

Potkupyörä on loistava tapa auttaa lapsia kehittämään tasapainoa ja koordinaatiota, mutta ennen kuin hankit potkupyörän lapselle, on tärkeää varmistaa, että se sopii oikein lapsen koko ja pituus huomioiden. Alla vinkit siihen, minkä kokoinen potkupyörä lapselle kannattaa hankkia.

 • Potkupyörän valinnassa tärkeintä on huomioida lapsen pituus. Potkupyörän korkeus tulisi olla sellainen, että lapsi ylettyy potkaisemaan maasta ja hallitsemaan potkupyörän liikettä. Tarkista siis, että lapsen jalat yltävät maahan potkupyörän molemmin puolin.

 • Potkupyörän korkeus ja säädettävyys ovat myös tärkeitä tekijöitä, kun valitset sopivan potkupyörän. Potkupyörän korkeus tulisi olla säädettävissä, jotta voit säätää sen lapsen pituuden mukaan, kun lapsi kasvaa. Tarkista myös, että potkupyörän korkeus on sellainen, että lapsi voi helposti istua satulassa ja potkaista maasta.

 • Potkupyörän paino on myös tärkeä tekijä lapsen kannalta. Valitse kevyt potkupyörä, jota on helppo käsitellä ja nostaa. Lapsi voi tarvita apua liikkeelle lähdössä ja jos potkupyörä on liian painava, se vaikeuttaa lapsen potkuttelua ja latistaa innostusta.

 • Renkaiden koko on myös tärkeä tekijä potkupyörän valinnassa. Suuremmat renkaat ovat yleensä parempia epätasaisilla alustoilla, tarjoavat paremman vakauden ja rullaavat paremmin eteenpäin. Pienemmät renkaat ovat parempia sisätiloissa käytettäväksi. Valitse renkaan koko lapsen käyttötarkoituksen mukaan.

Potkupyörällä ajaminen on helppoa ja hauskaa, ja se auttaa lasta kehittämään tasapainoa ja koordinaatiota. Se on myös hyvä vaihtoehto perinteiselle polkupyörälle, koska se on turvallinen sekä helppo hallita. Lapsen opettaminen potkupyörällä ajamiseen voi tuntua haastavalta, mutta se onnistuu parhaiten kärsivällisyyden ja harjoittelun kautta. Lapsi oppii potkuttelun taidon ja tasapainon helpommin kuin uskotkaan. Seuraavat vaiheet auttavat sinua aloittamaan:

 • Ennen kuin aloitat potkupyöräilyn opettamisen, varmista, että valitset sopivan potkupyörän lapsesi iän ja pituuden mukaan. Potkupyörän satulan tulee olla tarpeeksi matalalla, jotta lapsi pystyy koskettamaan molemmilla jaloillaan maata. Potkupyörän tulee myös olla tarpeeksi kevyt, jotta lapsi pystyy hallitsemaan sitä helpommin.

 • Potkupyörään tutustuminen on helppo aloittaa jo sisätiloissa. Lapsi saa rauhassa omaan tahtiin tutkia ja ihmetellä pyörää.

 • Aseta lapsi potkupyörän päälle ja varmista, että hänen jalat ovat napakasti maassa. Auta lasta löytämään tasapaino pitämällä pyörää pystyssä. Tarkista, että lapsen selkä on suorassa ja kädet ovat ohjaustangolla. Ohjaustangon tulee olla sillä korkeudella, että lapsen selkä on aika lailla pystysuorassa. Älä jätä ohjaustankoa niin, että lapsi nojaa eteenpäin.

 • Kun lapsi on valmis, hän alkaa tunnustelemaan jaloillaan maata ja liikkumaan eteen tai taakse. Vanhemman tehtävä tässä vaiheessa on varmistaa lapsen pystyssä pysyminen ja tukeminen.

 • Kannusta lasta harjoittelemaan potkaisemista ja löytämään tasapaino. Anna lapsen edetä omaan tahtiin ja osoita hänelle rohkaisua onnistumisten ja edistymisen yhteydessä. Muista, että jokaisen lapsen oppimisprosessi on erilainen, joten ole kärsivällinen ja anna lapsen edetä omaan tahtiinsa.

 • Kun lapsi on löytänyt tasapainon ja liikkuu potkupyörällä, opeta hänelle kääntymistä sellaisessa paikassa, jossa on riittävästi tilaa ja maasto on tasainen. Kun kääntymistä harjoitellaan molempiin suuntiin, lapsi oppii hallitsemaan potkupyörää entistä paremmin.

 • Potkupyöräily on turvallinen, mutta on aina tärkeää käyttää suojaavia varusteita. Muista varmistaa, että lapsella on asianmukainen ja ehjä kypärä. Käytä myös ohuita sormikkaita ja pitkiä housuja sekä paitaa, ne suojaavat kaatuessa ihovaurioilta. Halutessasi voit käyttää lapsella myös kyynär- ja polvisuojia.

 • Kun lapsi on valmis, vie hänet ulos potkupyörän kanssa harjoittelemaan. Valitse tasainen alue, kuten parkkihalli, puisto tai ajotie, jossa on vähän liikennettä. Anna lapsen harjoitella potkupyöräilyä omalla tahdillaan, ja rohkaise häntä liikkumaan eteenpäin.

 • Potkupyöräilyn oppiminen vaatii aikaa ja harjoittelua. Anna lapsen harjoitella potkupyöräilyä säännöllisesti, jotta hän voi kehittää taitojaan. Muista kannustaa!

Potkupyörällä tarkoitetaan pienen lapsen 2 pyöräistä polkimetonta pyörää, jolla lapsi potkuttelee jaloillaan eteenpäin. Potkupyörää saatetaan kutsua myös juoksupyöräksi, potkuttelupyöräksi tai tasapainopyöräksi. Potkupotkupyörät ovat nousseet suosioon pienten lasten ensipyörinä ja esimerkiksi Pinepeak potkupyörä on suosittu merkki lapsiperheiden keskuudessa.